Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

De treinmaatschappij in Noorwegen heet Norges Statsbaner (afgekort NSB).

Lang niet alle steden kun je met de trein bereiken. De meeste treinen rijden van en naar Oslo richting Bergen,  Fauske, Stavanger, Bodø en Andalsnes. De vliegvelden Oslo Torp en Oslo Gardamoen een treinverbinding met de hoofdstad én andere steden in Noorwegen. Daarnaast is het ook mogelijk met de trein richting Gøtenborg, Malmø, Stockholm of Kopenhagen te gaan. De treinen rijden vaak maar één keer per uur. Een dienstregeling kun je vinden op de website van de Norges Statsbaner of ophalen op één van de stations in Noorwegen.

De treinen zijn over het algemeen luxe en hebben veel ruimte voor de bagage. Zo zijn er speciale rekken voorin de coupé en zijn de hallen vrij groot. De meeste treinen hebben zowel 2e klas als een comfort zone (NSB KOMFORT). In het laatste geval kan je voor 90 NK extra o.a. gratis koffie/thee krijgen, ruimere stoelen, meer beenruimte etc. Lange afstandstreinen beschikken vaak over een restaurant of er komt een railtender langs. Soms vind je in het halletje ook een koffie- en theeautomaat.

Een treinkaartje koop je aan het loket, in een automaat of op internet. Indien je op internet een kaartje aanschaft, dien je deze op te halen in de automaat op het station. Je kan betalen met creditcard. Kopen via internet loont met name als je op een traject reist met 'minipreis' kaartjes. Een treinkaartje in  Noorwegen is vrij prijzig maar op sommige trajecten is er een goedkoper tarief beschikbaar. Dit kan soms wel meer dan de helft schelen! Een normaal ticket van Oslo Centraal naar de wintersportplaats Geilo kost 482 NK. De minipreis is 199 NK. Treinkaarten gaan 3 maanden van te voren in de online verkoop. Het is dan ook aan te raden om  op dure trajecten bijtijds je ticket te kopen zodat je hem voor de minipreis kan aanschaffen. Studenten kunnen een korting krijgen van  25% (maar dan is de minipreis vaak voordeliger).