RpBruno Geschreven door RpBruno. Foto door: RpBruno

De Kiwi is één van de nationale kenmerken van Nieuw Zeeland. Deze vleugelloze vogel komt alleen in Nieuw Zeeland voor en is een beschermde diersoort. Dit komt onder andere door een overvloed aan ongewenst geïntroduceerde  ongedierte als “possums en ratten”. Aangezien de kiwi niet kan vliegen zijn ook de eieren moeilijk te verstoppen voor deze ongedierte en is er weinig voortplanting voor de Kiwi mogelijk. De Kiwi vrouwtjes leggen de grootste eieren in vergelijking met hun lichaam als elk ander vogelsoort in de wereld.

Er zijn verschillende soorten Kiwi’s

  • “The Great Spotted Kiwi” welke kan groeien tot 45cm en een lichaamsgewicht van 3.3 kg. Deze is vooral te vinden in het Noordwestelijke gedeelte van Nelson.
  • “The Little Spotted Kiwi” welke kan groeien tot 25cm en een lichaamsgewicht van 1.9 kg. Deze is vooral te vinden op kleine eilandjes als Kapiti Island.
  • “The Southern Tokoeka” welke kan groeien tot 40cm en een lichaamsgewicht van 2.8 kg. Deze is vooral te vinden in de Fjordlanden en op Stewart Island.
  • “The North Island Brown Kiwi” welke kan groeien tot 40cm en een lichaamsgewicht van 2.8 kg. Deze is over 2/3 verspreid in het Noorder Eiland te vinden.

Kiwi’s zijn erg schuw, komen vooral ’s nachts tevoorschijn om te ademen en voedsel te zoeken. Met hun lange snavel graven ze door de grond op zoek naar insecten, wormen en zaadjes. Hierbij gebruiken ze hun sterke reukvermogen, de kiwi’s hebben een zeer zwak gezichtsvermogen.

Doordat de Kiwi schuw is en vooral ’s nachts tevoorschijn komt is het beestje lastig te spotten. Voor de menig toerist die de Kiwi toch wil zien in het wild zijn “Stewart Island en de Fjordlanden” de beste plaatsen omdat te doen, de Kiwi’s komen hier namelijk ook overdag tevoorschijn om te ademen en op zoek te gaan naar voedsel. Er zijn vele tours te boeken om ’s avonds met een gids op zoek te gaan naar een Kiwi, de kans op “Stewart Island” dat je ze tegenkomt met een gids is 90%. Wel wordt hier uiteraard een aanzienlijk bedrag voor gevraagd. Het is dus aan jezelf om te beslissen of ‘t je het geld waard is.

Zelf ben ik een aantal dagen naar Stewart Island geweest om te trampen, en tijdens die route heb je grote kans dat je ze overdag over de wandelroute ziet struinen naar voedsel. Zelf heb ik er 4 gezien in 8 dagen. Het beste wat je kunt doen is rustig blijven staan als je er eentje tegenkomt. Grote kans dat de Kiwi gewoon rond blijft struinen omdat hij je niet kan zien. Wel moet ik een ieder waarschuwen dat het trampen op Stewart Island vrij zwaar is. Ga voordat je op pad gaat eerst naar het DOC-centre om je te laten informeren over de condities waar je in terecht kunt komen. Er zijn ook makkelijkere routes maar de kans dat je daar de Kiwi tegenkomt is dan weer kleiner.

Verspreid over het Noorder-Eiland zijn er zo’n 35.000 kiwi’s te vinden. In het Noordwestelijke gedeelte van Nelson struinen er nog zo’n 20.000 kiwi’s in de rondte.

Verder valt de Kiwi in meerdere plaatsen in Nieuw Zeeland  te bekijken in een dierentuin of een Live Kiwi show. Maar dat is uiteraard niet zo uitdagend als in het wild.

Bovendien heeft de kiwi nog een leuk loopje en kun je ze ’s nachts vaak horen als het een verschrikkelijk schreeuwend geluid maakt.

Bijgevoegd een filmpje door mijzelf gemaakt op Stewart Island, een Kiwi die ik op mijn laatste tramp dag tegenkwam op Stewart Island. Voordat ik het filmpje schoot stond de Kiwi werkelijk waar aan mijn voeten.