Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik Advertorial

De Flåmsbaan is een van de grootste en meest spectaculaire toeristische attracties van Noorwegen en ligt in de Fjell & Fjord regio. De treinreis begint bij het station Myrdal, in de bergen van het Hardangervidda plateau, en loopt door tot aan Flåm station dat in de uiterste hoek van Aurlandfjord ligt. Een traject van ongeveer 20 kilometer met maar liefst 20 tunnels die samen een lengte hebben van zes kilometer. Slechts twee van deze tunnels zijn gemaakt met machines, de overige zijn volledig met de hand uitgegraven (!). De stop die halverwege de rit gemaakt wordt heeft een toeristisch karakter, maar is door de sprookjesmuziek en de imposante waterval Kjosfossen toch zeer bijzonder.

De Flåmsbaan biedt je een kijkje in een aantal van de wildste en meest prachtige landschappen van Noorwegen. De treinreis voert je langs diepe ravijnen, watervallen en rijdt al kronkelend door tunnels naar de Flåmvallei of Myrdal. Dat de Noorse ingenieurs een geweldige prestatie geleverd hebben, merk je wanneer je in een van de tunnels als een spiraal een draai maakt van 360 graden, waarbij de trein op het traject in en uit de berg draait. Het traject is een van de steilste ter wereld, met een stijging van 865 meter over een afstand van 20 kilometer ofwel een stijging van 5,5%. Hiervoor werden in 1947 speciaal voor de Flåmsbaan treinen gebouwd die dit klusje konden klaren.

Oorspronkelijk is het traject aangelegd als belangrijke verbinding tussen de Oslolijn en de Bergensbanen, maar wegens te weinig succes werd de lijn in de jaren '60 met sluiting bedreigd. Nu is dat wel anders! Jaarlijks reizen bijna een half miljoen passagiers over deze spoorlijn, waarvan het merendeel toeristen zijn die achteroverleunend genieten van het uitzicht. Mocht je met de trein door Noorwegen reizen, dan kun je de reis gemakkelijk vervolgen richting Oslo of Bergen, of voortzetten met een van de ferries naar de volgende plaats.

De trein rijdt een aantal keer per dag over het traject Flåm - Myrdal. Van vier keer per dag in het laagseizoen tot tien keer in het hoogseizoen. Reistijd voor de rit bedraagt ongeveer een uurtje. 

Flåm

Flåm is een klein dorpje met een haven dat aan de Aurlandfjord ligt tussen de steile berghellingen en watervallen. Het is ook een populaire stop voor veercruises in Noorwegen. Ook is het de enige plaats met een treinstation in Sognefjord. De omgeving is erg geschikt voor sportieve mensen. Je kunt er wandelen, fietsen en kajakken. Wat accommodatie betreft vind je een aantal grote hotels gecombineerd met campings en jeugdherbergen. Op de campings zijn ook cabins aanwezig die je kan huren en zijn voorzien van keukenfaciliteiten. De prijs van deze cabins is vergelijkbaar met die van de jeugdherberg. In de buurt van Flåm ligt ook de Naerøyfjord, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Naast de treinrit is er vanuit Flåm ook een mooie wandeling te maken naar de kerk.

Wil je meer informatie over de Flåmsbaan, de Fjell & Fjord regio of over Noorwegen dan kun je terecht op de website van visitnorway.nl en op fjellandfjord.com.