Naz Taha Geschreven door NazTaha. Foto door: bolletjeom

De Fox- en Franz Josef-gletsjers vallen onder de belangrijkste toeristische attracties van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Schitterend en uniek, omdat ze uit de bergen naar een regenwoud slingeren. De Foxgletsjer ligt in het Nationaal park Westland aan de westkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De gletsjer kreeg zijn naam in 1872 na een bezoek van de toenmalige minister-president van Nieuw-Zeeland, William Fox. De Fox Glacier, zoals hij officieel heet  is net zoals de grotere Franz Josefgletsjer, een van de makkelijkst toegankelijke gletsjers in de wereld. De gletsjer mondt uit in de rivier de Fox en Nergens anders in de wereld liggen gletsjers zo dicht bij de zee als hier. Je kunt allerlei activiteiten ondernemen op en rondom de gletsjers, onder andere ijsklimmen, wandelen, helikoptervluchten en dus ook gletsjerwandelingen.

Als je kiest voor een gletsjerwandeling kun je kiezen voor een halve of een hele dag, waarbij iedereen met een klein beetje conditie aangeraden wordt de hele dag te kiezen, omdat je hierbij veel verder de gletsjer op gaat. Je krijgt speciale schoenen aan met spikes eronder, zodat je goed grip hebt op het ijs. Ook ga je met een ice-axe als houvast en krijgt je warme sokken, handschoenen én een muts. Met een vertrek je naar de voet van de gletsjer en ga je, onder leiding van een aantal gidsen, de gletsjer op. De eerste stappen op het ijs zijn nogal onwennig, je moet omschakelen en erop vertrouwen dat je niet wegglijdt met de speciale schoenen! Als je eenmaal een eindje het ijs op bent, is het prachtig! Het ijs lijkt soms blauw, dan weer spierwit. De gidsen leiden je de gletsjer op, en ze hakken met hun axes traptreden in steile hellingen, zodat je zonder al te veel moeite de mooiste plekjes ziet. De gletsjer is verre van vlak. Vooral als je wat hoger komt zijn er verschillende figuren in het ijs ontstaan, door smeltwater. Hier kun je doorheen lopen, wat erg fraai is. Door het smeltwater ontstaan ook kloven in het ijs, die binnen een paar weken uitgroeien tot metershoge wanden waar je dan weer tussendoor kunt lopen. Wat wel even afzien is, is lunchen op het ijs, je achterste is daarna gegarandeerd bevroren, maar een bijzondere ervaring is het wel.

Lake Matheson 

Er is geen groot verschil tussen de tocht op de grotere Franz Josef Glacier en de Fox Glacier, alleen is de Franz Josef Glacier wat groter en zijn er iets meer activiteiten rond de gletsjer dan rond de Foxgletsjer. Daartegenover staat wel dat de Fox Gletsjer in de buurt ligt van een schitterend meer; Lake Matheson. Voor sommigen is een bezoek aan dit meer, ook wel de ‘mirror lake’ genoemd, een hoogtepunt op zich.  Met het juiste weer zie je namelijk de weerspiegeling van de hoogste bergen van het land (Mt. Cook en Mt. Tasman) in het meer. Onderstaande foto toont die weerspiegeling niet, maar laat wel zien hoe fraai het meer bij Fox Glacier is.

Mocht je interesse hebben in een skydive boven een gletsjer, dan is Fox Glacier een optie. Het uitzicht op ijsgroten en gletsjerspleten is een ervaring om nooit te vergeten. Je hebt de keus uit een vrije val van 180 kilometer per uur van een hoogte van 2.700 meter tot 3.700 meter. Meer info vind je op Skydivefox.co.nz.

Invloed klimaatverandering op Fox- en Franz Josef-gletsjers

Het tijdschrift Global Change and Planetary stelde in 2014 vast dat elke gletsjer sinds de 19e eeuw meer dan drie kilometer is gekrompen. Die verontrustende trend gaat in een ongekend hoog tempo, dus als je nog van dit natuurspektakel wilt genieten, moet je niet te lang wachten. Klimaatverandering de hoofdoorzaak. ‘Gletsjers over de hele wereld, waaronder de Fox- en Franz Josef-gletsjers, reageren op de opwarming van de aarde en trekken zich terug.

Krijg je niet genoeg van de schitterende natuurverschijnselen van Nieuw-Zeeland? Bezoek ook de Milford Sound eens, per auto makkelijk te bereiken als je in Queenstown verblijft. In het artikel over Queenstown en omgeving lees je meer over Milford Sound.