Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Nederlanders en Belgen hoeven van te voren geen visum aan te vragen voor Nicaragua. Wel moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij entree van het land. Bij aankomst op de luchthaven betaal je 10 US$ voor een toeristenvisum die 90 dagen geldig is.

Nicaragua is lid van de C-4 (Guatemala, Honduras en El Salvador), officieel geeft dit je recht om gratis, voor maximaal 90 dagen, te reizen tussen deze landen. In de praktijk echter betaal je vaak enkele dollars bij de landsgrenzen, zowel voor het verlaten als voor het binnen komen van het land. Het makkelijkste is om dit maar gewoon te betalen. 

Visa verlengen en kosten

Je kunt op verschillende manieren je visum verlengen. De meest goedkope en makkelijkste manier om je visum te verlegen is om voor minimaal 72 uur de grens over te steken naar Costa Rica. Dit is het makkelijkst als je met de Ticabus of de TransNica reist, de bus regelt dan de visum verlenging, welke weer 90 dagen geldig is. Vlak voor de grensovergang worden alle paspoorten ingenomen en betaal je 7$ pp. Bij de grensovergang wordt je bagage gecheckt, dus hou je spullen goed in de gaten. Bij het instappen van de bus of tijdens de busrit worden alle paspoorten teruggegeven met het verlengde visum erin. Je kunt niet je visum verlengen door de grens over te gaan bij Honduras of El Salvador, omdat Nicaragua, Honduras, El Salvador en Guatemala een soort vrijhandelsverdag (C-4) hebben waar ook toeristenvisa ondervallen.

Een andere manier om je visum te verlengen is via het ministerie Migración, welke is gevestigd op de onderste verdieping van het Metrocentro (een groot en bekend winkelcentrum) in Managua. Hier kun je je visum met 1 maand (210C$), 2 maanden (420C$) of 3 maanden (630C$) verlengen. Naast je paspoort moet je verplicht een zwart-wit kopie van je paspoort en de laatst gezette migratie stempel meenemen. Bij aankomst vul je een formulier in (C$3) en vraag je om een 'prorroga de estancia en el país'. Afhankelijk van de drukte word je snel geholpen of moet je een paar uur wachten. Voor iedere dag dat je te laat bent met het verlengen van je visum betaal je C$20. Het heeft geen zin om meer dan 3 of 4 dagen voor verloop van je visum deze te verlengen bij Migración. Je hebt grote kans dat ze dat niet willen doen en dat je later terug moet komen. Migración heeft ook deelkantoren in Granada en León, waar je ook je visum kunt verlengen, je bent dan wel een paar dagen je paspoort kwijt. Voor meer informatie in het Spaans kan je kijken op www.migracion.gob.ni (Hier vind je ook linksonder het formulier downloaden wat je moet invullen als je via Migración je visum verlengt en C$3 kost).