Toon Geschreven door Toon. Foto door: Erik

Oeganda is een prachtig land om te bereizen. Het is handig om een aantal tips ter harte te nemen om je reis zo veilig en aangenaam mogelijk te laten verlopen. Hieronder hebben we enkele practische tips verzameld waar je je voordeel mee kunt doen.

Gezondheid

In bijna geheel Oeganda, behalve het hooggebergte, komt malaria voor. Raadpleeg de GGD of de TravelDoctor over de juiste medicijnen en gebruik altijd een goede huidbescherming (deet). Meestal tref je een bed met een muskietennet, maar neem er een mee voor de zekerheid voor de plaatsen waar er geen muskietennet aanwezig is of waar het muskietennet vol gaten zit.

Omdat het land hoog ligt en de temperatuur aangenaam is, is de kans op zonverbranding aanwezig, je bent immers op de evenaar. Neem op tijd de voorzorgmaatregelen.

Visum

Je verkrijgt een visum wanneer je per vliegtuig het land betreedt. Per 1 juli 1015 was het bedrag voor een visum verhoogd naar US$ 100,-. Inmiddels is het weer terug naar US$ 50,-.

Geld en budget

Het is handig om veel Amerikanse Dollars mee te nemen, veel hotels prijzen hun kamers in Dollars en de nationale parken berekenen ook de entreefee in Dollars. Vaak ligt de prijs voor een hotelovernachting rond de $35,- per kamer. De prijzen van hostel liggen rond de $10,-. Voor deze prijs krijg je soms een bed in een dorm, op een andere plek krijg je hier je eigen kamer voor. Bij sommige activiteiten (zoals raften in Jinja) krijg je er een gratis nacht in een dormbed bij.

Je kunt in Oeganda in de steden veelal pinnen met een Mastercard of Visa, maar tot een beperkte hoeveelheid (ongeveer 80 euro). Bij de Barclays of Stanbic Bank kun je (soms in meerdere transacties) pinnen tot 6 miljoen Shilling. Wanneer je bij een grote verstiging van deze bank binnenloopt kun je met je Mastercard wel grotere bedragen opnemen.

In één Euro gaan 3780 Shilling ( okt 2016), in één Dollar 3445 Shilling. Je kunt niet wisselen of pinnen op het vliegveld. Maar er zijn voldoende goede euro wissel mogelijkheden in Kampala of andere steden. Je hebt biljetten van 1000 (€ 0,25), 2000 (€ 0,50), 5000 (€ 1,25), 10.000 (€ 2,50) en 50.000  shilling. In Kampala krijg je de hoogste wisselkoers voor je contante geld bij de Forex exchange kantoortjes, bijv. in het Imperial hotel in het centrum van Kampala.

Elektriciteit

De elektriciteit (220 volt) is nooit gegarandeerd, dus neem zaklampen (waka waka?) of kaarsen mee. De meeste hotels en gasthuizen hebben meestal  een eigen aggregaat, dat wel alleen een aantal uren werkt in de avond. Gebruik een wereldstekker (onderaan twee horizontale en in het midden één verticale, G5)

Communicatie

Internet is slechts weinig aanwezig, zeker mag je blij zijn met (traag) WiFi. Ook grote hotels hebben in het binnenland geen WiFi, maar beschikken meestal wel over vast internet. In alle steden is er wel een internetcafé waar wel internet aanwezig is. 

Koop bijv. bij  MTN (telefoonprovider) in een servicekantoor in een van  de grotere steden een dongel waarmee je kunt internetten als je  een laptop hebt. Deze dongel kost 65.000 shilling en bijv.  500mb voor 1 maand kost 20.000 shilling. (Bedragen van sept. 2015) Verwacht er ook weer niet teveel van, want je hebt niet overal bereik.

Het bereik via de telefoon is redelijk, maar het is kostbaar om te bellen en gebeld te worden. Koop anders een eigen simkaart en “airtime”, zoals dat heet in Oeganda. Bellen met Nederland/België is zeer kostbaar.

Veiligheid

Ondanks wilde verhalen over zelfrechtende bewoners is het land veilig. Natuurlijk moet je in grotere steden niet met je camera op je borst of ’s nachts over straat rondlopen. Neem dezelfde waakzaamheid in acht als je doet in een grote stad in Nederland of België en besef jezelf dat ruim 37% van de bevolking leeft onder de armoede grens.

Oeganda is wel een oost (en donker) Afrikaans land. Natuurlijk gelden hier andere culturele regels, zoals het eerst hartelijk begroeten van je gast alvorens hem/haar iets te vragen. De mensen zijn uiterst beleefd en zullen je nooit een nee verkopen en alles mooier voorstellen dan het is. Homoseksualiteit komt niet voor, zeggen ze (?) en op activiteit staan zware straffen.

Wel zie je veel mannen hand in handlopen maar dat heeft meer te maken met de hartelijkheid en de cultuur.

Je ziet veel politie (tot de tanden bewapend) op straat en witte wegenpolitie, je hebt er echter niets mee van doen en toeristen laten ze gewoon door. Geef echter geen aanleiding tot enige claims want blanken zijn, in hun ogen, allemaal rijk en ze maken er graag gebruik van. Als je zelf een overtreding begaat met een (huur)auto zal de politieagent in de meeste gevallen een bekeuring willen uitschrijven. Die zal dan betaald moeten worden bij een bank, de volgende dag. Dat is natuurlijk heel lastig. Het advies is daarom voor te stellen de betaling te doen aan de agent. Die zal dan de betaling voor jou doen. Je weet dan wel waar het geld zal blijven hangen. Je bent dan echter wel van veel problemen verlost. Tip: Blijf altijd zo vriendelijk en vrolijk mogelijk. Daarmee kun je wel eens een boete ontlopen.

Je kunt goed zelf door het land rijden, maar vermijd Kampala en andere grote steden. De steden zijn zeer druk en het verkeer is ondoorgrondelijk. (zie ook vervoer)

Ondanks dat Oeganda zeer veilig is kun je je aanmelden bij de Nederlandse ambassade (zie website) dan kunnen zij je altijd bereiken in geval van nood.

Reisgidsen

Een goede reisgenoot is de Bradt, deze is compleet en geeft goede actuele achtergrond informatie. De Lonely Planet laat het soms wat afweten. Ook de Nelles Map van Oeganda is compleet. Verder is de in het Duits geschreven Reise Know How Uganda/Ruanda een aanrader.