Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Oman is een opkomende bestemming voor toeristen. Oman is ook voor de backpacker die zelfstandige een reis wil maken heel geschikt voor een korte of langere vakantie. Bekijk zeker ook onze budget tips Oman om je reis betaalbaar te houden.

Vooral natuurliefhebbers heeft Oman veel te bieden. Maar ook reizigers die houden van cultuur zullen niet teleurgesteld zijn. Qua natuur rijdt je werkelijk van de ene prachtige plek naar de andere. Met vele (verlaten) wadi’s, stranden waar ook schilpadden komen, koperkleurige bergen en de woestijn is Oman ook nog eens heel afwisselend.

Oman heeft nog een authentieke cultuur zeker vergeleken bij buurland Verenigde Arabische Emiraten. De bewoners zijn vriendelijk en gaan vaak in traditionele in plaats van westerse kledij over straat.  Huizen in het binnenland zijn vaak ook nog in traditionele stijl en in de souqs koop je handwerk spullen.  Het land heeft ook vele forten voornamelijk uit de Portugese tijd. Veel ouder zijn de 5000 jaar oude beehive tombes.

Muscat

Het start punt voor vrijwel iedereen die of het nu met de bus of met het vliegtuig aankomt in Oman is de hoofdstad Muscat. De beste plek om te slapen als budgetreiziger is aan in het oude gedeelte het zogenaamde Mutrah bay. Hier bevinden zich ook de leukste eet tentjes een oud fort en de souq. Je kunt ook elke ochtend aan de corniche de vismarkt bezoeken. 

Een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque is ook de moeite waard. Deze is in de ochtend te bezoeken voor niet moslims. Zorg wel dat je gepast gekleed bent alle blote huid en haar moet bedenkt zijn. Pas daarna mag je het immense terrein op. De tuinen zijn prachtig bijgehouden en de bloemen (uit Holland) staan er mooi bij. De marmeren vloeren zijn brandschoon. Het gebouw zowel van binnen als van buiten mooi. Er hangt binnen een kroonluchter die 8 ton weegt! En het tapijt is het grootste ter wereld 600 vrouwen hebben er 3 jaar aan gewerkt.

Verder zijn er nog diverse musea in Muscat, meer weten lees dan ons uitgebreide artikel over Muscat. De mooiste dingen van Oman ga je niet vinden in de hoofdstad. Muscat is wel een goede plek om je verdere vervoer in Oman te regelen.

Wadi's

Oman heeft vele wadi's de een nog mooier dan de andere. Sommige zijn bewoond andere zijn een perfecte plek om privé te kunnen zwemmen. Veel wadi's kan je vinden wanneer je de kustroute volgt van Muscat naar Sur of eventueel via het binnenland weer terug. Maar ook in de omgeving van Nizwa en op weg van Nizwa naar Muscat zijn diverse wadi's. 

Off-road driving

Oman is de perfecte bestemming voor offroad driving. Er zijn vele mooie routes waarbij je door weinig bezochte wadi's en prachtige natuurgebieden komt. Een van de meest beroemde route is die door de Wadi Bani Awf en over de Hajar bergen van Muscat naar Nizwa. Zie voor meer informatie ons artikel Nakahl, Rustaq en Wadi Bani Awf.

Schildpadden

Een van de hoogtepunten van Oman is  een bezoek aan de schilpadden stranden van Ras al Jinz. Hier kan je het proces van eieren leggen zien maar ook de kleine schildpadjes naar zee zien kruipen. 

Nizwa & Hajar bergen

Nizwa is nog veel meer dan Muscat een echte Omaanse stad. Met veel oude huizen en een leuke souq. Het is een prima basis om als zelfstandige reiziger te verblijven. Vanaf Nizwa kan je vele dagtrips ondernemen zo mag je de Grand Canyon van Arabia de Jebel Shams niet missen. Ook zijn er in de omgeving van Nizwa verschillende forten. Lees hiervoor onze uitgebreide informatie over Nizwa en omgeving. 

Wahibi Sands

De woestijn in Oman is een populair attractie onder veel toeristen. In het gedeelte dat bekend staat als de Wahibi Sands zijn diverse toeristen "bedoeinen kampen". Verwacht echter niet te hoeven kamperen het zijn vaak luxe bedoeningen met airco en wc. Vanuit de kampen kan je verschillende activiteiten ondernemen zoals rijden op een kameel of dunebashen met een 4wd door de duinen racen.

Salalah

Het zuidelijke deel van Oman ligt ver weg van Muscat. Met de auto moet je 12 uur rijdend door vooral woestijn, dit gedeelte wordt dan ook vaak als aparte trip met het vliegtuig bezocht. Het gebeid is vooral beroemd voor de activiteiten in het Khareef (regen) seizoen. Vanuit Shalah kan je diverse trips maken of doorreizen naar Yemen.

Musadan schiereiland

Oman heeft ook nog een stukje land dat losstaat van de rest van het land. Dit puntje Oman is omgeven door de Verenigde Arabische Emiraten. Ook hier zijn diverse forten en mooie natuur. Verder staat de regio bekend vanwege de goede mogelijkheden voor ervaren duikers.