Pauline Crombag Geschreven door paulinecrombag.

Als je jezelf herkent in de volgende tekst, dan moet je vooral de kans grijpen als je de kans krijgt om te gaan reizen & werken! Hier leggen we uit hoe anderen het hebben aangepakt om vijf maanden als au pair te werken in Nieuw Zeeland. Hoe vind je een gezin, welke dingen moet je regelen en hoe kun je zo veel mogelijk van het land zien door het te bereizen?

Op dit moment zit ik in de laatste maanden van mijn studie. Sinds aan het begin van mijn schooljaar waren mijn ouders me al aan het ondervragen van wat ik wilde gaan doen na mijn studie, maar ik had werkelijk nog geen idee. Ik wilde nog gaan werken en had al helemaal geen zin meer om nog eens 4 jaar in de schoolbanken te gaan zitten. Toen een vriendin van mij een half jaar geleden terug kwam van Barcelona waar ze een half jaar als au pair heeft gewerkt begon ik ook te denken. Gewoon een half jaar als au pair in het buitenland werken en daarna nog een paar maanden te gaan rond reizen.

 

Het zoeken naar een gastgezin

Hoe vind je een geschikt gastgezin als au pair in Nieuw-Zeeland? Het beste kun je beginnen met zoeken in Google. Er zijn heel veel verschillende organisaties die een gastgezin voor je kunnen regelen. Sommige, waarvoor je servicekosten moet betalen, zorgen ervoor dat het gezin 100% goedgekeurd en veilig is. Dat is natuurlijk een voordeel ten opzichte van het zelf zoeken naar een gastgezin. 

Er zijn echter ook alternatieven. Zo kun je bijvoorbeeld op de site https://www.aupair-world.nl/ terecht. Je kunt daar kosteloos een profiel aanmaken en je wensen als au pair aan een gastgezin kenbaar maken. Daarna ga je "solliciteren". Je kan via die site verschillende gastgezinnen zoeken en deze een sollicitatie sturen. Als je aan de wensen van het gastgezin voldoet, maak je kans dat je bericht terug krijgt. Hierbij is het belangrijk om je eigen profiel zo volledig mogelijk in te vullen, zodat de gastgezinnen dit kunnen bekijken samen met je sollicitatie. Als het contact gelegd is en goed verloopt kun je gaan Skypen en mailen om verder kennis te maken.

Als je een Skype gesprek hebt betekent dat nog niet dat je voor dat gezin hebt gekozen, of zij voor jou. Ga daarom verschillende gesprekken aan en kijk daarna bij welk gezin jij je het prettigst voelt. Zodra je deze eerste selectie gemaakt hebt, zorg dan ook dat je ook de kinderen hebt gezien/gesproken. Dat zijn tenslotte de kleine duiveltjes waar jij voor mag gaan zorgen. Als daar al geen klik mee is, dan worden het een paar zware maanden voor hen, maar ook voor jou.

Tips: gebruikt vooral duidelijke foto's en schrijf bij je profiel ook hoeveel ervaring je hebt met kinderen etc. Dat vinden gastgezinnen altijd erg belangrijk. Laat ook je ouders Skypen met het gezin, zodat je ouders ook weten waar je terecht gaat komen en kennis met het gezin kunnen maken.

Belangrijk: Doe goed onderzoek naar die persoon/gastgezin voordat je met ze gaat Skypen. Google ze op naam en stel ze via de mail belangrijke vragen.

Overeenkomst

Het is belangrijk dat je als au pair duidelijke afspraken maakt met het gastgezin over wat je taken precies zijn, hoeveel je betaald krijgt en hoeveel uren je per week moet werken. In Nieuw Zeeland betalen ze per week uit in Nieuw Zeelandse Dollars. Zorg ervoor dat je al deze zaken op de mail/papier/contract hebt staan, zodat daar duidelijkheid over is.

Als je bij een gastgezin gaat werken, woon je meestal ook bij het gastgezin in. Vraag van tevoren wat je allemaal precies moet meenemen en wat er al in de kamer/woonruimte staan. 

Tips: Overleg eerst met je ouders voordat je iets gaat toezeggen 

Het visum

Om in Nieuw Zeeland te mogen werken moet je een Working Holiday Visa hebben. Dit kun je online aanvragen via de site: http://www.immigration.govt.nz/. De site is erg onduidelijk en we hebben zelfs een heel artikel geschreven over hoe een visumaanvraag ingediend moet worden. Goed de instructies lezen die op de site staan aangegeven. Het visum kun je binnen een kleine maand geregeld hebben als er geen obstakels zijn.

Tips: zorg dat je dit op tijd aangevraagd, dan kom je voor minder verrassingen te staan.

Belangrijk: Als je het visum aanvraagt, moet je een paar dingen van tevoren goed geregeld hebben, zoals gezondheidszorg in het buitenland, genoeg geld op je rekening etc. Lees de regels goed door! 

De vlucht

Normaal zouden we zeggen, wacht tot je zekerheid hebt en tot je het visum hebt, maar vluchten naar Nieuw Zeeland zijn gewoon superduur. Op verschillende sites staan aanbiedingen en kun je tickets vergelijken. Houd de prijzen in de gaten zodat je ook weet wanneer de tickets duurder worden en je, als bijna alles geregeld is, toch alvast een ticket kunt boeken. 

Tips: Kijk voor je een ticket koopt hoe vaak je moet overstappen en hoe lang je onderweg bent. Soms kom je 3 dagen later aan dan je vertrokken bent. Dit moet je dan goed afstemmen met het gastgezin. 

Voor je vertrek naar Nieuw Zeeland

Voordat je naar Nieuw Zeeland vertrekt, zou ik nog wat onderzoek doen naar de omgeving. Misschien ook al via verschillende websites/sociale media gaan zoeken naar mensen die ook aan het rondreizen of werken zijn, zodat je alvast contact kunt leggen. Ga vast op zoek naar telefoons, want als je met een Nederlandse SIM kaart belt, ben je veel duurder uit dan wanneer je daar een nieuwe telefoon koopt.

Rondreizen

Als je na je periode als au pair nog wilt gaan rondreizen, kun je van te voren al wat onderzoek doen. Maar het kan leuker zijn om het gewoon vanuit daar te gaan organiseren, eventueel met de nieuwe mensen die je hebt leren kennen in Nieuw Zeeland. Er valt zoveel te zien daar en door alle nieuwe ervaringen die je daar gaat opdoen heb je straks toch weer een heel ander idee. Just go with the flow. ;)

Maak 3 weken van te voren een checklist, zodat je niks kan vergeten. Misschien herken je het dat je de koffer hebt ingepakt en dat je een dag later denkt: O, ja dat moet ik ook nog meenemen. En weer een dag later ben je nog wat vergeten .... etc. Als je eenmaal in het vliegtuig zit, kun je niet meer even thuis dat leuke topje gaan halen dat je eigenlijk toch wel wilde meenemen.

Tip: Zorg dat je een laptop meeneemt en dat al je vrienden en familie Skype hebben. Omdat je naar de andere kant van de wereld vertrekt, kun je heimwee krijgen. Dat is erg normaal. Maar Skype en Wi-Fi kunnen je soms toch door die moeilijke momenten helpen.

DE BELANGRIJKSTE TIP: Geniet ervan! Het is een "once in a lifetime experience".................! Laat die telefoon thuis en geniet van alle cultuur, natuur en vriendelijkheid die Nieuw Zeeland te bieden heeft.