Naz Taha Geschreven door NazTaha. Foto door: bolletjeom

De Tongariro Alpine Crossing is een bekende wandeling in het Tongariro National Park in Nieuw-Zeeland. Deze route loopt over schitterend vulkanisch gebied en wordt gezien als een van de spectaculairste wandelingen op het Noordereiland. Onderweg zie je geisers, vulkanisch gesteente, gestolde lavastromen en heldere meren vormen. Tongariro National Park is dus een prachtig gebied voor wandelaars

Tongariro Alpine Crossing

De Tongariro tocht gaat van Mangatepopo naar Ketetahi over een afstand van ongeveer 19 kilometer. De wandeling is voor de ervaren wandelaar niet pittig, maar voor iemand met een matige conditieiets zwaarder, maar nog steeds goed te doen. De route brengt je over gemarkeerde weggetjes. Je doorkruist spectaculair vulkanisch landschap van gestolde lava, vulkaangesteente en kleine beekjes. In de lagere gebieden van het Tongariro National Park stuit je op veel bijzondere vegetatie. Naarmate je in de hoger gelegen gebieden komt, neemt de begroeiing af. In gebieden zoals Mount Ngauruhoe en Mount Tongariro is er vaak helemaal geen begroeiing meer. Voor de gehele Tongariro Alpine Crossing van ongeveer 19 kilometer heb je ongeveer acht uur nodig.

Tongariro Northern Circuit

De fanatieke wandelaar kan ook de driedaagse trektocht Tongariro Northern Circuit doen in Tongariro National. Deze wandeltocht is één van Nieuw-Zeelands Great Walks en ongeveer 43 kilometer lang. Onderweg slaap je in karakteristieke hutjes langs drie actieve vulkanen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland: Tongariro (1.967 m), Ngauruhoe (2.287 m) en Ruapehu (2.797 m). De hutten heten respectievelijk Mangetepopo, Ketetahi, Oturere en Waihohonu. Loop je de wandeling in de zomermaanden (oktober t/m maart), hou er dan rekening mee dat je voor de hutten moet betalen. Je boekt je hike vooraf en krijgt een hutpas, Meer informatie over het boeken van de wandelingen en alles wat je nodig hebt voor een meerdaagse trekking, vind je op de website van het Department of Conservation

Hoe kom je bij het beginpunt van de wandelingen? 

De Tongariro Crossing is vanuit Turangi bereikbaar per shuttlebus die je vervolgens naar Mangatepopo of Ketetahi kan brengen. Ook naar de meerdaagse wandeling word je met bus gebracht. Hou er rekening mee dat je een hoofdlamp nodig hebt: aan het begin van de wandeling is het nog erg donker.

Beste reistijd en weersomstandigheden Tongariro 

De beste reistijd voor zowel de eendaagse Tongariro Crossing als de meerdaagse Tongariro Northern Circuit zijn de maanden februari, maart, oktober en november. Je hebt in deze maanden de meeste kans op aangenaam weer en je vermijdt de piekmaanden december en januari. Bovendien is het middenin de zomer erg heet in Tongariro. Er is nauwelijks schaduw en het kan behoorlijk heet worden op de berg. Middenin de winter is de Tongariro Northern Circuit ook niet aan te raden vanwege de flinke sneeuwbuien en ijzel. Hou er bovendien rekening mee dat het weer kan snel omslaan. Als je goed voorbereid bent, is zowel de eendaagse als meerdaagse wandeling een onvergetelijke ervaring.