Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Vliegtuig vanuit Nederland of België

De enige internationale luchthaven van Nepal is Tribhuvan International Airport in Kathmandu. Vanuit Nederland of België kan je niet rechtstreeks naar Nepal vliegen. Via een site als skyscanner kan je makkelijk zien welke vluchten met overstap je kan nemen naar Kathmandu. Vaak moet je 1 of 2 keer overstappen om in Kathmandu te komen. 

Vliegtickets naar Kathmandu zijn over het algemeen niet heel goedkoop en het kan dan ook zeker lonen om te kijken of vliegen vanuit België of Duitsland goedkoper is dan vanuit Amsterdam. 

Wat ook een goedkope optie kan zijn, is een ticket boeken naar Delhi in India, die zijn meestal redelijk goedkoop te vinden. Vanuit daar kan je dan een budgetmaatschappij uit India nemen om naar Nepal te vliegen. Let wel op! Als je deze tickets los van elkaar boekt moet je waarschijnlijk je bagage opnieuw inchecken in New Delhi en hiervoor heb je een transit visum nodig.

Vliegen vanuit Azië

Buurland India heeft de meeste en de goedkoopste vluchten in de regio naar Kathmandu. Vluchten met low-cost airlines zijn te boeken vanaf onder ander Delhi, Mumbai en Varanasi vaak voor minder dan €100,- voor een enkele reis.

Wanneer je voor langere tijd op reis gaat kan je Nepal combineren met andere landen in Azië. Er zijn heel betaalbare vluchten naar de diverse Arabische golfstaten.

Wil je naar een van de landen in Zuidoost Azië dan is Kuala lumpur de makkelijkste en goedkoopste rechtstreekse optie om naartoe te vliegen. Er gaan ook diverse rechtstreekse vluchten van en naar China.

Landsgrenzen

Er zijn een aantal grensovergangen met India. Hiervan zijn er vijf toegankelijk voor toeristen. De meest populaire grensovergang is die van Sunauli-Bhairawa. Beide grensplaatsen zijn niet geliefd om te overnachten vanwege de slechte accommodatie.

Je moet altijd van vervoer wisselen aan de grens. Aan de Nepalese grens komen of gaan de meeste toeristen met de bus vanaf/naar Chitwan National Park (4-5 uur). De dichtstbijzijnde grote stad in India is Gorakphur (3 uur)  vanaf waar je met de bus of trein door kunt reizen naar  de onder toeristen populaire stad Varanasi ( 9 uur).

Theoretisch is het mogelijk om in een dag van Varanasi naar Chitwan te reizen en andersom.  In de praktijk blijkt dit echter vaak onmogelijk te zijn. Tenzij je een nachttrein neemt zodat je heel vroeg in Gorakphur bent. Kom je van Nepal dan kan je ook een nachttrein nemen vanuit Gorakphur en in de morgen aankomen in Varanasi.

Andere grensposten zijn Raxaul-Birganj, handig voor Patna en Calcutta en de Bahraich-Nepalganj grenspost die het makkelijkst is voor vervoer naar Delhi.

De Siliguri-Kakarbhitta en de Banbassa-Mahendrenagar grensposten worden minder gebruikt.

De grensovergang van Kodari is de enige voor grensovergang tussen Nepal en China die open is voor toeristen. Vanuit China naar Nepal gaan is geen probleem. Wil je naar China (Tibet) dan kan dit alleen via een georganiseerde tour. Let op: China heeft de neiging de grens bepaalde maanden van het jaar te sluiten.