Jorrit Schuurman Geschreven door Jorritschuurman. Foto door: Jorritschuurman

Bergen is de één na grootste stad van Noorwegen en telt 275.000 inwoners. Het ligt midden tussen de prachtige fjorden van Noorwegen en staat bekend om de karakteristieke kleurrijke huisjes in de haven. De haven is dan ook het middelpunt van de stad waar het meeste zich afspeelt. De stad oogt echt Noors door de bouwstijl van de huizen maar heeft ook wel veel moderne winkels.

Bezienswaardigheden

Fisketorget (vismarkt)

De toeristische trekpleister van Bergen. Midden in de haven staan tientallen kramen met verse vis en lokale specialiteiten. De hele dag kan je hier van alles eten zoals gebakken vis, walvis, elandworst en rendiervlees. De charme van een echte vismarkt waar je alleen maar verse vissen ziet liggen is wel een beetje verdwenen. Het is erg gericht op de toerist maar het is zeker de moeite waard om er overheen te lopen en wat te proeven.

Fløibanen (kabelbaan)

Het is een van de best bezochte attracties van Noorwegen. Vanuit het centrum ga je met een treintje in ongeveer 5 minuten naar de top van de berg Fløyen waar je echt een prachtig uitzicht heb over de stad, het binnenland en de fjorden. Bovenop de berg zijn er nog wandelroutes die je kan lopen en vlakbij zit er ook nog een meertje waar je kan zwemmen.

Nordnes park

Dit park aan het einde van de stad zal niet in alle reisgidsen staan maar is wel echt een hele leuke plek. In de zomer komen hier veel Noren bij elkaar om te relaxen, zwemmen en picknicken. Je ziet dat veel mensen een wegwerp barbecue kopen en hier met zijn allen gaan zitten. Erg gezellige plek waar je niet zoveel toeristen zal tegenkomen. Het is ongeveer 20 minuten lopen vanuit het centrum.

Norway in a nutshell

Het treinstation van Bergen is een opstapplaats voor de Norway in a nutshell tour. Je kan ook vanuit Oslo en Voss opstappen. Het is een tour met de trein, boot en bus waar je onder andere de spectaculaire natuur en de fjorden van Noorwegen ziet. Je begint in een normale trein vanuit Bergen maar ook hier heb je al een mooi uitzicht.

Hierna stap je over op de Flåm spoorbaan. Een indrukwekkende route waar je een paar keer stopt bij panorama uitzichten, watervallen en tunnels. In de ouderwetse trein wordt er ook het een en ander verteld wat er allemaal te zien is.

Met de trein kom je aan in Flåm. Alleen hier komen jaarlijks al 100 cruiseschepen die deze inham komen bekijken. Vanuit Flåm stap je over op een boot en vaar je 3 uur tussen de prachtige Nærøyfjorden. Hier doe je het echt voor. Varen tussen de fjorden en genieten van de rust.

Na de boottocht stap je in een touringcar en rijd je terug naar het treinstation. Tijdens de busrit zie je watervallen, ver gezichten en rijd je over de Stalheimskleiva weg. Dat is de steilste weg van Noord- Europa. Met de auto zou het al eng zijn om er te rijden maar je gaat echt met een touringcar door dertien haarspeldbochten heen. In de winter neemt de bus echter een andere weg.

Vervoer naar Bergen

Bergen heeft een eigen vliegveld. KLM vliegt meerdere malen per dag tussen Amsterdam en Bergen. Vanaf het vliegveld ben je in 25 minuten met de Flybussen in het centrum van Bergen Een retour kost 90 NOK.