Reis meis Geschreven door Reismeis. Foto door: Reismeis

In Noorwegen zijn talloze attracties en mooie gebieden waar je absoluut een bezoekje aan moet brengen. In dit artikel geven we je een overzicht van een aantal, misschien iets minder bekende bezienswaardigheden.

Artico Ice Bar 

In Honnigsvag vind je de Artico Ice Bar en zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is de bar compleet gemaakt van ijs. Het kost je wat Noorse kronen om de bar binnen te treden, maar het is zeker de moeite waard. Maak je niet druk om je kleding: je krijgt een warme, lange, poncho-achtige jas te leen, waardoor je lekker warm blijft. Gezellig samen in de iglo levert leuke kiekjes op!

Noordkaap

Niet ver van Honnigsvag vind je de Noordkaap en ook al klopt het niet, het wordt wel het meest noordelijke puntje van het europese continent genoemd. Als het mooi weer is, is het uitzicht vanaf de Noordkaap echt fenomenaal! Er zit een bezoekerscentrum bij waar je o.a. een panoramafilm kunt bekijken, souveniers kunt kopen en in het restaurant, onder het genot van een (duur) hapje en een drankje, kunt genieten van het uitzicht. Leuk is ook om vanaf dit punt een ansichtkaart te versturen, er staan namelijk een paar heuse brievenbussen waar je al je post in kunt werpen. Een foto met het welbekende monument mag ook niet ontbreken. Zelfs in de zomermaanden kan het hier behoorlijk koud zijn en flink waaien. Warme kleding is aan te raden.

Verkijk je niet op de te rijden afstanden. Zelfs vanaf de laatste camping is het nog een behoorlijk eind rijden naar de Noordkaap. Let goed op de weg tijdens het rijden, want in dit gebied lopen veel rendieren rond. Houd er ook rekening mee dat je entree (dik 30 euro) moet betalen om de Noordkaap met het bezoekerscentrum te bezoeken. Dit kaartje is dan wel 48u geldig en dekt ook de parkeerkosten. Klik hier voor meer informatie. Ga je met eigen vervoer dan kom je nog een tolpunt tegen, maar als de laatste nieuwsberichten kloppen, hoef je hier vanaf 1 juli 2012 geen tol meer te betalen.

Hjemmeluft

In Alta vind je Hjemmeluft, de grootste World Heritage site met 3000 rotstekeningen verdeeld over 85 panelen. De eerste tekening is ontdekt in 1973 en is de enige site die is aangepast met heuse wandelpaden voor voetgangers. Je kunt hier niet alleen de rotstekeningen bekijken, waarvan de oudste tekeningen uit het jaar 4200 vC stammen, maar ook een bezoekje brengen aan het World Heritage Rock Art Centre en genieten van het uitzicht over de Alta fjord. Entree: 90 NOK.

Sápmi Park

Het Sápmi Park in Karasjok is een zeer fraai opgezet park dat voor 120 NOK te bezoeken is. Deels openlucht, deels binnen, met o.a. een schitterende animatiefilm over de Sami, het volk van Lapland, van 30 minuten. Er vinden zowel 's zomers als 's winters diverse activiteiten plaats (zijn niet altijd bij de prijs inbegrepen). Denk aan het overnachten in een Sami tent als het hartje winter is, een noorderlicht safari of een husky tocht. Het museum geeft een goede indruk van het leven en de cultuur van de Sami. In Karasjok is ook het Sami parlement gevestigd.

Tromso

Je kunt je in Tromso, de negende stad van Noorwegen en de grootste stad van Noord Noorwegen, ook prima een of meerdere dagen vermaken. De stad is verdeeld in twee gebieden en deze gebieden worden verbonden met een brug en een tunnel. In deze tunnel bevindt zich zelfs een rotonde. 's Winters kun je hier het noorderlicht zien. Het centrum bevat de meeste oude houten huizen in Noord Noorwegen. Polaria, het Poolmuseum, is gevestigd in een beschermd gebouw in de werf van de haven. De entree bedraagt 105 NOK voor een volwassene. Hier vind je alles over het leven van de poolreizigers en de jacht in het poolgebied, inclusief mooie gevulde aquaria en een prachtige panoramafilm over het leven op Spitsbergen. De arctische botanische tuin is werkelijk prachtig en nodigt uit tot een wandeling. De IJskathedraal is gesitueerd aan de andere kant van de brug. Deze bijzondere kathedraal is 23 meter hoog en omvat een oppervlakte van 140 m2. Andere bezienswaardigheden zijn de kabelbaan (Fjellheisen), het Tromso museum en het Tromso stadsmuseum. Ook is Tromso een prima startpunt voor walvissafari's.

Nusfjord

De Lofoten, wie kent het niet? Een eilandengroep voor de kust van Noorwegen. Een van de oudste, meest bekende en best bewaarde vissersdorpjes op deze eilandengroep is Nusfjord. Tegenwoordig wordt het niet meer bewoond, maar is het ingericht als museumdorpje. Dit betekent dat er entree betaald moet worden. Voor 50 NOK kun je een Nusfjord pas kopen, waarmee je het hele jaar dit pittoreske, mooie dorpje kunt bezoeken. Je kunt hier ook een kayak of een fiets huren en er zijn een paar overnachtingsmogelijkheden. 

Lofotr Viking Museum

Niet ver bij Nusfjord vandaan, in de buurt van Borg, is het Lofotr Viking Museum gesitueerd. Een openluchtmuseum met diverse gebouwen en een heus vikingschip. Hier worden regelmatige leuke, vikingachtige activiteiten georganiseerd met iedere zomer in augustus het Viking Festival.

Saltstraumen

Een zeer bijzonder stukje natuur, genaamd Saltstraumen, vind je op zo'n 30 km van Bodo. Saltstraumen, ofwel 'de Zoutstroom', staat bekend om zijn grote draaikolken die soms een diameter van wel 10 meter kunnen hebben. Dit fenomeen ontstaat door de sterke getijstroom (de sterkste ter wereld) en maalstromingen. 

Poolcirkel

Leuk is ook het punt waarop je de Poolcirkel passeert. In tegenstelling tot Zweden, is de Poolcirkel in Noorwegen zeker de moeite waard. Er staat hier een monument langs de weg (in Zweden alleen een bord) en met het Polarsirkelsenter ernaast móet je hier gewoon even stoppen. Geniet tegelijkertijd van de bijzondere omgeving, het Noorse hooggebergte. Een korte wandeling neemt je mee langs alle opgestapelde stenen, ook wel 'steenmannetjes' genoemd. Bezoekers geven hiermee aan dat ze het er zeer bijzonder hebben gevonden. Indrukwekkend zijn ook de monumenten voor de de Joegoslavische en Russische krijgsgevangenen, die hier een de spoorlijn moesten aanleggen. Dit stuk heeft de toepasselijke naam 'De Bloedweg' gekregen. 

Laksfossen

Zeer spectaculair zijn de Laksfossen, een grote waterval in de buurt van Mosjoen. De waterval is zo'n 17 meter hoog en hier zwemmen, of springen, de zalmen bij de waterval omhoog. Een prachtig gezicht!

Trondheim

Trondheim, de derde stad van Noorwegen, heeft ook enkele bezienswaardigheden tot haar beschikking waardoor je er prima een dag kunt vertoeven. De Hurtigruten, de oude postboot en tevens veerdienst, legt aan in de haven van deze stad. Mooi is de Nidaroskathedraal, een zeer indrukwekkende kathedraal gelegen in het oude centrum naast het aartsbisschoppelijk paleis. In 1070 is de bouw gestart en tegenwoordig is het het belangrijkste gotische gebouw van Noorwegen. Niet ver van de kathedraal vind je een mooie oude houten rode brug, de Gable bybro, over de rivier de Nidelva. De oude gekleurde pakhuizen langs de Nidelva zijn zeker een foto waard. Niet ver van Trondheim vind je Munkholmen, een klein eilandje met een voormalige gevangenis. Het is tevens een fort en een klooster geweest. Daarnaast vind je nog diverse musea in de stad, zoals een kunstmuseum, folkloremuseum, scheepvaartmuseum en Sverresborg (fort en deel van een openlucht museum, maar is tegelijkertijd niet toegankelijk voor publiek).

Vikingbegraafplaats Vang

Vlakbij Oppdal ligt de oude vikingbegraafplaats Vang. Hier zijn nog 758 grafheuvels te vinden, verdeeld over een gebied van ongeveer 100 hectare. Er zijn een aantal wandelroutes uitgezet in dit bijzondere gebied en de kans is groot dat je onderweg wild tegenkomt, zoals vossen. 

Magalaupet

Magalaupet, of vrij vertaald 'Maag darm kanaal', is zeer indrukwekkend en ligt ook in de buurt van Oppdal. Het water van de rivier Driva heeft door de jaren heen een kronkeling in de rotsen gemaakt en baant zich nu met een enorme kracht door deze kronkelende kloof. Vanaf de parkeerplaats loopt er een wandelpad naar deze plek. Goede wandelschoenen zijn aan te raden.

Ridderspranget

Wederom een nauwe kloof waar het water zich met grote kracht doorheen perst. De legende van de Ridderspranget vertelt ons het verhaal van een ridder, die hier met zijn paard overheen is gesprongen nadat hij een jonkvrouw had gered en zo zijn achtervolgers tegenhield. Het is vanaf de parkeerplaats een korte wandeling naar de Ridderspranget.

Staafkerk van Lom

Noorwegen telt een aantal staafkerken en een daarvan is de Staafkerk van Lom. Deze 13e eeuwse kerk, een van de grootste en best bewaarde staafkerken van Noorwegen, is waarschijnlijk al voor 1160 gebouwd. In de kerk vind je enkele runeninscripties en hoewel er van het originele interieur weinig meer over is, is het compleet houten interieur zeer indrukwekkend. De toegangsprijs bedraagt 55 NOK voor een volwassene.

Gronli Grotta

Op Around The Globe willen we je ook behoeden voor ongelukken en andere vervelende zaken. De Gronli Grotta bij Mo i Rana zijn zeker niet aan te raden. Deze grotten zijn absoluut niet veilig. Je loopt over spekgladde rotsblokken, schots en scheef, zonder enige vorm van houvast. Er is praktisch geen licht, het was er zo donker als de nacht. Er staat op de site dat het een belevenis is voor de hele familie, maar dit is dus beslist niet geschikt voor de hele familie. Bovendien hebben we ondervonden dat de gids die wij destijds meehadden, niet omkijkt naar de mensen die mee zijn, nergens rekening mee houdt en niet controleert of iedereen uit de grot is aan het eind van de tocht.