Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Vervoer regelen in Nepal is over het algemeen geen probleem. Tussen de grote toeristische plekken rijden veel toeristenbussen en in de rest van het land rijden overal gewone bussen. Taxi's en tuktuk's zijn in de steden het belangrijkste vervoersmiddel. 

Bussen in Nepal

Je zult tijdens je reis door Nepal het meeste met de bus reizen. De bussen zijn goedkoop, maar meestal niet erg comfortabel. De stoelen zijn smaller dan bij ons, het dak lager, het is er vaak heet, de afwezigheid van schokbrekers op slechte wegen zul je zeker voelen en er gaan veel -heel veel- mensen in een bus, dus je zal vaak krap zitten. Daarnaast kan je bagage vaak alleen op het dak (vastzetten met een slotje is geen luxe), gaan de bussen regelmatig stuk en is het verstandiger om niet in het donker te rijden. Er gebeuren juist dan de meeste ongelukken, vooral in de bergen. 

De Greenline Bus is een bus waarmee je op iets comfortabelere manier tussen Kathmandu, Pokhara en Chitwan kunt reizen. Er komen nog nieuwe lijndiensten bij. Voor de greenline bus betaal je gemiddeld tussen de 10 en 15 dollar per enkele reis. 

Website: www.greenline.com.np

Hoeveel je voor een reis met andere busmaatschappijen betaalt hangt helemaal af van de afstand die je aflegt en voor welke mate van comfort je kiest. Zo kun je vanuit Kathmandu al voor 7000 rupee naar Pokhara reizen. Hier krijg je dan ook een fles water bij. Je reist dan per toeristenbus, die net buiten Thamel vertrekt. Je kan er ook voor kiezen om de gewone bus te pakken. Deze kost 4000 rupee per enkele reis, maar die is vanuit Thamel minder makkelijk bereikbaar. De bussen in Nepal kosten vrij weinig en je zult voor de meeste reizen dan ook zo een 7-15 dollar kwijt zijn. Meestal zijn er zijn een aantal stops onderweg om iets te eten of naar de wc te gaan. De stoelen zitten goed, al blijven de wegen natuurlijk wel slecht onderhouden en zul je dus best nog wat heen en weer slingeren hier en daar. 

Buskaartjes kun je in de grote steden bij alle tourbureau's krijgen. Ook bieden vrijwel alle guesthouses en ho(s)tels bustickets aan. De prijzen voor precies dezelfde bus verschillen vaak wel per bureautje, het kan dan ook lonen om een beetje rond te vragen bij verschillende bureautjes om te zien wat de laagste prijs is. 

Daarnaast kun je ook ter plekke tickets kopen. Dit is natuurlijk minder aan te raden midden in het hoogseizoen als de kans groter is dat de bussen ook daadwerkelijk uitverkocht raken. Maar daarbuiten zitten de bussen bijna nooit vol en heb je nog een kans dat je een heel goedkoop kaartje kan kopen. 

In wat meer afgelegen plekken zoals Mahendranagar (hier kan je langs komen als je vanuit India over land naar Nepal reist) kun je kaartjes het beste bij het busstation halen. Hier staan allerlei standjes waar je tickets kan kopen voor verschillende klassen. Het is in de warme maanden zeker een aanrader om een bus met airco te boeken. Vaak ligt er dan veel los zand op de weg, en met een open raam rijden is dan niet echt fijn. Ook sta je in Nepal geregeld in de file, als het dan windstil is, wordt het erg warm in de bus. 

Trein in Nepal

Helaas is het spoornetwerk in Nepal onderontwikkeld en is er op dit moment slechts een passagierstraject in bedrijf. Dit traject verbind de pelgrimstad Janakpur met de grens van India (Janaigar). Vooral onder pelgrims uit India is deze treindienst erg populair. De Nepalese overheid heeft concrete plannen het spoornetwerk in Nepal de komende jaren flink uit te gaan breiden. Er liggen wel al plannen voor een spoorlijn van China naar Nepal. 

Vervoer in de steden

Taxi's zijn vooral in Kathmandu en Pokhara een handig transportmiddel, met name voor plaatsen even buiten het stadscentrum. Spreek van tevoren een prijs af zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt de taxi's overal aanhouden, al zal het eerder voorkomen dat de taxi's naar jou toekomen in plaats van andersom!

Als je binnen de stad wil reizen, kun je beter voor een fiets-riksja kiezen, die komen iets beter door het verkeer heen (vooral in het drukke centrum van bijvoorbeeld Kathmandu).  

Het is niet mogelijk zelf een auto te huren in Nepal, maar je kunt wel een auto met chauffeur huren via een van de vele toeristenbureautjes die in de steden zitten. Tevens kun je via de gevestige maatschappijen, Hertz, Avis en Sixt een auto met chauffeur boeken en reserveren vanuit Nederland.

Je kunt in Kathmandu en Pokhara ook een motor huren. Je moet hiervoor een internationaal motor(!) rijbewijs hebben. Denk eraan dat het tanken soms een probleem kan zijn, omdat er vaak gastekorten zijn. De wegen zijn vaak slecht, dus houdt ook hier rekening mee. Een goede aanvullende verzekering is bij het huren van een motor erg belangrijk. Wanneer je in Nepal een motor huurt zijn de huurvoorwaarden vaak erg ongunstig en ben je als toerist in geval van schade aan de motor voor 100% verantwoordelijke voor de kosten. 

In veel steden kun je een fiets huren, wat een ideale manier is om de omgeving te leren kennen. Kijk goed rond naar een fiets met stevige banden en een goed zadel, want ze zijn over het algemeen niet in de beste staat. Kijk bijvoorbeeld of je ergens een mountainbike kunt vinden, dit zal een stuk comfortabeler rijden!

Vliegen binnen Nepal

Binnenlandse vluchten kunnen je lange, onprettige busritten besparen, maar ook hier is het reizen niet zonder gevaar en zeker niet zonder vertragingen. Het weer in Nepal kan vaak omslaan en de vlucht daardoor annuleren. Let bij binnenlandse vluchten goed op de maximale bagage die je mee kunt nemen, vaak is dit maar 15 kilo en is er geen optie om meer bagage bij te boeken.