Sole Geschreven door Sole. Foto door: Tikva

Met de juiste voorzorgsmaatregelen voorkom je ziektes en blijf je gezond tijdens het reizen. In Nicaragua komen een aantal tropische ziektes voor, maar met vaccinaties en preventiemiddelen is de kans op deze ziektes gering. Er zijn ook altijd apotheken, dokters en ziekenhuizen die kunnen helpen. Als laatste is het belangrijk om een goede reisverzekering te hebben die medische kosten in het buitenland dekt.

Vaccinaties

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) heeft altijd up-to-date informatie en advies over gezondheidskwesties voor elk land ter wereld. Het is dus verstandig om op tijd hun website te raadplegen en/of langs te gaan bij een vaccinatiebureau. Het LCR raadt op dit moment (mei 2012) de volgende vaccinaties aan voor Nicaragua: http://www.lcr.nl/

Vaccinaties aanbevolen voor alle reizigers = Hepatitis A en DTP. Verder wordt er bescherming aangeraden tegen muggen die ziektes overbrengen zoals malaria en dengue, zie hieronder.

Persoonsgebonden vaccinaties = Hepatitis B, buiktyfus, tuberculose en rabiës. Er komt geen gele koorts voor in Nicaragua, maar voor mensen die vanuit een gele koorts gebied komen, is een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Persoonsgebonden vaccinaties hangen af van reisdoel, reisduur, bestemmingen, gezondheid van de reiziger, etc.

Muggen – Malaria & Dengue

Malaria komt in heel Midden-Amerika voor, zo ook in Nicaragua. Het belangrijkste is de mate waarin het voorkomt en dat verschilt per gebied. Met name de regio's R.A.A.N., R.A.A.S., Río San Juan en Chinandega zijn high-risk gebieden. Dit zijn vrijwel de gebieden waar toeristen niet of nauwelijks komen. Het toeristische gedeelte (Pacifische zuid-westen) zijn low-risk gebieden: hier komt malaria voor maar in mindere mate tot bijna niet. Met name in rurale gebieden en in het regenseizoen is het verstandig om alert te zijn.

Voor een kort verblijf in een low-risk gebied wordt vaak het gebruik van lichte malariatabletten aangeraden, zoals paludrine of chloroquine. Deze zijn relatief gezien goedkoop en hebben weinig bijwerkingen. Ga altijd van te voren langs een vaccinatiebureau voor up-to-date informatie om te weten in welke mate malaria voorkomt op de bestemming en welke malariatabletten worden aangeraden. De actuele situatie in Nicaragua is dat het merendeel van de reizigers die low-risk gebieden bezoeken in Nicaragua geen malariatabletten slikken, omdat de kosten, eventuele bijwerkingen en dergelijke niet opwegen tegen de kans dat je malaria krijgt. Dit is natuurlijk een risico, maar een keus die je zelf moet maken.

Het beste is natuurlijk om muggenbeten te voorkomen. Neem daarom een insect-afwerend middel mee waar DEET inzit. Persoonlijk zou ik de CarePlus DEET lotion aanraden (50%DEET), de CarePlus DEET spray (40%) of de CarePlus DEET gel (30%). Alle drie werken ze uitstekend! Daarnaast kun je onder een klamboe slapen, maar vaak is dat lastig meenemen en veel accommodaties hebben geen klamboes. Wat ook zeker helpt is slapen met een ventilator. Vanuit Nederland kun je eventueel nog Picksan muggen stop doosjes meenemen.

Muggen die malaria overbrengen steken ’s avonds en ’s nachts, tussen zonsondergang en zonsopgang. Muggen die dengue (knokkelkoorts) overbrengen daarentegen steken overdag en komen met name in verstedelijkte gebieden voor. Er zijn 4 varianten dengue en als je er een hebt gehad ben je levenslang immuun voor die variant. Er zijn geen pillen of vaccinaties tegen dengue. Symptomen zijn o.a. plotse koorts, zware hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn en rode huiduitslag. Meestal verloopt de ziekte onschuldig, is het goed uitzieken en je laten controleren bij een dokter. In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstig en moet men naar het ziekenhuis. Meer info: http://www.lcr.nl/Bestanden/Dengue%20folder.pdf en http://www.lcr.nl/Wat-u-zelf-kunt-do...-tegen-malaria

Eten & Drinken

Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Hoewel het op sommige plekken wel drinkbaar is, kan het wel altijd zorgen voor wat buikkrampjes. Op andere plekken is het absoluut niet drinkbaar, dit verschilt per plaats. Flessen water zijn makkelijk te verkrijgen en een 1,5 liter fles water kost C$15. Het merendeel van de restaurants gebruikt gezuiverd water om gerechten te bereiden. Over het algemeen is het eten op straat en de markt goed gaar en eetbaar. Wel kan het soms wat lichte buikkrampjes bezorgen.

Apotheken

Als je ziek wordt of ergens pijn krijgt, is een bezoekje aan de apotheek (farmacia) meestal voldoende. Voor eenvoudige klachten kunnen zij advies geven welk medicijn je het beste kan gebruiken. Verder kun je zowat alle geneesmiddelen krijgen die ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Ook verkopen de meeste apotheken:

  • Zonnebrand vanaf factor 6 t/m factor 80 (maar dat is meer voor Nicaraguanen die wit willen worden).
  • Voorbehoedsmiddelen, zoals de pil (mycrogynon ED, C$50 per maand), condooms (3 voor C$20), morning after pil (PPMS, C$30).
  • Malariatabletten zijn moeilijker te verkrijgen. Alleen sommige apotheken verkopen chloroquine.
  • Anti-muggen/DEET artikelen. Met name producten van het merk OFF. Het merendeel van de anti-muggen producten bevat maar 5% - 15% DEET. Het is daarom handig om vanuit Nederland anti-muggen producten mee te nemen die meer procent DEET bevatten.

Dokters/ Tandartsen

Als een ziekte of pijn blijft aanhouden, is het verstandig om een dokter (médico) op te zoeken. Vraag aan de locals of je hostel naar welke arts of ziekenhuis je het beste toe kan gaan. Hetzelfde geldt voor tandartsen/orthodontisten.

Ziekenhuizen

De gezondheidszorg in Nicaragua is gratis. Staatsziekenhuizen zijn er daarom vaak slecht aan toe. Voor buitenlanders zijn ziekenhuizen aan te raden die voldoen aan internationale standaards, zoals Hospital Militar en Hospital Metropolitano Vivian Pellas, beiden in Managua. Hier kun je ook terecht voor medisch-toerisme. Bij ziekenhuisopname is het altijd aan te raden om contact op te nemen met de Nederlandse ambassade en als je een reisverzekering hebt de alarmcentrale bellen zodat ze je verder kunnen helpen.

Hospital Militar

Hospital Metropolitano Vivian Pellas http://www.metropolitano.com.ni/

Wellness

In toeristische gebieden en de grotere steden vind je verschillende spa’s en wellness faciliteiten. Met allerlei soorten massages, manicure, pedicure, peelings, maskers, acupunctuur, etc. Ook kun je deelnemen aan yoga lessen en workshops. Het is ook altijd leuk om een bezoekje te brengen aan de lokale sportschool en de schoonheidsspecialist/kapper.