Geschreven door . Foto door: bolletjeom

In het plaatsje Waitomo zijn verschillende trips die je kunt maken. Black Water Rafting is met een auto binnenband onder je achterwerk door een grottenstelsel drijven. Dit gaat van vrij rustig tot het wat ruigere werk. Je gaat onder begeleiding van een gids een grot binnen waarbij je van te voren goede instructies krijgt hoe dat je je het beste door de grotten kunt voortbewegen. Het maakt niet uit of het zomer of winter is het water waar je doorheen gaat is altijd ijskoud! Gelukkig krijg je van de tour operators erg sexy pakken die je warm houden. Handschoenen, soort van schoenen, wetsuit, bodywarmer wetsuit en dat alles om je niet van de kou om te laten komen. Maar de kou is de moeite waard als je ziet wat je er voor terug krijgt.

De prijs van Black Water Rafting ligt ongeveer rond de NZ $100,- Bij het Black Water Rafting in Waitomo krijg je er een gratis kaartje bij waarmee je het museum kunt bezoeken. Het museum biedt veel informatie over gloworms/gloeiwormen. Je kunt in het museum ook een leuke informatieve film bekijken. Het leven van de glowworm wordt uitgelegd en wat er zo speciaal aan het beestje is.

Het is helaas niet toegestaan om foto's te maken in de grotten omdat de glowworms daar niet tegen kunnen (ook niet met een onderwater camera). In het museum kun  je folders meenemen om toch beeldmateriaal te hebben. De meeste touroperators maken wel foto's van je op plekken in de grotten waar geen glowworms zitten. Uiteraard kan je de cd bij ze kopen.

De standaard Black Water Rafting trip

Deze is voor de meeste mensen goed te doen. Je moet een klein beetje lef hebben, omdat je door donkere ruimtes en stromende water moet. Af en toe maak je ook een sprong van een watervalletje, of moet je glijden van een soort van glijbaan van krijtrots. De instructeurs van Black Water Rafting co  zijn zeer professioneel, al willen ze je graag anders doen geloven met flauwe, maar wel leuke grappen. Het Black Water Raften gaat vrij vlot, dit omdat het erg koud is en je, vanwege onderkoeling, niet te lang in het koude water kunt verblijven. Door het tempo hoog te houden voorkom je dat je het koud krijgt, maar dit is zeker geen reden om niet mee te gaan.  

Aan het einde van de tour gaan de lampjes op je helm uit en krijg je de glowworms te zien! Echt erg mooi. Het lijkt een beetje op de Droomvlucht van de Efteling.  Na een warme douche,  krijg je wat warm eten (soep en bagels). Echt een aanrader! Deze tour duurt max 3 uur

De Adventure Black Water Rafting trip

Deze trips zijn voor de avonturieren onder ons en duren zeker 5 uur. Je gaat abseilen, black water raften, glowworms bekijken, Caven ( door rotsspleten klauteren) en rotsklimmen.

Een verslag van de Adventure Black Water Rafting tour van Rap Raft 'n Rock

In de ochtend halen we ons ticket bij de toeristen info. Daar krijgen we een gratis kaartje voor het museum waar een hele goede video is over de glowworm.

Om 13.00 melden we ons voor de trip. Met nog 2 stelletjes stappen we in een auot en worden naar een omkleedhok gereden. Wetsuits aan, helmpje op, accutjeom en in het harnas. We zien er super sexy uit zo!
We stappen weer in de auto en krijgen als bonus een stukje 4WD ritje. Bij de grot ingang krijgen we een kleine abseil oefening op het droge. Een paar minuten later staan we boven een 27 meter diep gat. We abseilen naar beneden als bijna pro's. Dit is echt leuk en veel te snel voorbij.

Je land in de rivier. Daar sta je dan met je voeten in het water. Een nieuwsgierige paling komt even kijken. Hierna krijgen we een rubber binnenband in onze handen geduwd en lopen stroomopwaarts door de rivier. Langzaam wordt het donker. Op een zandbank gaan we in onze banden liggen en doen de koplampjes uit. We zijn omringd door de miljoenen kleine lichtjes van de glowworms. Echt heel bijzonder! Dan is het tijd voor het blackwaterraften. Je dobbert in het pikkedonker mee op de rivier. Toch is het spannend als we een waterval steeds dichterbij horen komen. Vooral omdat je niets ziet.

Na dit relatieve rustmoment is het tijd voor wat lichaamsbeweging. We klauteren/glijden over de waterval naar beneden en worden door onmogelijk smalle doorgangen gestuurd. Als 3 kleine kleutertjes worden we op een richel gezet met een kopje warme limonade. Met een chocolade Quiz wordt onze wormen kennis getest. Nu we "uitgerust" zijn mogen we tegen de stroom in wandelen richting de uitgang van de grot. Hier moeten we dezelfde 27 meter omhoog klimmen. Gelukkig zit je veilig vast geklikt want makkelijk was het niet.

Hoewel we het pas op het allerlaatst een beetje koud kregen was de warme douche geweldig. Dit is misschien wel het leukste dat we gedaan hebben in Nieuw Zeeland. 

The Lost World

Dit is een tocht van maar liefst 7 uur die georganiseerd wordt door Waitomo adventures . Deze tour is inclusief lunch en een BBQdiner. Je begint bij de receptie, waar je een formulier invult( sign away your life please...) Daarna word je voorgesteld aan de guides (meestal 2 per trip) en wordt iedereen in een busje geladen. De eerste stop is een schuur waar je een wetsuit en gumboots krijgt. Als je je eenmaal in je wetsuit gehesen hebt gaat de tocht verder naar een volgende schuur, waar je een helm en harnas krijgt. Dit is tevens de laatste mogelijkheid om naar de wc te gaan, dus daar nog wel eventjes aandenken als je 7 uur zonder goede sanitaire middelen zit!
Hierna wandel je gezellig over prachtige heuvels naar het eerst obstakel: Een 100m abseil. En ik besefte meteen waarom de trip The Lost World heet!  Zodra je de diepte inkijkt naar de reusachtige bomen, verwacht je elk moment een dinosaurus. Na de abseil krijg je een lunch. Hierna wordt de tocht vervolgd met een aaneenschakeling van fysieke uitdagingen. Klimmen, springen, zwemmen, kruipen en ga zo maar door. Geen tocht voor mensen die claustrofobisch zijn! De gehele tocht eindigt met een wandeling over wederom fantastische heuvels en je kunt terug in de schuur lekker een warme douche nemen. Weer terug bij de receptie krijg je een bbq aangeboden. Alles was perfect geregeld!

Voor meer informatie over deze tour:
www.waitomo.co.nz
$ 395 / $ 335 pp 

St. Benedict Caverns

St Benedicht Caverns is de andere keuze voor een tocht van Waitomo Adventures. Deze tocht is iets vriendelijker en je blijft hierbij ook droog. Ook deze trip begint met abseilen, deze keer maar 40 meter, maar dan wel door een enorm nauwe spleet... hierna weer een reeks van rotsbeklimmen en geweldige rotsformaties. Halverwege doe je een flying fox in het donker, mogen jullie raden wat dat is!  Deze tocht duurt 4 uur en is erg mooi, maar minder fysiek en geen glowworms.

Voor meer informatie over deze tour:

www.waitomo.co.nz
$ 130 pp

Bij het toeristenburo kun je ook alle reserveringen maken voor de verschillende tours en bij de verschillende bedrijven. Je hoeft dus niet naar het bedrijf toe of persé via internet te boeken. Via internet boeken heeft wel als voordeel dat je gegarandeerd een plek hebt op de dag die je wenst en vaak is het ook (veel) voordeliger.