Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

De munteenheid van Nicaragua is de Córdoba. De Córdoba had al jarenlang een vaste verhouding met de US Dollar. 1 US = 18.5 Córdoba, maar staat nu (zomer 2011) op 1 US = 22 Córdoba. Om makkelijk te kunnen berekenen hoeveel Dollar / Córdoba iets is, kun je het volgende uit je hoofd leren: $1 = C$20 en C$200 is $10. Zo kun je snel en makkelijk uitrekenen hoeveel iets kost. Het verschil van de waarde van de Córdoba op het moment zelf, kun je er dan bij optellen of aftrekken.De euro ten opzichte van de Córdoba is ongeveer C$1 = € 0.03 oftewel C$10 = € 0.30 en C$ 100 = € 3,- .

Er zijn munten van 0.05, 0.10, 0.25, 0.50, 1, 5 en 10 Córdoba. Briefgeld bestaat uit 10, 20, 50, 100, 200 en 500 Córdoba. Betaling met briefjes van 500 is niet altijd mogelijk, omdat men niet altijd genoeg wisselgeld heeft, zeker buiten de grote steden. Uit voorzorg worden daarom briefjes van 500 CS niet overal geaccepteerd. Probeer die dan ook zo snel mogelijk in te wisselen voor kleiner geld. Uit de pinautomaat krijg je bijna altijd je geld in briefjes van 500 CS, tenzij je voor niet afgeronde bedragen gaat. 

Overal is te betalen met US dollars of met Córdobas. In de praktijk betaal je kleine dingen, zoals eten en vervoer in Córdobas en heb je bij grotere dingen, zoals hotelkamers, tours en zeker vliegtickets ook de mogelijkheid in dollars te betalen. Betalen in Córdobas is meestal goedkoper en makkelijker dan in dollars. Ga er vanuit dat, wanneer je met dollars betaalt, bedragen sneller naar boven afgerond worden dan wanneer je met Córdobas betaalt. De muntjes kleiner dan C$1 kom je weinig tegen. Mocht je iemand kennen die munten verzameld dan doe je die met die kleine muntjes zeker een plezier. Er zijn ook nog munten en briefjes van voor de revolutie te krijgen. Je kunt ze cadeau krijgen wanneer een souvenir koopt. De mensen in Nicaragua zijn erg vriendelijk een eerlijk. We hebben nooit problemen gehad met verkeerd wisselgeld terug krijgen of omrekenen met een ongunstige koers.

Pinnen

Geld opnemen met je Nederlandse bankpas is in vrijwel het hele land in grotere plaatsen mogelijk. Echter niet in bepaalde populaire toeristenbestemmingen zoals de surf stranden aan de Pacifische Oceaan of Isla de Ometepe. Je kunt er dus niet altijd vanuit gaan dat je kunt pinnen.

In de grotere steden en toeristische gebieden zijn pinautomaten te vinden. Bij de banken BAC en BanPro kun je met een Maestro/Cirrus logo pinnen. Met Visa kun je bijna overal terecht. Er worden wel transactiekosten in rekening gebracht voor pinnen buiten de EU zone, meestal zo’n 8%, maar dat kan ook gerust meer zijn. Dit bedrag verschilt per bank. Je moet wel van tevoren bij je bank regelen dat je de optie ‘pinnen buiten Europa’ inschakelt.Je kunt kiezen of je Córdobas of dollars uit de muur trekt.

Het komt nog wel eens voor dat de dollarbiljetten beschreven zijn of kleine scheurtjes bevatten, deze worden niet geaccepteerd als betaalmiddel in Nicaragua. Bij de bank kun je met je bonnetje van de pinautomaat de gescheurde/beschreven dollarbiljetten inwisselen. De banken in Nicaragua zijn doordeweeks geopend van 8.00-16.00 en zaterdags 8.30-11.30.

Op Big Corn Island en Isla de Ometepe is maar één bank. Het is daarom verstandig om voldoende cash (met name Córdobas) mee te nemen in het geval deze buiten werking zijn. Dit geldt ook als je verder van de steden afgaat richting platteland of bijvoorbeeld als je gaat surfen, bij veel stranden is vaak geen pinautomaat in de buurt. Credit cards worden met name in grotere hotels en restaurants geaccepteerd in de meer toeristische gebieden. Wees er wel op voorbereid dat betalen met creditcards vaker niet dan wel mogelijk is.

Geld wisselen

Geld wisselen kan in wisselkantoren (oficina de cambio), maar ook zwart op straat bij ‘coyotes’, mannetjes die met veel briefgeld in hun handen naar je lopen te zwaaien. Over het algemeen zijn ze eerlijk, maar zorg er wel voor dat je op de hoogte bent van de juiste wisselkoers. Naast dollars kun je je geld ook inwisselen voor andere valuta. Bij de grenzen kun je de ‘coyotes’ maar beter niet vertrouwen.

Tax en fooi

De prijzen op bijvoorbeeld menukaarten kunnen verwarrend zijn. Vrijwel altijd komt er nog 15% belasting overheen (wat wij BTW noemen).  Dit is overigens niet alleen in restaurants zo maar ook in hostels bijvoorbeeld. Vraag er voor de zekerheid naar!

Naast de tax staat er op je rekening meestal de vrijwillige fooi al voor gerekend. Persoonlijk vind ik dit erg prettig want zo weet je dat je niemand beledigd door te weinig te geven. Met dit systeem ontvangt ook iedereen de fooi. Dus ook de kok en de afwashulp en niet alleen de serveerster. Hoewel fooien het hoofdbestanddeel van het inkomen zijn voor de mensen die in de horeca werken ( dus ook in hostels) ben je natuurlijk nooit verplicht een fooi achter te laten.

Budget

Nicaragua is veruit het goedkoopste land voor de backpacker in Midden-Amerika.

Voor € 4 - € 6 heb je een dormbed en voor € 5- € 10 per nacht heb je een tweepersoonskamer in een budgethostel (vaak met gedeelde badkamer). In wat nettere hostels en eenvoudige hotels betaal je voor een tweepersoonskamers met badkamer tussen de € 13 en € 25. Single kamers zijn niet veel goedkoper. In steden zoals Granada of Leon kan je ook dorm rooms vinden. 

Je kunt goed eten bij lokale restaurantjes voor €2 - €5 . De echte penny pitcher eet voor minder dan een euro bij een straatstalletje. Ook openbaar vervoer is zeer betaalbaar. Reken op US$ 1,- per uur in een bus.

Met een dagbudget van €25,- kan je prima backpacken met ruimte voor wat meer luxe, een biertje en een toertje op zijn tijd. De echte pennypitcher moet denken aan een budget van €15 per dag.

Een aantal voorbeelden:

 • Accommodatie: voor hostels in Nicaragua moet je tussen $5 - $15 p.p.p.n. terecht kunnen
 • Ontbijt: dit kun je vaak in het hostel doen tegen een goedkope prijs, tussen $3-$5, Nicaraguaans ontbijt $1.50
 • Lunch: gemiddeld rond de $5 of $6
 • Diner: voor $10 kun je heerlijk, gezond en gevarieerd eten, inclusief drinken bij je eten
 • Lokaal bier C$20, fles lokale rum (375ml) C$180, koffie/thee C$20, verse vruchtensap /smoothie C$25, cocktail C$100, 1,5 liter fles water C$15, Eten bij straatstalletjes C$60
 • Uitgaan: ga naar bars/cafes/discotheken die op dat moment promoties hebben, bijv. ‘barra libre’, dan betaal je $5-$10 entree en kun je de hele avond gratis bier en rum drinken.
 • Internet: rond $1 per uur
 • Lokale bus: $1 per uur
 • Taxi rit binnen een stad/dorp: 10C$ (’s avonds dubbel tarief)
 • Activiteiten/excursies: $10 - $50
 • Huur surfboard: $10-$15 per dag
 • Huur fiets: $ 6  per halve dag
 • Huur kayak: $ 6 per uur
 • Paardrijden: $10 per uur
 • Spaanse lessen: $3 - $7 per uur