Sole Geschreven door Sole. Foto door: Sole

Door bij lokale communities te overnachten, eten en activiteiten te ondernemen ervaar je het Nicaraguaanse plattelandsleven en maak je kennis met de lokale tradities, cultuur en natuur. In Nicaragua is community-based rural tourism groeiende en erg populair onder reizigers, vanwege de authenticiteit, de unieke manier van interactie tijdens het reizen met de bestemming en de prijs.

Of je nou een tour op paarden/ossen maakt, van nog geen tien meter afstand apen en papegaaien spot, verse kip of vis vangt en bereidt, sieraden en zeep maakt, een traditionele dans leert, de Nicaraguaanse keuken proeft, meehelpt op het land, in de natuur wandelt, fietst, zwemt, een potje voetbals speelt met de kids, etc. je zal altijd wel verrast worden door de schoonheid van de natuur, de rijkdom van de cultuur en de hartelijke gastvrijheid van de communities.

Veel communities bieden losse tours en packages van een of meer dagen aan, welke je vaak zelf kan samenstellen. Een dag bestaande uit overnachting en drie maaltijden, zonder activiteiten kost rond de $15-$20 p.p.p.n. De prijzen van activiteiten variëren gemiddeld van $2 -$12 p.p. Bij sommige communities kun je alleen met Spaans terecht, bij anderen ook met Engels. Hieronder bestemmingen, organisaties en adressen waar community-based rural tourism mogelijk is:

 • Granada; UCA Tierra y Agua; 80 meter west from Shell Palmira in Granada; turismo@ucatierrayagua.org; www.ucatierrayagua.org
   
 • Estelí; UCA Miraflor; Costado Sur de Catedral 2 cuadras al Este, 1/2 cuadra al Norte;miraflor@cablenet.com.ni;  www.miraflor.org
   
 • Isla de Ometepe; Green Farms; www.fincasverdes.com
   
 • Ostional; Community Tours el Ostional; La Cabañita 50m Norte, San Juan del Sur; communitytours@yahoo.es (family stays en cabins at the beach, visits to La Flor)
   
 • Omgeving Matagalpa, Estelí en Jinotega; coffee farms; lokale touroperators bieden tours en overnachtingen aan in de vele finca’s bijv.; www.selvanegra.com; www.fincaesperanzaverde.org
   
 • Puerto Cabezas; AMICA; central park; tel. 2792 2219 (voor het bezoeken van inheemse communities)
   
 • Río San Juan; Fundación del Río; info@fundaciondelrio.org; www.fundaciondelrio.org

Krijg een indruk van community-based rural tourism door onderstaande filmpjes te bekijken van UCA Tierra y Agua: 

Community-based rural tourism is duurzaam in milieu, sociaal-economisch en cultureel opzicht, het wordt beheerd en uitgevoerd door de lokale gemeenschap, voor de baten van de lokale gemeenschap. Het doel van community-based rural tourism is de economische ontwikkeling te vergroten om de levensstandaard in de communities te verbeteren en tegelijkertijd de natuurlijke en culturele rijkdommen te beschermen en te behouden.