Geschreven door . Foto door: bolletjeom

Akaroa is een schattig dorpje op het Zuid Eiland en is een bezoekje meer dan waard. Het ligt aan de kop van de Akaroa Harbour en het is het oudste stad in de Canterbury regio. Het stadje ligt op een prachtige landtong die Banks Peninsula heet. Het ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Chrischurch.

Akaroa is in 1840 gesticht door een kleine groep Franse kolonisten. Met zijn vele historische gebouwen in Franse stijle, smalle straten, Franse en Engelse straatnaamborden, schattige en kosmopolitische winkels en een schilderachtige haven ademt het een ontspannen en aantrekkelijke sfeer uit.

Een aanrader is de wandeling die door de stad is uitgezet, waarbij je langs bezienswaardigheden wandelt, waaronder de vuurtoren uit 1880. Het dorpje ligt aan het water. Het heeft zelfs een  strand waar je goed kan zwemmen dat dus midden in het stadje ligt.

Van de grote steiger vertrekken boottochten door de haven. Deze zijn populair omdat er een goede kans is dat je de kleine hectordolfijnen, dwergpinguins en kolonies zeehonden kunt zien. 

Banks Penninsula is lang gelden gevormd door twee vulkaanuitbarstingen. Op een kaart is duidelijk te zien dat de grootste baai ooit de krater van een vulkaan was. 

Het is een werkelijk fantastische locatie op een nog werkende schapenfarm. Het ligt verder op de landtong dus je moet wel vervoer hebben of regelen om er te komen. Hele grote campers kunnen de weg niet op maar een kampeerbusje wel. Ze hebben beperkt ruimte voor campervans dus als je daar perse in wilt slapen moet je even vooruit bellen. Parkeren kan altijd maar je staat dan zo scheef op een heuvel dat je niet in je auto kunt slapen.

Door de ligging op de landtong heb je geweldige uitzichten. Je kun er kamperen, slapen in een basic zomerhutje,een dormbed nemen in het hoofdgebouw.....of... je neemt een stargazer! Hier heb je een glazendak in je hutje zodat je sterretjes kan tellen.

Onuka farm hostel is ook dé plek om te gaan zwemmen met dolfijnen of kayaken tussen de dolfijnen.

In de baai leven namelijk de kleine hector dolfijnen. We zijn zeer te spreken over de toer die ze bieden omdat je echt alleen maar het water in mag als de dolfijnen niet aan het jagen/eten zijn en uitzichzelf naar de boot komen. De toer is erg populair en goed geprijst dus je moet wel vooruit boeken.