Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Nicaragua bevind zich in Midden-Amerika. Aan de noordkant grenst Nicaragua aan Honduras en in het zuiden aan Costa Rica.

Landschap

Nicaragua heeft twee kusten. De grote oceaan in het westen en de Caribische zee in het oosten. In de Caribische zee liggen de Corn eilanden die onderdeel zijn van Nicaragua. Nicaragua heeft nog veel meer eilanden maar die liggen in het meer Lago de Nicaragua. Dit meer is het grootste van Centraal-Amerika. Het beroemdste eiland in het meer is Isla Omtepe, een eiland bestaande uit twee vulkanen. De bijna 1400 meter hoge Madera en de meer dan 1600 meter hoge Concepcion. Dit is echter niet het hoogste punt van Nicaragua dat is de Mogoton (2107m) op de grens met Honduras.

Inwoners

In Nicaragua wonen ongeveer 6 miljoen mensen. Het grootste gedeelte hiervan is van een gemixte oorsprong. Tussen de 15-20% is blank, dit zijn zowel westerlingen die naar het land verhuisd zijn als lokale inwoners die in een (vrijwel) pure lijn afstammen van de Spanjaarden. 5% stamt volledig af van de oorspronkelijke bewoners.

Nicaragua heeft net als buurland Honduras en zoals Guatemala een aanzienlijke (bijna 10%) zwarte bevolking. Deze stammen af van Afrikaanse slaven en wonen voornamelijk in het lastig te bezoeken gebied aan de Caribische kust, en op de Corn Eilanden.

Uiteraard is een groot deel van de bevolking een mix van de verschillende rassen. Iets ten zuiden van Matagalpa vind je een gemeenschap met voornamelijk blonde mensen. Ze schijnen af te stammen van Nederlandse piraten maar het kan ook zijn dat de Duitse koffieboeren ergens mid 1800 een duit in het zakje hebben gedaan.

De bevolking is zeer vriendelijk, gastvrij en benaderbaar. Nicaragua is in midden-amerika misschien wel het relaxte land als het gaat om de bevolking. Als je een beetje spaans spreekt dan kan je de hele dag een babbeltje maken. Iedereen is geintresseerd in je. Ze zijn zeer behulpzaam en zelden opdringerig. Verkopers vragen netjes of je wat van ze wilt en wanneer je nee zegt is het ook gelijk over.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Nicaragua hebben enkele petroglyfen achtergelaten die je kunt bezoeken. Er zijn hier geen indrukwekend bouwwerken van de Maya’s of Azteken zoals in buurland Honduras.

Na de ontdekking van Amerika door Columbus gingen nieuwe ziektes snel door het land heen. Tegen die tijd dat de Spanjaarden echt in Nicaragua aankwamen was volgens wetenschappers de helft van de bewoners van het land al doodgegaan aan alle nieuwe ziektes.

In 1524 werden de eerste twee steden in Nicaragua gevestigd namelijk Granada en Leon. De kunstregio kwam echter in handen van de Engelsen.

Als onderdeel van het Mexicaanse rijk werd Nicaragua in 1821 onafhankelijk, pas meer dan 70 jaar later werd de kustregio ook onderdeel van Nicaragua.

Leon was onder de Spanjaarden de regionale hoofdstad. Zowel Leon als Granada werden door de jaren heen rijk en kwamen vol te staan met koloniale gebouwen die je nu nog steeds kunt bewonderen. Er was echter grote rivaliteit tussen beide steden wat tot diverse veldslagen om de macht zorgde. Mede door de rivaliteit tussen beide steden werd uiteindelijk geen van beide maar juist Managua de hoofdstad.

In plaats van de oude machthebbers kreeg de USA steeds meer interesse voor het land. Voor jaren waren er plannen om een kanaal door het land te graven, uiteindelijk werd toch gekozen voor Panama. Van 1912 tot 1933 werd Nicaragua bijna volledig bezet door de USA.

In 1936 kwam Somozo met hulp van de Amerikanen dankzij intimidatie, moord op tegenstanders en valse verkiezingen aan de macht. Somozo en later zijn zoon regeerden als dictators het land tot 1979.

Recente geschiedenis & politiek

Een belangrijk onderwerp uit de recente geschiedenis van Nicaragua zijn de Contra’s en de Sandinisten. Er zijn veel interessante boeken voor degene die hier meer over willen weten. Heel kort samengevat waren de Sandinisten een op communisme geënte beweging die voor de afzetting van Somozo zorgde.

Niet iedereen kon zich in de denkbeelden en de manier van regeren van de Sandinisten vinden en een anti beweging de contra’s vormde zich. De Amerikanen bang voor het communisme steunde deze beweging met geld en wapens. Officieel ontkende de Amerikaanse president Ronald Reagan de contra’s te steunen, om toch aan geld te komen verkocht hij wapens aan Iran ondanks een wapenembargo. De verkoop kwam uit en werd bekend als het Iran-Contra schandaal en Amerika werd later schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tegen Nicaragua door het (door Amerika overginds niet erkende) internationale gerechtshof.

In die jaren erna volgde een guerrilla oorlog tussen de contra’s en sandinisten waarin beide partijen vuile handen maakte en ook veel burgers slachtoffers vielen.  

In 1988 werd er een staakt het vuren bereikt, en in 1990 werden uiteindelijk de eerste vrije verkiezingen in het land georganiseerd. De Sandinisten werden tot hun afschuw niet de grootste partij. Maar sinds 2007 zijn ze dit wel weer en is Daniel Ortega de president van Nicaragua. Nicaragua is op dit moment een van de stabielste landen in de regio.