Sole Geschreven door Sole. Foto door: Sole

Er zijn verschillende accommodaties in Nicaragua waar je kan overnachten. Naast prijs en comfort is ook de veiligheid van de accommodatie een belangrijk aspect. Zomaar op het strand of in de natuur slapen is gevaarlijk en check de kamer van de accommodatie op veiligheid voordat je besluit ergens te overnachten. Wat je verblijf in Nicaragua bijzonder zal maken is een overnachting bij de lokale bevolking. 

Enkele dingen die goed zijn om te weten: Bij de meeste accommodatie is geen warm water aanwezig. In de meeste gevallen is dat niet erg aangezien de temperatuur vaak hoog genoeg ligt dat je toch alleen koud wilt douchen. Toch kan het soms fijn zijn wat meer geld te spenderen op plaatsen waar je verwacht een warme douche nodig te hebben. Wanneer je een kamer boekt met warm water, controleer dan ook altijd even vooraf of deze werkt. Net als in sommige andere landen wordt het toiletpapier niet doorgespoeld maar in een apart emmertje gedaan dat bij het toilet staat. 

Communities Nicaragua

Op het platteland en in bepaalde natuurreservaten kun je vaak bij de lokale bevolking overnachten. Dit kan via community-based rural tourism waarbij toeristen de kans krijgen om in contact te komen met de lokale bevolking, cultuur en natuur en tegelijkertijd een extra inkomstenbron zijn voor de lokale gemeenschap. Dit kan o.a. in de omgeving van Granada (UCA Tierra y Agua), Estelí (UCA Miraflor), Isla de Ometepe, en in het noorden en oosten van Nicaragua. Hoewel de slaapplekken sober zijn, zijn de bedden comfortabel genoeg om heerlijk te slapen. Een dag bestaande uit overnachting en drie maaltijden, zonder activiteiten kost rond de $15-$20 p.p.p.n. 

Finca’s

Finca’s zijn kleine boerderijen waar je vaak met veel personen kan slapen. Deze worden ook wel ‘farmstays’ genoemd en zijn o.a. te vinden op Isla de Ometepe en in het noorden van Nicaragua. Deze farmstays zijn goedkoop om te overnachten en vallen ook onder community-based rural tourism. Voor finca’s op Isla de Ometepe check de website: www.fincasverdes.com. Voor overnachtingen op een van de vele koffie finca’s in het noorden, boek via lokale touroperators.

Homestays

In de wat grotere steden is het ook mogelijk om bij de lokale bevolking te overnachten. Dit kan via homestays (gastgezinnen). Deze kun je via de talenscholen regelen in Nicaragua. In een homestay word je echt onderdeel van een familie en het is de beste manier om Spaans te leren spreken. Je krijgt een eigen slaapkamer, welke veilig en schoon is. Daarnaast zijn er drie maaltijden per dag inbegrepen. Prijzen liggen gemiddeld rond de $70- $100 per week. 

Hostels

Voor hostels in Nicaragua moet je tussen $5 - $15 p.p.p.n. terecht kunnen en zijn overal in Nicaragua te vinden. Faciliteiten en services (bijv. ontbijt, openingstijden receptie, airconditioning, tv, internet, etc.) verschillen per hostel. 

Hotels

Hotels komen veel in de steden voor. Vaak liggen de prijzen tussen $30-$60 p.p.p.n. Hotels zijn luxer, groter en hebben veel extra faciliteiten en services, zoals een zwembad, restaurant/bar, etc. 

Cabaña’s

Op Corn Islands, met name Little Corn Islands zijn er op de stranden cabaña’s waar je kan overnachten. Cabaña’s zijn een soort houten hutten met een strodak. Je hebt hele luxe versies van cabaña’s, maar ook goedkopere. Prijzen liggen tussen $10 - $60 p.p.p.n.

Bijzondere accommodaties

Hotel Con Corazón in Granada is tegelijkertijd ook een stichting: het hotel draagt bij aan duurzame ontwikkeling in Nicaragua door alle winst te doneren aan onderwijsprojecten in Nicaragua. Daarnaast creëert het hotel werkgelegenheid voor de lokale bevolking. Het is hotel is in het centrum gelegen en heeft ook een goed restaurant en zwembad. Door hier te overnachten draag je bij aan de scholing van Nicaraguaanse kinderen. http://www.hotelconcorazon.com/

Bij vulkaan Mombacho (Granada) is er een hostel bestaande uit boomhutten. Een leuke ervaring om eens heen te gaan en eventueel ook vrijwilligerswerk te doen. http://www.posterojo.com/