Klimaat in Nieuw Zeeland

Zoals iedereen die met de gedachte speelt om naar Nieuw Zeeland te gaan, of een ieder die het land zelfs al in zijn planning heeft opgenomen (good on ya mate!) vast en zeker weet, bestaat Nieuw Zeeland uit twee eilanden. Het Noordereiland en het Zuideiland. Deze twee eilanden samen herbergen elk landschap dat je kunt bedenken.
In Nieuw Zeeland wonen vier en een half miljoen mensen, waarvan het overgrote deel in de grote steden op het Noordereiland woont, dat daardoor ook het meest gecultiveerd is. Het Zuideiland is ongecultiveerder en ruiger. Maar van beide eilanden kan worden gezegd dat de natuur uitbundig is en dat het voor een gemiddeld Nederlander voelt als een oase van rust en een zee van ruimte om er rond te reizen. Het land staat bekend om zijn grote variëteit aan landschappen, vogelsoorten en ‘marine wildlife’. In een korte periode is het hier dan ook mogelijk om extreem veel te zien, te doen en te beleven.

Klimaat

Nieuw Zeeland ligt op het andere halfrond dan Nederland, waardoor de seizoenen exact omgekeerd zijn. Als het in Nederland winter is, is het in Nieuw Zeeland dus zomer. Doordat Nieuw Zeeland uit twee eilanden bestaat, is het volledig omsloten door zee. Wind- en zeestromen hebben een grote invloed op het klimaat, waardoor het weer nogal veranderlijk is. Het land wordt daarom ook wel: het land van de vier seizoenen op een dag genoemd.
De zomers lijken op de Nederlandse zomers. Doorgaans niet zeer warm, temperaturen rond de 22 graden, regelmatig zon maar van tijd tot tijd ook een bui.  Het weer is er moeilijk te voorspellen en wanneer men in het weerbericht zegt: ‘mostly fine’ dan kan men ervan uit gaan dat er geen orkaan of tornado te verwachten valt, maar verder… is alles mogelijk!

Het gebied boven Auckland is subtropisch, in de rest van het land heb je een gematigd zeeklimaat met lange warme zomers en zachte winters met af en toe vorst. De meeste regen valt in het voor- en najaar. In de Bay of  Islands valt gemiddeld 1648 mm neerslag, in Auckland 1300 mm, in Wellington 1271 en in Christchurch 658 mm. Het meest natte gedeelte van Nieuw Zeeland is de Milford Sound aan de zuidwestkust van het Zuideiland hier valt ca. 7000 mm per jaar.

Ook de winters zijn enigszins soortgelijk aan die van Nederland. Hierbij moet je echter wel in gedachten houden dat er in Nieuw Zeeland grote klimatologische verschillen te vinden zijn, door de aanwezigheid van bergen en de invloeden van de wind en de zee. In de bergen ligt ’s winters genoeg sneeuw om te wintersporten. Op een aantal bergen in het Mount Egmont nationaal park, het Tongariro nationaal park en in de Zuidelijke Alpen heb je zelfs het hele jaar door sneeuw. De zomers zijn in deze berggebieden fris en 's winters koud met sneeuw.

De gemiddelde dag- en nachttemperaturen in de zomer en in de winter bedragen in de Bay of Islands 25/15°C, in Auckland 23/14°C, in Wellington 20/11°C en in Christchurch 22/12°C.

Het Noordereiland heeft zachte winters en vochtige zomers. Het Zuideiland kent de heetste zomers van het land, maar in de winter kan de temperatuur onder het vriespunt zakken.

Geschreven door Rudi B. op 23 Jul 2014 15:51.

 1. J. K. 020 Apr 2008 21:11

  Het mag 's zomers dan rond de 22 graden liggen, maar denk er wel aan dat de zon hier veel heter aanvoelt dan in het noordelijk halfrond; 22 graden voelt overdag als 25... Groetjes!

 2. Marije 022 Feb 2012 15:06

  Ook leuk om te weten: het zonnigste plekje in Nieuw Zeeland is Nelson. Heel grappig, als je regelmatig het weerbericht kijkt in 't 6 'o clock news, zul je daar het vaakst een zonnetje zien! Echt heel maf, soms is het in het hele land regenachtig en schijnt alleen in Nelson de zon.

  Oja, en het kan écht heel erg wisselvallig zijn. Dus neem als je een dagtripje maakt altijd een vestje en zorg dat je iets hebt wat je uit kan trekken.

 3. Moira 022 Feb 2012 21:31

  Nou dit jaar was het weer compleet in de war. Ik woon in Auckland en niet echt een zomer gehad jammer genoeg. Als het warm is inderdaad dan is het hier ook gelijk heel hot dus 25 voelt al snel als 30 komt door luchtvochtigheid.
  Gelukkig zijn de winters hier over het algemeen heerlijk en geen sneeuw gelukkig. Winter hier voelt als herfst weer.

 4. rcatoire 027 Mar 2012 20:03

  Vanmorgen terug gekomen uit NZ, daar de slechtste zomer sinds 50 jaar meegemaakt, ja redelijk veel regen gehad, maar nog steeds in korte broek, T-shirt en slippers. December en januari zijn de heetste maanden, wij hebben van half februari tot eind maart rond getrokken en vonden het best goed weer om dingen te ondernemen. Vergeet niet dat de afstand van noord naar zuid net zo groot is als Europa. Dus ga je in februari, begin dan op het zuid eiland (dan nog lekker) en eindig op het noord eiland (niet meer zo warm. De gevoels temperatuur is inderdaad veel hoger dan wij gewend zijn. Koop daar wel een goede sunblocker, wij hadden die van Nivea factor 30 en die werk goed. Is wel dik spul, dus heb je weinig nodig. Begin met een kleine fles. Ook belangrijk, met name zuid eiland, is een goede anti insectiside tegen sandflies, elk niet ingesmeerd plekje is voor hun, eerst insmeren en dan horloge afdoen is vragen om problemen. Als ze je toch pakken en de jeuk wordt te erg, dan helpt tandpasta of haarlak bijzonder goed.

 5. bayofislandscampers 028 Jul 2012 00:04

  Even een kleine aanvulling.De meeste toeristen die naar Nieuw Zeeland komen willen het land zien, niet aan het strand liggen. In ieder geval niet de hele dag. Ik woon zelf in de Bay of islands maar kom voor mijn werk bijna overal in Nieuw Zeeland ( ja ja leuke job) De zon is te sterk om aan het strand te liggen zoal in Europe. Je ziet dan ook de Nieuw Zeelanders onder een parasol maar meestal in de schaduw van een boom of iets dergelijks. Best tijd van het jaar? Ik zou zeggen oktober en november in het voorjaar dus en februari en maart na de zomervakantie. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Schoolvakanties zijn dan achter de rug en het weer meestal stabiel. Ruimte op alle campings maar nog wel andere gasten om de nodige reistips uit te wisselen ;-)