bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Zoals iedereen die met de gedachte speelt om naar Nieuw Zeeland te gaan, of een ieder die het land zelfs al in zijn planning heeft opgenomen (good on ya mate!) vast en zeker weet, bestaat Nieuw Zeeland uit twee eilanden. Het Noordereiland en het Zuideiland. Deze twee eilanden samen herbergen elk landschap dat je kunt bedenken.
In Nieuw Zeeland wonen vier en een half miljoen mensen, waarvan het overgrote deel in de grote steden op het Noordereiland woont, dat daardoor ook het meest gecultiveerd is. Het Zuideiland is ongecultiveerder en ruiger. Maar van beide eilanden kan worden gezegd dat de natuur uitbundig is en dat het voor een gemiddeld Nederlander voelt als een oase van rust en een zee van ruimte om er rond te reizen. Het land staat bekend om zijn grote variëteit aan landschappen, vogelsoorten en ‘marine wildlife’. In een korte periode is het hier dan ook mogelijk om extreem veel te zien, te doen en te beleven.

Klimaat

Nieuw Zeeland ligt op het andere halfrond dan Nederland, waardoor de seizoenen exact omgekeerd zijn. Als het in Nederland winter is, is het in Nieuw Zeeland dus zomer. Doordat Nieuw Zeeland uit twee eilanden bestaat, is het volledig omsloten door zee. Wind- en zeestromen hebben een grote invloed op het klimaat, waardoor het weer nogal veranderlijk is. Het land wordt daarom ook wel: het land van de vier seizoenen op een dag genoemd.
De zomers lijken op de Nederlandse zomers. Doorgaans niet zeer warm, temperaturen rond de 22 graden, regelmatig zon maar van tijd tot tijd ook een bui.  Het weer is er moeilijk te voorspellen en wanneer men in het weerbericht zegt: ‘mostly fine’ dan kan men ervan uit gaan dat er geen orkaan of tornado te verwachten valt, maar verder… is alles mogelijk!

Het gebied boven Auckland is subtropisch, in de rest van het land heb je een gematigd zeeklimaat met lange warme zomers en zachte winters met af en toe vorst. De meeste regen valt in het voor- en najaar. In de Bay of  Islands valt gemiddeld 1648 mm neerslag, in Auckland 1300 mm, in Wellington 1271 en in Christchurch 658 mm. Het meest natte gedeelte van Nieuw Zeeland is de Milford Sound aan de zuidwestkust van het Zuideiland hier valt ca. 7000 mm per jaar.

Ook de winters zijn enigszins soortgelijk aan die van Nederland. Hierbij moet je echter wel in gedachten houden dat er in Nieuw Zeeland grote klimatologische verschillen te vinden zijn, door de aanwezigheid van bergen en de invloeden van de wind en de zee. In de bergen ligt ’s winters genoeg sneeuw om te wintersporten. Op een aantal bergen in het Mount Egmont nationaal park, het Tongariro nationaal park en in de Zuidelijke Alpen heb je zelfs het hele jaar door sneeuw. De zomers zijn in deze berggebieden fris en 's winters koud met sneeuw.

De gemiddelde dag- en nachttemperaturen in de zomer en in de winter bedragen in de Bay of Islands 25/15°C, in Auckland 23/14°C, in Wellington 20/11°C en in Christchurch 22/12°C.

Het Noordereiland heeft zachte winters en vochtige zomers. Het Zuideiland kent de heetste zomers van het land, maar in de winter kan de temperatuur onder het vriespunt zakken.