Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 89.00 naar Stavanger Nu boeken

Stavanger is de vierde stad van Noorwegen en ligt in het zuidwesten aan de Noordzee. Stavanger is nu vooral bekend vanwege de olie-industrie en wordt voornamelijk bezocht vanwege de prachtige natuur die goed te verkennen is vanuit Stavanger. Nabij Stavanger vind je het Lysefjord met de bekende Preikstolen.

Lysefjord

Het Lysefjord ligt op ongeveer één uur varen vanaf de haven van Stavanger en is feitelijk het begin van een groot aantal Noorse fjorden aan de westkust. Het fjord is ontstaan in de ijstijd. Het diepste punt in het fjord is slechts 500 meter diep.  Het bijzondere aan dit fjord is dat het omringd is door zeer hoge rotswanden. Bovenaan een van de bekendste rotswanden is Preikestolen (vertaald als ‘de Preekstoel’). Dit plateau is 605 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht over het Lysefjord, maar ook vanuit het fjord is Preikestolen goed te zien. De klif dankt de naam aan het gegeven dat het een vierkant plateau is, dat lijkt op een preekstoel. De hoogste bergwand is de Kjerag. Deze berg is maarliefst 1084 meter hoog. Mocht je nog een sportieve uitdaging zoeken; nabij de waterkrachtcentrale Flørli is een houten trap te vinden met maarliefst 4444 treden. Naast de prachtige kliffen en bergplateaus, vind je in het Lysefjord ook mooie watervallen. Eén van die prachtige watervallen is de Hengjane waterval. Water vanuit de bergen stort zo’n 400 meter naar beneden, het fjord in.

Je kunt het Lysefjord op verschillende manieren verkennen. Bijvoorbeeld door een hike te maken naar de top van Preikestolen of naar een van de andere prachtige uitzichtpunten. Dit is alleen mogelijk bij goed weer en afhankelijk van het seizoen. Zo is de weg naar Kjerag in de periode tussen september en april gesloten. Ook is een hike niet voor iedereen weggelegd. Een leuke ontspannen manier om het fjord te verkennen is door middel van een fjordcruise vanuit Stavanger. Rødne biedt het gehele jaar door een cruise aan waarbij je zo’n 15 kilometer het Lysefjord invaart. Tijdens deze ontdekkingstocht door het fjord word je voorzien van informatie en hoor je niet alleen meer over het Lysefjord, maar ook over Stavanger en Høgsfjord. Dit fjord zal je eerst doorvaren voordat je in het Lysefjord aankomt. De tocht duurt drie uur en je kunt gratis koffie en thee krijgen. De boot is overdekt en heeft ook een zonnedek en is dus geschikt voor alle weersomstandigheden. Het is aan te raden bij regenachtig een regenjas mee te nemen. Je bent dan meteen beschermd tegen de Hengjane waterval, waar de boot een stukje onderdoor vaart. Tijdens zonnige dagen is zonnebrandcrème geen overbodige luxe.  

De fjordcruise vertrekt dagelijks  (m.u.v. 1 januari, 17 mei en 24-25 december) van Skagenkaien in Stavanger. De dienstregeling wisselt per seizoen. Kijk voor meer informatie op de website van Rødne Fjord Cruise. Vanaf mei tot en met eind september is het ook mogelijk de cruise te combineren met een hike naar de top van Preikestolen.

Stavanger

Hoewel de meeste mensen naar Stavanger gaan om de omliggende natuur te verkennen, is Stavanger zelf ook de moeite waard. Het oude centrum (Gamle Stavanger) is een wirwar van smalle straatjes en er staan allemaal leuke houten huisjes. In het oude centrum zijn de meeste cafés en eetgelegenheden vinden. Het is er erg gezellig. Aanraders in het oude centrum om redelijk betaalbaar te eten zijn Døgnvill Burger (burgers tussen 149 en 200 kroon) en Al Forno (de meeste pizza’s zijn tussen 159 en 200 kroon en pasta’s tussen 175 en 210 kroon). Beide restaurants zijn gelegen aan de straat Skagen. Wil je wat luxer eten maar niet voor de hoofdprijs, dan is Renaa Matbaren aan Breitorget een goede keuze (hoofdgerechten tussen 229 en 330 kroon). In de weekenden kan het in de restaurants erg druk zijn, je doet er goed aan dan te reserveren.

Nabij het oude centrum staat ook de kathedraal van Stavanger, deze is gebouwd in de 12e eeuw. In Stavanger kun je een aantal musea bezoeken. Omdat Stavanger bekend staat om de olie-industrie is het niet zo verwonderlijk dat een museum hieraan gewijd is: Het Norsk Oljemuseum. Het museum is erg groot en je kunt er dan ook enige tijd in doorbrengen. Ook is er een maritiem museum en een stadsmuseum.

In Stavanger is niet veel goedkope accommodatie te vinden, de prijzen voor een overnachting kunnen fors zijn. Een goedkope optie is St. Svithun Vandrerhjem, nabij het ziekenhuis. Hier kun je zowel op gedeelde kamers als in een privékamer overnachten. Het is zo’n 3 kilometer van de oude stad af, maar er gaan meerdere bussen van en naar het centrum. 

Vervoer naar en in Stavanger

Er gaan meerdere vluchten per dag tussen Amsterdam en Stavanger, de vliegtijd bedraagt 1,5 uur. Met SAS kun je vanaf Amsterdan via Oslo naar Stavanger vliegen. Tussen Oslo en Stavanger gaan meerdere vluchten per dag. Vanaf het vliegveld kun je met de Flybuss naar het centrum van Stavanger komen. Het is het meest voordelig om van tevoren een kaartje online aan te schaffen. Indien je ook met de bus weer teruggaat, kun je het beste een retour kopen.  

In Stavanger rijden er verschillende bussen. Via de app van de lokale busmaatschappij Kolumbus  kun je de verschillende buslijnen en dienstregeling vinden. In het weekend rijden er beduidend minder bussen dan op werkdagen. Met de app kun je bovendien ook de kaartjes voor de bus aanschaffen. Dit is goedkoper dan in de bus zelf een kaartje te kopen. Een enkele reis scheelt al 20 kroon. Helaas is het zo dat deze app lang niet bij iedereen werkt. Zo kan het zijn dat je de activeringscode die nodig is om tickets te kunnen aanschaffen via de app, niet ontvangt. In de bus kun je alleen contant betalen.

Mocht je een taxi nodig hebben, dan kun je deze makkelijk bestellen via de app Norges Taxi. Je ziet op hoeveel minuten rijden de dichtstbijzijnde wagen is en kunt hem live volgen via de app. Ook is het mogelijk om van tevoren een taxi te reserveren via de app. Je ziet voordat je reserveert de prijs voor de rit. Je kunt via de app betalen of in de taxi zelf (contant of met creditcard).