Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Wanneer je zelfstandig gaat reizen door Nicaragua zal je veel in de chicken- of minibusje zitten, maar je kunt je ook verplaatsen per vliegtuig of per boot op de gewenste bestemming aankomen.

Bussen in Nicaragua

Nicaragua heeft een uitgebreid, effectief en betrouwbaar busnetwerk. De bussen rijden regelmatig en zijn bovendien ook erg goedkoop: gemiddeld betaal je US $1 per uur. De bussen zijn over het algemeen oude Amerikaanse schoolbussen, die ook wel ‘kippenbussen’ worden genoemd. Bij veel busroutes reis je via Managua, waar je vaak moet overstappen. Er zijn 4 belangrijke bus terminals in Managua: Mercado Mayoreo, UCA, Boér en Huembles. Vaak moet je van de ene naar de ander, dit gaat het snelst per taxi. (vb. UCA-Mercado Mayoreo 30min, C$40).

Normaal gesproken betaal je in de bus, een man komt dan tijdens de rit het geld ophalen waarbij je moet aangeven waar je naar toe gaat. Soms krijg je een kaartje soms niet. Meestal moet je vlak voor je uit de bus gaat het kaartje weer inleveren, het dient dan als bewijs dat je betaald hebt. Als er loketten bij de terminals zijn (vaak bij de wat grotere terminals zoals Mercado Mayoreo) moet je een kaartje bij het loket kopen. In de meeste gevallen onthoud de chauffeur of de man dat het geld op komt halen waar je er uit moet en zal je daarbij helpen. Het is wel goed om zelf ook mee op te letten want soms vergeten ze waar jij er uit moet. De tijd dat je verwacht onderweg te zijn en eventueel grote plaatsen zijn dan de beste dingen om in de gaten te houden.   

Er zijn twee soorten bussen. De ordinaro en de express. Aan de buitenkant zie je meestal geen verschil. De Express stopt op veel minder plekken dan de Ordinaro dus het kan de moeite waard zijn om op te letten welke bus je neemt. Aan de andere kant kan een express bus ook op allerlei plaatsen stoppen mocht dat nodig zijn. Bij sommige bussen staat er “Expresso” op de voorkant, zo kun je ze gemakkelijker herkennen.

Bussen van te voren reserveren is niet nodig of niet mogelijk. Toch moet je op vrijdagmiddag in de studentensteden opletten. Veel studenten gaan voor het weekend naar huis en reserveren wel een plek van te voren. Het kan dus voorkomen dat je dan tegen een volle bus oploopt. Een volle bus in Nicaragua betekent dat hij afgeladen vol zit, inclusief het gangpad. Let daarbij ook altijd goed op te spullen en houd ze in het zicht of bij je op schoot. In het hoog seizoen zitten de bussen ook veel voller dan in het laag seizoen, ook iets waar je mogelijk rekening mee mee houden.  

Naast de oude Amerikaanse schoolbussen zijn er ook colevtivos/ expresses (microbuses), deze hebben airconditioning, stoppen op minder plekken, maar zijn ook iets duurder en rijden minder vaak dan de reguliere bussen. Wil je zeker zijn van een plekje dan moet je bij het opstap punt in de rij gaan staan om mee te mogen. Vervolgens mogen de eerste mensen in de rij mee, met de colectivo’s.

Het busstation UCA (spreek uit oeka) ligt tegenover de universiteit in Managua en is de plek waar de microbusjes vertrekken.

Enkele reistijden tussen bestemmingen:

  • Managua – Grenada 1.5 uur
  • Managua – San Jose del Sur 3 uur (express bus)
  • Managua – Matagalpa 2.5 uur (express bus)
  • Rivas - San Jose del Sur 45 minuten Matagalpa – Esteli 1.45 uur

Taxi’s

Korte ritten per taxi zijn vrij goedkoop, langere ritten lopen algauw op. Je zult regelmatig een taxi nodig hebben. Bijvoorbeeld tussen busstations, maar ook naar de kleinere plaatsen of de ferry naar Ometepe bijvoorbeeld. 

Ritten binnen een stad/dorp zijn C$10/C$20 (’s avonds dubbel tarief). De taxi’s hebben geen meter, dus als je langere ritten gaat maken, spreek dan altijd van te voren een prijs af. Meestal ligt het tarief rond de US$35 per uur. Vraag aan de locals wat een redelijke prijs/tarief is voor de rit die je wilt maken. Taxi’s zijn in het hele land betrouwbaar, behalve in Managua. Neem in Managua alleen taxi’s waarvan de chauffeur een ID-kaart met foto heeft, een rode balk boven en onder op de nummerplaat of taxi´s van de luchthaven en het Metrocentro. In Managua vragen taxichauffeurs vaak veel te hoge prijzen aan buitenlanders en kan je zeker afdingen. Enkele klassiekers die taxichauffeurs met name in Managua gebruiken na de rit om je extra te laten betalen: de prijs is in dollars i.p.v. Córdobas of de prijs is per persoon i.p.v. in totaal. Voorkom dit door van te voren duidelijk een prijs af te spreken. Soms beland je echter in een situatie waarbij je geen gelegenheid hebt om te onderhandelen over de prijs. Dit is in de meeste gevallen geen gunstige situatie, want dan betaal je de hoofdprijs. Probeer dan zo goed mogelijk uit de situatie te komen.

Veel taxi’s in de steden nemen meerdere passagiers mee. Kijk dus niet vreemd op als er mensen bij je in de taxi stappen of wanneer je eerst nog iemand anders thuis moet brengen.

In het laagseizoen kan een betrouwbare taxi ook ideaal zijn om je eigen tourtje mee samen te stellen. Vooraf bespreek je dan welke bestemmingen je wilt bekijken, hoeveel tijd je daarvoor mag nemen en welke prijs  je de taxi chauffeur daarvoor betaalt. Zeker wanneer je met meerdere personen bent kan dit een aantrekkelijk alternatief zijn.

Boot

Elke maandag en donderdag 2pm gaat er een boot van Granada naar San Carlos (16 uur, C$200 enkeltje) via Altagracia (Isla de Ometepe) (5 uur, C$80 enkeltje). Deze vaart op dinsdag en vrijdag 3pm terug. Voor bestemming Isla de Ometepe zijn er dagelijkse ferry’s tussen San Jorge en Moyogalpa (Isla de Ometepe) (60 min, $3 enkeltje).

Wil je een echte oerhollandse ervaring in Nicaragua? Neem dan de ferry "Brakzand" tussen San Jorge en Ometepe. Dit is de oude ferry van Harlingen-Vlieland. Heel bizar om de Nederlandse teksten en foto’s te zien!

In het Caribisch gebied is er een ferry die tussen de volgende plaatsen vaart: El Rama, Bluefields, El Bluff, en Big Corn Island. Prijzen rond de $7. Bluefields – Big Corn Island (4-6 uur, $6-$12). Ook gaat er twee keer per week een pangaboot vanuit Bluefields naar Orinoco via Pearl Lagoon (2 uur, $10). Daarnaast is het mogelijk om privé panga’s te huren ($200 per boot) om bijvoorbeeld met een groepje reizigers de adembenemende Pearl Keys te bezoeken. Tussen Big Corn Island en Little Corn Island vaart een pangaboot (55min, $6).

In de provincie Rio San Juan zijn de rivieren de wegen, dus daar maak je veel gebruik van boten, o.a. van en tussen San Carlos, Sábalos, El Castillo, Islas Solentiname en nog een aantal kleinere bestemmingen. Prijzen rond de $4.

Vliegtuig Nicaragua

Nicaragua heeft een aantal binnenlandse vluchten die worden uitgevoerd door La Costeña. In vliegtuigjes formaat a la ‘artsen zonder grenzen’ kun je o.a. vliegen naar en tussen Managua, Bluefields, Big Corn Island, Puerto Cabezas, San Carlos, Waspam en nog een aantal kleinere bestemmingen. Zie de website van La Costeña voor prijzen en meer info: https://www.lacostena.com.ni/. Let bij het plannen van je reis wel op dat je niet veel bagage mee mag nemen, in deze vliegtuigjes. Meestal veel minder dan de normale lijndiensten. Hoeveel je mee mag nemen en hoe streng er gecontroleerd wordt hangt af van welk vliegtuig je hebt.

Sinds 2011 zijn er 4 watervliegtuigen (hidroaviones) die voornamelijk toeristen vervoeren. Deze watervliegtuigen leggen verschillende routes af onder de naam Nicawings. Bestemmingen zijn veelal in het Caribisch gebied en Río San Juan, o.a. Islas Solentiname, San Carlos, El Castillo, San Juan de Nicaragua, Big Corn Island, Little Corn Island, Pearl Lagoon, Matagalpa, Isla de Ometepe en nog enkele andere bestemmingen.