Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Je kunt met het vliegtuig naar Nicaragua maar ook vanaf Honduras of Costa Rica met de bus. 

Met het vliegtuig

De grootste internationale luchthaven in Nicaragua is in Managua. Vanuit Europa kom je hier vrijwel altijd met een tussenstop in de USA en/of in andere Midden-Amerikaanse landen. De goedkopere vluchten hebben ook in Europa nog een stop (Madrid of Londen).

Volgens verschillende bronnen is vliegen op Nicaragua relatief duur daarom kiezen veel mensen ervoor om te vliegen op het goedkopere Costa Rica. Toch is het prima mogelijk om vluchten te vinden naar Managua die goedkoper zijn dan vluchten naar Costa Rica. Vind je toch een goedkopere vlucht naar Costa Rica: San José is een dag reizen vanaf de grens en de internationale luchthaven van Liberia maar 1,5 uur.  

Maatschappijen die relatief goedkoop die kant op vliegen (begin 2011) zijn: American Airlines met tussenstop in Miami of New York. Iberia met stop in Panama of een combinatie van Iberia met Copa en Continental met stopt in Houston of Atlanta. Naar Liberia (Costa Rica) kan je via Brussel met Jetairfly betaalbaar vliegen.

Vanaf Miami gaan ook een low-cost airline. 

Overland

Nicaragua heeft twee grensovergangen met Costa Rica. Met Honduras zijn er 3 verschillende grensovergangen. Alle grensovergangen liggen in het veel bewoonde westelijke deel van Nicaragua. Desondanks is het van belang je goed voor te bereiden wanneer je over land de grens over gaat. 

Een grensovergang over land doen in Centraal Amerika kan overweldigend zijn wanneer je dit voor het eerst in je eentje doet. Er zijn dan ook een aantal dingen waar je bij elke grensovergang op moet letten:

  • In het land dat je verlaat dien je langs twee kantoortjes te gaan. Deze zijn niet altijd makkelijk te vinden en je moet er rekening mee houden dat "kantoor" in sommige landen ook gewoon een "houten hutje" of "tentdoek met vier stokken" is waarin iemand zit met een stempel of een bakje met geld. Kantoor nummer 1 is om te betalen en kantoor nummer 2 is om een stempel te krijgen. Check de datum op de stempel goed en check dat er een "S" bij staat van Salida.
  • In het land dat je betreed ga je ook weer langs twee kantoortjes. De eerste weer om te betalen en de tweede voor de stempel (dit is bij sommige landen wellicht andersom, maar het zijn er altijd twee). Let hier ook weer op dat de goede datum erbij staat en dan een "E" van Entrada.
  • Let op voor oplichters die langs de gehele grensovergang staan om: geld te wisselen, je tas te dragen of je vertellen dat de bussen niet meer rijden en je dus hun taxi moet nemen. 
  • Vertrouw alleen mensen met een officieel uniform. Zoals in het punt hierboven al aangestipt: laat je niets wijsmaken want bussen rijden gewoon, ATM's zijn er ook gewoon bij de grensovergang en in zowel Nicaragua als Costa Rica kan je geld in de locale munteenheid opnemen of in Amerikaanse Dollars.
  • Vermijd de grensovergangen na zonsondergang. Ten eerste rijden bussen nog maar slecht tot niet dus is de kans groot dat je ergens strand waar je liever niet wilt zijn. Ten tweede is de kans op nare gebeurtenissen veel groter na zonsondergang. Dit laatste is niet om iemand angst aan te jagen, maar gewoon om realistisch te zijn. 

Mocht je je niet op je gemak voelen om het alleen te doen kun je ook altijd samen met een travel agency gaan. Dit is tijdbesparend en je weet zeker dat het goed gaat. Het enige nadeel hier is dat het twee tot drie keer zo duur is. Een tip: doe het de eerste keer met een agency zodat je weet wat de bedoeling is en dan kun je het daarna gemakkelijk zelf allemaal vinden!