Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik Advertorial

De Fjell & Fjord regio zit vol met (nationale) parken die je bezocht moet hebben! Talloze meren, watervallen, wandelingen over het blauwe ijs en de kans om unieke wilde dieren tegen te komen maken het extra bijzonder.

Hardangervidda National Park

De Hardangervidda is het grootste nationale park van Noorwegen en tegelijk ook Noord Europa’s grootste bergplateau. Van de 9000 km2 dat park beslaat is een derde als nationaalpark aangewezen. Het park kent geen infrastructuur met grote wegen. Het park heeft wel 1200 km aan wandelpaden en 35 eenvoudige berghutten om te overnachten op deze bomenloze hoogvlakte met ontelbare meren. Voor de hikers en bergliefhebbers dus een aantrekkelijke bestemming.

Doordat er bijna geen grote bomen aanwezig zijn heb je, als het weer mee zit, overal een mooi uitzicht. Verder zal je veel verschillende rotsen en stenen zien dat dit gebied kenmerkt. Dit betekent overigens niet dat de Hardangervidda een levenloze streek is. Integendeel! Er komen ruim 500 plantensoorten en 120 vogelsoorten voor. Ook de grootste kuddedieren van Noorwegen weten zich prima te redden in deze omgeving, al zal je ze als wandelaar waarschijnlijk niet tegenkomen.

Hallingskarvet National Park

De overheid heeft een gebied van 450 km2 als Hallingskarvet toegewezen als nationaal park. In het park komen wilde rendieren voor, wat een belangrijke factor is geweest voor het bepalen van het gebied. Het park bestaat uit het Hallingskarvet plateau en de hoge berggebieden in het westen, zoals Vargebreen, Satedalen, Lengjedalen, Yingsdalen en delen van Raggsteindalen.

Door de centrale ligging en het goede netwerk van paden, maakt Hallingskarvert National Park tot een geschikte plek voor mensen die een of meerdere dagen willen tochten willen maken. Loop bijvoorbeeld de route van Finse - de Geitrygg hut - Raggesteindalen en vandaaruit weer terug naar Finse voor een geweldige ervaring. Ook wandelingen naar Folarskardnuten dat op 1933 meter hoogte ligt is de moeite waard. Het is tevens het hoogste punt van Hallingskarvet National Park en biedt een prachtig uitzicht. 

Folgefonna National Park

Folgefonna is een van de vijfentwintig Noorse nationale parken dat de Folgefonnagletsjer beschermd. De Folgefonni is de meest zuidelijke gletsjer van Noorwegen. Opmerkelijk is dat deze gletsjer niet uit de laatste ijstijd stamt, maar volgens wetenschappers enkele duizenden jaren geheel is weggesmolten en later weer is aangegroeid. Er wordt dan ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gletsjer om de reden daarvoor de achterhalen.

Onder begeleiding van de Breførarlag (een team van gletsjergidsen) kun je deze gletsjer bewandelen. Elke dag van 15 juni tot en met september organiseert het bedrijf Folgefonni Breførarlag gletsjerwandelingen voor 495 NOK (ongeveer 65 Euro). Warme winddichte kleding, redelijke conditie en camera moet je zelf verzorgen. Ijsschoenen en andere spullen om een gletsjer te bewandelen / beklimmen wordt door Folgefonni Breførarlag verzorgt. Tijdens een wandeling over de gletsjer ga je op zoek naar hoge ijstorens, azuurblauw gletsjerwater en diepe ijsvalleien. Wandelen over een gletsjer is een van de dingen die je ooit gedaan moet hebben in je leven, dus ben je in Noorwegen verdiep je dan zeker even in de mogelijkheden.

Vassfaret Bjørnepark, Flå

In het bergebied van Vassfaret waren tot 1972 wilde beren aanwezig. Vassfaret Bjørnepark of wel het Vassfaret berenpark, brengt dit weer terug in de vorm van deze dierentuin met beren in hun natuurlijke leefomgeving te plaatsen. Anders dan de bovenstaande parken isVassfaret Bjørnepark geen nationaal, maar meer een dieren park. De belangrijkste attracties zijn de beren, maar er zijn ook elanden, herten, vogels en tamme dieren zoals varkens, geiten, schapen en konijnen. Kinderen kunnen de dieren voeren, puzzels oplossen of op zoek gaan naar dierensporen.

EKT Langedrag

Op 1000 meter boven de zeespiegel tussen Hallingdal en Numedal ligt de familieboerderij E.K.T Langedrag van de familie Thorson’s. Net als het Vassfaret Bjornepark is dit geen nationaal park, maar de droom van de familie Thorson’s om een plek te creëren voor dieren en mensen. Hieruit is een grote “kinderboerderij” ontstaan, waar je wilde dieren van dichtbij kunt bekijken, zoals wolven, linxen bergvossen wilde zwijnen en rendieren.  

Meer informatie over de regio is te vinden op fjellandfjord.com.