Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Het visum voor Nepal is heel eenvoudig binnen een paar minuten (afhankelijk van de drukte) te regelen bij het Nepalese consulaat aan de Herengracht in Amsterdam. Elke werkdag open van 10.30 - 13.00. Wat je mee moet nemen is een pasfoto, een ingevuld aanvraagformulier (eventueel ook daar te krijgen), je paspoort en voldoende contant geld.

Hoe duur je visum is hangt af van het aantal dagen. Het aanvraagformulier voor het visum is ook aan te vragen per email op consulate@nepal.nl . Wanneer dit formulier thuis hebt ingevuld kun je deze daarna direct inleveren bij het consulaat in Amsterdam.

Je paspoort moet minimaal zes maanden na afgifte van het visum geldig zijn.

Je kunt het visum ook prima ter plekke aanvragen op het vliegveld van Kathmandu. Maar het is niet meer mogelijk het papieren aanvraagformulier in te vullen op het vliegveld zelf. Dit moet vooraf gebeuren via http://www.nepalimmigration.gov.np. Je kunt het aanvraagformulier dan digitaal invullen waarbij je ook een pasfoto moet uploaden. Als de aanvraag succesvol is verzonden ontvang je meteen een bevestiging in je mailbox. Print deze ontvangstbevestiging, onderteken het en neem die bevestiging mee naar Nepal. Op de ontvangstbevestiging staat tevens dat je een kopie van je paspoort en een kopie van je laatste visumpagina uit je paspoort (indien van toepassing) mee moet brengen naar Nepal. Je kunt de aanvraag maximaal 15 dagen voor vertrek doen.

Een visum kost 5 dollar voor 1 dag, 25 dollar voor 15 dagen, 40 dollar voor 30 dagen of 100 dollar voor 90 dagen. Je kunt op het vliegveld van Kathmandu je visum ook in euro's betalen. Indien je langer dan 90 dagen in Nepal wilt blijven kun je je visum verlengen tot een maximum van 5 maanden per kalenderjaar. Spreid je je bezoek in Nepal goed, dan kun je dus maximaal 10 maanden in Nepal verblijven. De kosten voor het verlengen van je Visum (Singel Entry) bedragen minimaal $30 (bij 15 dagen of minder) of $2 per dag verlenging bij een verlenging van meer dan 15 dagen.

Ook bij diverse grensposten kan je een visum on-arrival krijgen dit kan onder andere bij de populaire grenspost Birganj tussen Nepal en India. De grensposten waar je nu een visum on arrival kan halen voor Nepal zijn:

  • Kathmandu (vliegveld)
  • Kakarvitta, Jhapa
  • Birganj, Parsa
  • Kodari, Sindhupalchowk
  • Belahia, Bhairahawa
  • Jamunaha, Nepalgunj
  • Mohana, Dhangadhi
  • Gaddachauki, Mahendranagar
  • Rashuwagadi, Rashuwa

(Bron: Department of immigration Nepal)

Om een visum on arrival aan te vragen bij een grenspost heb je een pasfoto nodig en contant geld om het visum mee te betalen. Het handigste is om van tevoren dollars mee te nemen waar je gepast mee kan betalen. Het aanvraag formulier voor je visum on arrival vul je dan ter plekke in, waarna je een stempel in je paspoort krijgt, waarmee je de grens kan overlopen. Het aanvragen van het visum duurt helemaal niet lang als het niet druk is, hooguit een kwartier. Alles eromheen duurt wel langer, omdat je best lange stukken moet lopen naar en tussen de grensposten. 

Het schijnt dat sommige vliegtuigmaatschappijen je zouden kunnen weigeren als je nog geen visum in je paspoort hebt. Bij Qatar Airways, Emirates en Turkish Airlines wordt in ieder geval niet om een visum gevraagd bij het inchecken naar Nepal vanuit Nederland of België. Bovendien kun je de ontvangstbevestiging van de digitale visumaanvraag altijd laten zien mocht er toch om een visum gevraagd worden.

Houd er wel rekening mee dat als je een visum op het vliegveld van Kathmandu zelf regelt dat het mogelijk langer kan duren voordat je door de douane bent, omdat de rijen vaak langer zijn, er meer handelingen verricht moeten worden en er soms computerstoringen kunnen zijn. 
Reizigers die hun visum al hebben geregeld voor vertrek kunnen vaak zonder al te lang wachten doorlopen via de "with visa" balie.

Consulaat Generaal voor Nepal in Nederland
Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Telefoon: 020-6241530 (tussen 10:30 en 13 uur).
Telefax: 020-6246173
Mail: consulate@nepal.nl