Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

De Swayambhunath is een op een heuvel gelegen religieus complex uit de 5e eeuw, iets ten westen van Kathmandu. Het staat ook wel bekend als de 'Monkey Temple', omdat er een groot aantal (heilige) apen rondhangen. Voor de Indiase/Nepalese Boedhisten is dit de meest heilige plek, voor de Tibetanen is dit op Boudhanath de meest heilige plek. 

Geschiedenis

Het verhaal gaat dat er vroeger op deze plek een groot meer was, waarin één perfecte lotusbloem groeide (het symbool voor Boeddha). Toen Bodhisattva Manjusri het meer leeg liet lopen door een slag met zijn zwaard, veranderde de lotus op de top van een heuvel in de grote stupa. Swayambhu betekent dan ook de 'zelf-geschapene'. 

Het Tempelcomplex

Op het terrein vind je naast de grote, witte stupa een selectie kleinere heiligdommen en tempels, een Tibetaans klooster, museum en bibliotheek. Je vind er ook winkeltjes, een paar restaurantjes en hostels.

Mensen lopen met de klok mee om de stupa en draaien daarbij aan de gebedsrollen die je aan de basis van de stupa vindt.

De Harati Devi Temple, een kleine stenen pagode op het terrein, is gewijd aan de Hindu godin van de pokken en andere epidemieën. Ze is ook de beschermster van kinderen. 

In een hoek van het complex vind je de Shree Karma Raj Mahavihar, een nog in gebruik zijnde Tibetaans klooster. Tussen 3 en 4 kun je de monniken horen zingen. 

Bovenaan de grote trap (oostzijde complex) vind je de grote bronzen Vajra (bliksemschicht), het symbool van kracht en versierd met de tekens van de Tibetaanse dierenriem. 

Entree

De Swayambhunath is te bereiken met een taxi, maar je zou er in 20 minuten in principe ook makkelijk zelf naar toe kunnen lopen. 

Daarna kun je op verschillende manieren op het terrein komen: via de grote trap die naar de voorkant van het tempelgebied leidt, maar je kunt er ook voor kiezen om na het eerste deel van de trap naar rechts te gaan en daar aan de zijkant de iets kleinere trap te nemen (waardoor je entreegeld bespaart). Eventueel kun je de taxi naar de westkant van de tempel laten rijden, waarna je nog maar een paar treden van een trap hoeft te beklimmen. 

Overige Informatie

Voor een prachtige virtuele kijk op de tempel, ga je naar: vizerra.com/en/locations/stupa of bekijk de 360 graden beelden op www.nepalopedia.com/.../SwayambhuBack