Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: marcel_deventer

Een van de leukste dingen om te doen voor thrillseekers in Nicaragua is misschien wel volcano boarding (vulkaanboarding). Het is net zo spannend als het klinkt, want je raast met ongelofelijke snelheid van een vulkaan af op een centimeters dik plankje, dus een klein beetje gek moet je er wel voor zijn.

Er zijn maar een handjevol plekken in de wereld waar je met een surfbord van een vulkaan kunt surfen, maar de enige echte plek is Léon in Nicaragua. Hier is het volcano boarden uitgevonden. De 728 meter hoge Cerro Negro (zwarte berg) vulkaan is er ook helemaal perfect voor. Ongeveer 150 jaar gelden ontstond deze vulkaan vanuit het niets en na al die jaren is de vulkaan nog steeds actief. De Cerro Negro ligt namelijk op een lijn van negen andere vulkanen en wanneer je tijdens de volcano boarding toer de vulkaan beklimt kun je het mooie vulkaan landschap ook bewonderen. Gelukkig is het gedeelte waar je vanaf gaat surfen al vrij oud waardoor een uitbarsting van de vulkaan één van je laatste zorgen is.

Volcano boarding tour

Het volcano boarden is in 2004 uitgevonden door Australiër die het gebied rondom de vulkaan had bezocht en bedacht had je wel naar beneden zou kunnen boarden. Er was volgens de Australiër maar één manier om daar achter te komen en dat was om het uit te proberen. Een lange reeks van verschillende tests volgende waaruit bleek dat een houtenplank het beste bleek te werken. Een koelkastdeur (!), een autodeur en een matras waren tijdens eerdere tests afgevallen. Deze materialen bleken na verloop van tijd te hard te slijten of helemaal niet vooruit kwamen wanneer je er mee probeert van een vulkaan te surfen. Het gesteente van de Cerro Negro vulkaan is namelijk behoorlijk scherp en minder vergevingsgezind dan sneeuw of zand.

Nu vele jaren later is de vulkaanboard bijna helemaal “uitontwikkeld” en is de houtenplank uitgerust met twee dunne latjes aan de bovenkant, een touwtje voor stabiliteit en een stukje formica aan de onderkant voor extra snelheid. Dit stukje formica is na een twee keer boarden ook compleet weggesleten, maar kan gelukkig gemakkelijk vervangen worden. Door aan het touw te strekken is er minder wrijving van het hout en kun je meer snelheid maken op het stukje formica.

Barefoot Hostel

Wanneer je wilt vulkaan boarden dan zijn er verschillende tourbureaus die het aanbieden. De beste reviews worden gegeven aan het Barefoot Hostel in Léon die, naar ons idee, het boarden ook zo veilig mogelijk laat verlopen. Toegegeven welke maatregelen er ook genomen worden er zit een risico aan het vulkaan boarden. Helaas zijn er regelmatig verhalen waarbij het verschrikkelijk mis gaat. Dit heeft veelal te maken met de veiligheidsmaatregelen die genomen worden en hoe veel risico je zelf neemt. Laat je daar zeker niet door tegenhouden, maar ga in ieder geval met een goede partij op pad en kijk eerst even af hoe anderen van de berg glijden.

Bij Barefoot Hostel zijn ze met voldoende mensen tijdens de tour, krijg je duidelijke veiligheidsinstructies, een overall en handschoenen om je te beschermen als je van je board vliegt en een veiligheidsbril. Daarnaast wordt er ook strikt op gelet dat er altijd maar één surfer van de berg glijdt om botsingen te voorkomen. Wij denken dat deze regel nog wel een van de belangrijkste is die niet door iedere tourbureaus wordt nageleefd. Soms raken boarders van hun eigen baan waardoor ze met de houtenboard op volle snelheid tegen de andere aan kunnen botsen.

Hoe werkt vulkaanboarden?

Je vertrekt om 9 uur ’s  morgens en gaat met een grote truck over een hobbelige rit van 45 minuten naar de voet van de Cerra Negro. Vervolgens klim je zelf met board naar de top van de vulkaan tijdens een wandeling van tussen de 45 en 70 minuten afhankelijk van de conditie van jezelf en de groep. Heb je een redelijke gezondheid dan is de klim toch best pittig te noemen aangezien je het pak en je vulkaanboard de berg op mee moet sjouwen.

Vulkaanboarden is vrij gemakkelijk. Je gaat bovenaan het puntje van de vulkaan zitten, met je veiligheidsbril en overall aan en hopt over de rand. Daarna glij je vanzelf naar beneden via een geul dat door de vele anderen is ontstaan. Met je voeten kun je de snelheid en de richting een beetje regelen. Het is dus belangrijk om goede stevige schoenen aan te trekken. Afhankelijk van hoe veel je remt kunnen de snelheden behoorlijk oplopen tot wel 100 kilometer per uur. Hier moet je wel een lefgozer voor zijn. Gemiddeld haal je ergens tussen de 30 en 50 kilometer per uur wanneer je een beetje gecontroleerd van de berg af gaat. Met het touw kun je een klein beetje het bord controleren en de wrijving meer of minder maken. Hoewel je misschien denkt dat je in een paar seconde beneden bent duurt de hele rit best lang en hoe sneller je gaat hoe spannender het wordt! Enjoy!

Eenmaal beneden dan wordt je getrakteerd op een koud biertje. Ook wordt bij Barefoot met een echte lasergun gemeten wat jouw hoogste snelheid is wanneer je van de berg af gaat. Barefoot is de enige die dit leuke extraatje biedt.

De hele tour duurt enkele uren en is wat ons betreft een aanrader wanneer je in Nicaragua bent.