Sole Geschreven door Sole. Foto door: bolletjeom

In Nicaragua hoef je niet onbereikbaar te zijn wanneer je dat niet wilt. Er zijn tal van plaatsen waar je in internetten en ook met je mobiele telefoon heb je op de meeste plaatsen gewoon bereik.

Bellen in Nicaragua

Van de mobiele providers die ook in Nederland werkzaam zijn, hebben T-Mobile, KPN en Vodafone  een roaming contract met Nicaragua. Dit houdt in dat je mobieletelefoon automatisch overspringt naar een provider waar deze maatschappijen een contract mee hebben. Je hebt in ieder geval een tri-band toestel nodig om in Nicaragua te kunnen bellen/smsen. De landcode van Nicaragua is +505

Het goedkoopst bellen van Nicaragua naar het buitenland doe je via internet (skype). Je betaalt dan het aantal minuten dat je achter de computer hebt gezeten. Internet cafés bieden ook vaak goedkope internationale phone calls aan. Daarnaast kun je eventueel een prepaid simkaart aanschaffen, zie hieronder.

Het is handig om ter plekke een prepaid simkaart aan te schaffen ($5), eventueel met een simpele telefoon ($10 - $20). Er zijn twee providers in Nicaragua: Enitel, welke opereert onder de naam Claro, en Movistar. Beiden hebben goed bereik, al heeft op dit moment in de meer afgelegen gebieden, met name in het noorden en oosten van Nicaragua, Claro meer en vaker bereik. Daarnaast zijn beide providers in verschillende landen van Midden- en Zuid-Amerika actief.

Je beltegoed opwaarderen doe je bij een pulpería (kleine toko’s die voornamelijk etenswaren verkopen) die op bijna elke hoek van de straat te vinden zijn. Je geeft je telefoonnummer door, je provider en het x bedrag dat je wil opwaarderen. Het personeel belt naar een nummer en binnen no-time is je beltegoed opgewaardeerd.

Internet

Internet cafes of cybers zijn veelvuldig te vinden in Nicaragua en ook nog eens spot goedkoop. De prijs per uur is rond $1. Naast internetten kun je ook vaak (inter)nationaal bellen, gebruik maken van WIFI, scannen en printen. Bijna alle computers hebben Skype geïnstalleerd, inclusief een camera en headset. Vaak is de snelheid van het internet voldoende om met camera zonder vertraging te skypen, maar grote bestanden downloaden en uploaden (filmpjes) kost vaak wat meer moeite.

Veel accommodaties met name in toeristische gebieden, beschikken ook over computers en/of Wifi waarvan je soms gratis, soms tegen betaling gebruik van kan maken. Ook zijn er soms eetgelegenheden en vrijetijdsgelegenheden (bijv. zwembad) waar je gebruik kan maken van Wifi. Op steeds meer plekken komt er Wifi beschikbaar dus wanneer je een smartphone bij je hebt kun je met enige regelmaat wat laten horen aan het thuisfront.

Post

Brievenbussen bestaan niet in Nicaragua, alle post wordt verzameld op het postkantoor (oficina de correos). Post van Nicaragua naar Nederland/Europa is goedkoper en sneller dan andersom. Een Nicaraguaanse postzegel voor gewone briefkaarten post naar Europa (<20g) kost C$14 en is al binnen 7-15 dagen op bestemming. Overigens zijn ansichtkaarten niet zoals gewoonlijk overal te koop, je moet hiervoor echt opzoek gaan, ook in de meer toeristische gebieden. Pakketpost is stukken duurder: een pakket (<0.5kg) van Nicaragua naar Europa kost tussen $42 en $57. Pakketpost wordt bij de grenzen vaak opengemaakt en gecontroleerd. Over het algemeen is de Nicaraguaanse post betrouwbaar en kun je zonder problemen post/pakketten van en naar Nederland verzenden. Post van Nederland naar Nicaragua doet er meestal 3 weken over.

Ondanks het feit dat straatnamen en huisnummers vaak niet bestaan in Nicaragua, werk de post zeer goed. Daarom is het belangrijk om het adres waar je verblijft zo duidelijk mogelijk te vermelden. Je kan post vanuit Nederland laten versturen naar het postkantoor van de plaats waar je verblijft. In veel gevallen kun je het ook naar je hostel laten sturen, vraag dit na bij de receptie en ook om een adres(omschrijving) van het hostel. Zorg ervoor dat je altijd je paspoort meeneemt om je post op te halen en laat je post niet langer dan 2 weken liggen.

(jouw naam)
Lista de correo
Correo Central
(plaatsnaam)
Nicaragua

(jouw naam)
(naam hostel)
(adres of adresomschrijving van hostel)
(plaatsnaam)
Nicaragua