Naz Taha Geschreven door NazTaha. Foto door: NazTaha

Vanuit Kaikoura ben je in ongeveer twee uur in Picton. Dit stadje is een ideale verblijfplaats als je de Malborough Sounds wilt zien, een van Nieuw Zeelands mooiste bezienswaardigheden. Het is een maritiem park met prachtige beboste berge omgeven door water. Picton is ook de plek waar je kunt verblijven als je de vroege ferry neemt van het Zuidereiland naar het Noordereiland.

Queen Charlotte Track

Picton ligt tussen de groene heuvels die deel uit maken van de Marlborough Sounds, het fjordengebied tussen Picton en Nelson. Je kunt er verschillende wandelingen doen, waarvan de bekendste de 65km lange Queen Charlotte Walkway is, welke loopt tussen Ship Cove en Anakiwa. De wandeling brengt je langs 'native bush' dat wordt afgewisseld met landerijen en een schitterend uitzicht over de kustlijn. Je kunt de route in 3, 4 of 5 dagen lopen. Onderweg kun je in hutten slapen, maar ga je liever voor luxe, dan kan het ook in lodges. Die moet je wel ruim voor je hike boeken. Toerisme is booming in Nieuw-Zeeland en de lodges raken snel vol.

Picton is ook het vertrekpunt van de ‘Coastal Pacific Train die langs de ruige Kaikourakust naar Christchurch en weer terug rijdt. Op deze route ligt ook de plaats Blenheim. Het is het centrum van de Nieuw Zeelandse wijnbouw en hier wordt onder meer Sauvignon Blanc van wereldfaam geproduceerd. Een wijntour in dit gebied is dan ook zeker de moeite waard. Probeer zeker eens de Spy Valley wijn. Een wijn die niet voor niets vele prijzen heeft gewonnen! 

Veel mensen rijden dus gelijk door Picton heen. Mocht je tijd hebben en beschikken over een stevig voertuig dan moet je zeker eens de kustroute nemen langs de Robertson Range. Het merendeel van de weg is onverhard maar het is een mooi stukje dat veel toeristen overslaan. 

Behalve een duik nemen of je wagen aan de eerdergenoemde Queen Charlotte Track kan je in Picton ook een kayak huren of met de watertaxi de Sounds verkennen. Liefhebbers kunnen de regio natuurlijk ook met de fiets verkennen: bij het lokale toeristencentrum worden verschillende opties aangeboden.

Overnachten in Picton

Langs de Robertson Range route liggen 4 campings. 2 ervan liggen ideaal voor de mensen die met een camper reizen en de nacht voordat ze op de ferry gaan willen wildkamperen in de buurt van Picton. 

Wanneer je een camping zoekt met faciliteiten kan je in Picton naar Alexanders holidaypark.
In Picton zitten ook verschillende, gezellige hostels, zoals Fat Cod Backpackers. een hostel met spectaculair uitzicht over de Malborough Sounds. Voor ongeveer $26,- (NZD) lig je op de grootste dormroom. Ook Tombstone Backpackers is een prima budgetoptie in Picton. Een gezellig, schoon hostel, waar de prijzen voor de grootste kamer rond de $30,- liggen.