Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Oman is geen budget bestemming, maar toch kan je als backpacker of zelfstandige reiziger reizen met een dagbudget dat vergelijkbaar is met Europa.

Geld

In de hoofdstad van Oman, Muscat en ook in de andere "grote" steden zoals Nizwa vind je pinautomaten.  Hier kan je Rial pinnen de lokale munteenheid. Heb je nog geld over van de Verenigde Arabische Emiraten dan kan je dit in onder andere in Muscat wisselen. 

Budget

Eten, drinken en spullen die je in de supermarkt koopt zijn in Oman goedkoper dan in Nederland. Voor €5 heb je al een goede maaltijd in een lokaal restaurantje. Ook entree tot attracties is goedkoop. Voor een bezoek aan een fort betaal je vaak maar 0,5 OR wat iets minder dan een euro is.
 
Oman is niet echt ingesteld op budget reizigers. Zo zijn er eigenlijk geen budget hotels. Door de snelle opkomst van toerisme zijn kamerprijzen de afgelopen vijf jaar ook flink gestegen. Voor de goedkoopste hotels ben je zo'n €50-70 per nacht per kamer kwijt. Je krijgt dan wel een kamer die je in andere landen als midrange zou kwalificeren. Met eigen badkamer, airco en tv.  

Wil je op je overnachtingen besparen dan kan je ook overwegen om campeerspullen mee te nemen uit Nederland of te kopen in Oman. Er zijn bijna geen campings maar wildkamperen is bijna in heel Oman toegestaan.
 
Er is alleen openbaar vervoer tussen de grotere plaatsen. Wil je wat meer van Oman zien dan heb je een auto, nodig.  Via de grotere verhuurbedrijven kan online een auto reserveren. De lokale verhuurbedrijven zijn nauwelijks goedkoper. Let goed op dat je ongelimiteerde kilometers hebt.  Een kleine 4wd auto is ongeveer twee keer zo duur als een gewone auto.
 
Voor een budget reis met 4wd huurauto, waarbij geslapen wordt in hotels moet je rekenen op een dagbudget van €60-80 euro per persoon wanneer je met 2 personen reist. Wanneer je echter ook activiteiten doen zoals schildpadden bekijken of duiken dan moet je hier wel extra voor budgetteren. 

Huur je een gewone auto en combineer je kamperen met hotelovernachtingen dan is een budget van €50 per persoon mogelijk wanneer je met 2 personen reist.