Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Het zuidereiland heeft heel veel mooie en indrukwekkende bezienswaardigheden. Je kunt er dan ook gemakkelijke drie tot vier weken voor uittrekken om zo veel mogelijk te bekijken op het eiland. Wil je ook het andere eiland bekijken dan zal je daar twee tot drie weken bij op moeten tellen.

Hanmer Springs

Op iets minder dan twee uur rijden van Christchurch, ligt het kleine karakteristieke bergdorp Hanmer Springs, het bekendst vanwegen het uitgestrekte Hanmer Springs Thermal Reserve. Hoewel de hete bronnen al in 1859 in het gebied waren ontdekt, werd het reservaat pas in 1883 officiëel geopend. Ben je toe aan een paar dagen ontspanning, dan is Hanmer erg geschikt. Naast heerlijke thermaalbaden zijn er saunas, een beautycentrum en verschillende andere ontspanningscentra.

Akaroa

Akaroa is een schattig dorpje op het Zuidereiland en is een bezoekje meer dan waard. Het ligt aan de kop van de Akaroa Harbour en het is het oudste stad in de Canterbury regio. Het stadje ligt op een prachtige landtong die Banks Peninsula heet. Het ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Chrischurch.

Akaroa is in 1840 gesticht door een kleine groep Franse kolonisten. Met zijn vele historische gebouwen in Franse stijle, smalle straten, Franse en Engelse straatnaamborden, schattige en kosmopolitische winkels en een schilderachtige haven ademt het een ontspannen en aantrekkelijke sfeer uit.

Een aanrader is de wandeling die door de stad is uitgezet, waarbij je langs bezienswaardigheden wandelt, waaronder de vuurtoren uit 1880. Het dorpje ligt aan het water. Het heeft zelfs een  strand waar je goed kan zwemmen dat dus midden in het stadje ligt.

Van de grote steiger vertrekken boottochten door de haven. Deze zijn populair omdat er een goede kans is dat je de kleine hectordolfijnen, dwergpinguïns en kolonies zeehonden kunt zien.

Banks Penninsula is lang gelden gevormd door twee vulkaanuitbarstingen. Op een kaart is duidelijk te zien dat de grootste baai ooit de krater van een vulkaan was.

Het is een werkelijk fantastische locatie op een nog werkende schapenfarm. Het ligt verder op de landtong dus je moet wel vervoer hebben of regelen om er te komen. Hele grote campers kunnen de weg niet op maar een kampeerbusje wel. Ze hebben beperkt ruimte voor campervans dus als je daar perse in wilt slapen moet je even vooruit bellen. Parkeren kan altijd maar je staat dan zo scheef op een heuvel dat je niet in je auto kunt slapen.

Door de ligging op de landtong heb je geweldige uitzichten. Je kun er kamperen, slapen in een basic zomerhutje, een dormbed nemen in het hoofdgebouw.....of... je neemt een stargazer! Hier heb je een glazen dak in je hutje zodat je sterretjes kan tellen.

Onuka farm hostel is ook dé plek om te gaan zwemmen met dolfijnen of kajakken tussen de dolfijnen.

In de baai leven namelijk de kleine hector dolfijnen. We zijn zeer te spreken over de toer die ze bieden omdat je echt alleen maar het water in mag als de dolfijnen niet aan het jagen/eten zijn en ui zichzelf naar de boot komen. De toer is erg populair en goed geprijsd dus je moet wel vooruit boeken.

Abel Tasman National Park

Het Abel Tasman National Park is één van de mooiste nationale parken van Nieuw-Zeeland. Het is de plek voor schitterende een- of meerdaagse hikes, maar ook voor een dag ontspannen op een van de prachtige stranden. Liefhebbers kunnen hier ook een ritje maken in de watertaxi of bijvoorbeeld zeekayaken. Get park is gelegen in het noorden van het Zuidereiland op 2 uur van Nelson en kent een relatief zachte klimaat.

Arrow Town

Op 20 km van Queenstown ligt Arrowtown, aan de voet van de ruige heuvels. Het is de schilderachtigste en best bewaard gebleven goudmijnstad in het gebied. In 1862 ontdekte een klein groepje mijnwerkers goud in de rivier de Fix. Binnen enige weken hadden ze 113 kg verzameld. De bevolking van Arrowtown groeide tot meer dan 7000. Het is 1 van de weinige groeisteden die noch spookstad zijn geworden. In de hoofdstraat met loofbomen staan aan de ene kant veel oude koloniale winkels en gebouwen en aan de andere kant stenen wijnwerkershuisjes uit de jaren 1860 en 1870. Na 1865 speelde Chinese mijnwerkers een grote rol in de geschiedenis van Arrowtown. Zij gingen er werken toen de goudkoorts van de Europese mijnwerkers naar de Westkust hadden gelokt.

Het Lakes District Museum toont het verleden van Arrowtown en Queenstown met de goudzoekers en hun vernieuwingen. Ook is er een tentoonstelling over de 1e waterkrachtcentrale van Nieuw Zeeland, die in 1886 in de tegenwoordige spookstad Bullendale werd neergezet.

Christchurch

Christchurch is de grootste stad op het Zuidereiland en de belangrijkste toegangspoort tot het landschap van de streek. Veel gebouwen en monument, parken en tuinen herinneren nog aan het koloniale verleden. Toch is er sinds de aardbeving van 2011 ook een hoop veranderd. Een deel centrum werd vernield, waaronder de Christchurch Cathedral. Het gevolg was dat veel mensen de stad verlieten, maar de laatste jaren komen er steeds meer mensen bij. Niet gek, want hoewel Christchurch sinds de aardbeving geen goed imago heeft, is er tegenwoordig juist een hoop te doen en te zien.

Doubtful sound

Doubtful Sound is een 40 km. lange fjord. En het kreeg zijn naam van James Cook, toen deze tijdens zijn reis naar Nieuw Zeeland bij het zien van de smalle ingang van de baai twijfelde of hij zijn boot er veilig in en uit kon varen.

Het is een afgelegen, onbedorven wildernis van bergpieken, fjorden en regenwoud, met een rijke populatie van vogels en zeedieren, waaronder kuif pinguïns, pelsrobben en tuimelaars.

Het is er een avontuur om er te komen. Als het goed is duurt dit uitstapje ongeveer 8 uur en kan alleen met een reisorganisatie. Voor een goed uitzicht is de winter het beste seizoen, maar de meeste tours vinden in de zomer plaats en in de lente. Zorg wel dat je warm gekleed bent, want van de 365 dagen in een jaar, regent het er in Doubtful Sound er ongeveer 320 dagen.

Je gaat namelijk eerst met een boot over Lake Manapouri richting Manapouri Krachtcentrale. Vandaar ga je met een bus door Wilmot Pass Road en de Wilmot Pass Summit (waar je de kans krijgt om foto's te maken).  En vanaf Deep Cove ga je weer op een andere boot richting de Tasman Zee (door bijvoorbeeld Commander Peak). En dan ga je zoweer met de boot terug naar Deep Cove en weer met de bus naar de Manapouri Krachtcentrale, waarbij je ook met de bus in de Krachtcentrale gaat. En daarna weer met een boot over Lake Manapouri naar het dorp Manapouri. Het is een hele belevenis.

Dunedin

Dunedin is de tweede stad in grootte na Christchurch op het Zuidereiland. De stad heeft ongeveer 114.000.

Dunedin werd in 1848 gesticht door de Free Church of Scotland. De naam komt van Dun Eidann de Keltische naam voor de Schotse hoofdstad Edinburgh. Dunedin heeft dus nauwe historische banden met Schotland. Veel straatnamen zijn Schots en er zijn veel Schotse tradities bewaard gebleven.

Kaikoura

Kaikoura wordt gezien als een van de beste plekken ter wereld om grote walvissen, dolfijnen en orka’s te spotten. Behalve dolfijnen en walvissen vind je in dit fotogenieke kustplaatsje ook overal zeehonden. In de buurt van de mooie Ohau Waterfalls kun je zelfs gratis babyzeehonden spotten. Ontzettend schattig om te zien hoe deze diertjes met elkaar spelen, zonder zich ook maar iets aan te trekken van de kijkende toeristen.

Bluff

Bluff op het Zuidereiland is de (bijna)zuidelijkste puntje van Nieuw Zeeland en  vertrekpunt van veerboten naar Stewart Island. De meeste toeristen komen hier om op het zuidelijkste puntje te hebben gestaan en een foto te nemen van de bekende wegwijzer. 

Bluff heeft een lange historische geschiedenis met Maori-nederzetting. De stad is genoemd naar de 265 m. hoge Bluff Hill. Deze kijkt uit over Foveaux Strait naar Stewart Island, dat ongeveer 30 km verder ligt. Onder aan de heuvel ligt Stirling Point met een veel gefotografeerde internationale wegwijzer. 

Het Bluff Maritime Museum is de moeite waard als je bent geïnteresseerd in de geschiedenis van de walvisvaart, oesteroogst en over de ontwikkeling van de haven. 

Marlborough Sounds

De Marlborough Sounds hebben niets te maken met een sigarettenmerk of met geluiden. Het is een prachtig kust gebied vol recreatiemogelijkheden. De Marlborough Sounds liggen in het uiterste noorden van het Zuidereiland. Wanneer je de ferry tussen beide eilanden neemt, vaar je door de Sounds. Dit is één van de redenen waarom veel mensen je zullen aanraden om overdag de ferry te nemen, dan kan je al een deel van dit prachtige gebied zien.

Nelson

Nelson wordt door de meeste reizigers enkel gezien als uitvalsbasis voor of na een meerdaagse track in het Abel Tasman National Park. Onterecht, want Nelson zelf is ook een meerdaags bezoekje waard!

Oamaru is een mooie stad met brede, door bomen omzoomde straten, goed onderhouden tuinen, musea, stranden en kolonies zeldzame pinguins. Tevens is dit de grootste stav van Noord Otago en het centrum van een rijk boerenachterland. Tevens vind je hier de best bewaarde collectie historische openbare en commerciele gebouwen in Nieuw Zeeland.

Oamaru

Ze werden eind 19e eeuw gebouwd van Oamaru-steen, een plaatselijke cremekleurige kalksteen die gemakkelijk te bewerken is. Ze zijn een herinnering aan de periode van welvaart toen de pakhuizen en graanopslag net zo groot moesten zijn als de openbare gebouwen die eromheen stonden. Zo staat er een gerechtsgebouw, die in 1883 gebouwd is, die is nog altijd in gebruik is. Het heeft neo-klassieke portaal met Korinthische zuilen. De St Luke's Anglican Church in Oamaru bevat fijn houtsnijwerk in het interieur. Oamaru heeft ook, net als bijna iedere stad in Nieuw Zeeland, een Public Garden. Deze is in 1876 aangelegd die bevat een traditionele rozentuin, vijvers. Een muziektent, tuinkoepel, pauwenhuis en marmeren fontein verhogen de sfeer.

Als je Oamaru wilt verkennen, geef ik je een tip. Want het staat namelijk niet zo goed aangegeven in Oamaru. Bij Bushy Beach in Oamaru vind je een schuilhut, daar kan je rond zonsondergang de zeldzame geeloogpinguïns observeren en ook de dwerg pinguïns.

Queenstown

Queenstown in Nieuw Zeeland is maar een klein plaatjes met zo'n 10.000 inwoners. Toch is de plek alom bekend bij vele reizigers en met name de thrillseekers. In Queensland kun je namelijk tal val leuke (extreme) sporten beoefenen waarbij je de fantastische omgeving er gratis bij krijgt.

Wanaka

Wanaka is een klein stadje dat ligt op het Zuidereiland. Het stadje ligt aan het gelijknamige prachtige meer. Lake Wanaka is het op drie na grootste meer van Nieuw Zeeland.

Er is in Wanaka voldoende te doen op het gebied van extreme sporten, maar het is een stuk rustiger dan bijvoorbeeld Queenstown. Het is een gezellig sfeervol stadje waar je lekker rond kunt lopen.