Toon Geschreven door Toon. Foto door: Erik

Oeganda ligt in het hart van Oost Afrika ingesloten tussen de oost- en westelijke Great Rift Valley. Het land ligt gemiddeld 1000 meter boven zeeniveau wat het klimaat heerlijk maakt.

Overdag rond de 27-28 graden en ’s nachts rond de 18 graden. Ondanks het feit dat het land in tweeën wordt gesplitst door de evenaar is het zeker niet tropisch en zijn airco’s overbodig. Dit in tegenstelling tot haar buurlanden; in het Noorden Soedan, het westen Kenia, in het Zuiden Tanzania en Rwanda en in het oosten de Democratische Republiek Kongo.

Een kwart van het land bestaat uit water. Niet gek, als je bedenkt dat de helft van het Victoriameer van Uganda is. Daarnaast kent het land nog twee grote meren die ze delen met Kongo, namelijk lake Edward in het Zuid-Oosten en Lake Albert in het Noord-Oosten.

Het land is gezegend met een grote hoeveelheid regenval 1000-2000 mm per jaar. In vergelijk Nederland rond de 720 mm.

Toch bestaat een groot deel van het land uit savanne (midden en zuiden van het land). Het overige deel is zeer vruchtbaar en ook een grote bron van voedsel. De landbouw is primitief en bestaat voor het grootste deel uit de teelt van maïs en bananen (voor de matoke, maïs-prak van bananen).

Geschiedenis

Vanaf 1894 van de Britse kolonie van strategisch belang voor de ontwikkeling van Oost Afrika. In 1967 wordt het uit 77 districten bestaande land onafhankelijk en ontleend zijn naam aan het belangrijkste koninkrijk “Buganda” wat ruim 11 districten beslaat waaronder de hoofdstad Kampala en de oude hoofdstad Entebbe. In Kampala vind je ook de Koninklijke paleizen van de Buganda koning de Dorris (de jongen) Ze spreken Luganda. De tombes van Kasubi (Kampala) staan op de wereld erfgoedlijst van de Unesco, maar zijn helaas bij de opstand van maart 2010 gedeeltelijk afgebrand. Toch blijft een bezoek van de tombes de moeite waard en goed Engels sprekende gidsen leiden je graag rond. De Buganda is een trots volk en vergeet niet dat Idi Amin een Buganda was. In de begin jaren van Amin is hij door de gehele wereld geprezen voor zijn beleid ten aanzien van de vrouwen emancipatie en het uitgebreide onderwijs. Pas in de najaren van zijn bewind hebben de vreselijkheden plaats gehad waarom hij nu nog bekend is. Op 31 juli 1993 keert de erfgenaam van het koningshuis, Roland Muwanda Mutebi II terug naar Buganda en wordt als 36e koning gekroond.

Het land heeft de laatste decennia een grote verandering doorgemaakt. Na Idi Amin (1979) wordt het land geregeerd door de NRM en de laatste 25 jaar door president Mark Musevini.

Het land is geadopteerd door het westen en blijkbaar haar lieveling. Je ziet overal hulporganisaties echter de alom aanwezig corruptie is een rem op de ontwikkeling van het land.

Sinds enkele jaren hebben alle kinderen recht op gratis onderwijs. Maar door het gebrek aan leraren is de kwalitiet heel laag en de klassen zeer groot, soms meer dan 100 kinderen per klas.

Religie

Bijna 85% van de Oegandese zijn christenen, de helft daarvan is katholiek, als goede tweede komt de Anglicaanse kerk. De voornamelijk soenitische moslims  maken opgeveer 11% van de bevolking uit. De grote groep Indische immigranten hebben het Hindoeïsme naar Uganda gebracht. 

Fotografie

In tegenstelling tot de bevolking van buurland Kenia, laten de Oegandeze zich over het algemeen wel fotograferen. Reizigers hebben aangegeven dat fotograferen in grote steden en op toeristische plekken meestal wat lastiger is en mensen zich wat schuw opstellen. In kleinere plaatsjes lijkt het een stuk gemakkelijker gegaan. Waar je ook de foto wilt maken, natuurlijk moet je dit wel eerst netjes gevraagd hebben alvorens een camera op ze te richten, maar met een lach op je gezicht zal dit zeker moeten lukken.