Geschreven door . Foto door: bolletjeom

Net als in Australië rijden ze in Nieuw Zeeland links. Als je er net bent is het even wennen, vooral bij het wegrijden van een parkeerplaats of wanneer je 's morgens weer voor de eerste keer vertrekt. 

Een belangrijke en unieke regel is dat rechts afslaand verkeer voorrang heeft op linksafslaand verkeer op dezelfde weg. Ook belangrijk om te weten is dat je alleen in de rijrichting mag parkeren.

De maximale snelheid is 100 km/u buiten de bebouwde kom en 50 km/u binnen de bebouwde kom. Net zoals hier in Nederland zijn er camera's die je snelheid registreren. Een advies is om je aan de snelheid te houden, i.v.m. de vele slingerde wegen. Want het kan soms erg gevaarlijk zijn.

Alle bewegwijzering is volgens standaard internationale symbolen. En alle afstanden worden gewoon in kilometers aangegeven.

Het verbod van alcohol in het verkeer wordt erg streng nageleefd. En net als hier in Nederland moeten bestuurders, indien gevraagd, altijd meewerken met een blaastest.

Als je een verkeersongeval meemaakt met letsel moet je dat binnen 24 uur aan de politie melden. En als er een ander voertuig bij is betrokken, moeten de bestuurders verzekeringsgegevens uitwisselen.

Een onderbroken of ononderbroken gele streep in het midden van de weg betekent dat het verboden is om in te halen, vanwege slecht zicht. De grote snelwegen hebben met regelmatige tussenpozen inhaalstroken.

Afslaand verkeer moet voorrang verlenen aan niet afslaand verkeer en aan al het verkeer dat oversteekt of van rechts nadert.