Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: kcoenen

Nepal is hét land voor mooie hikes en trektochten. Je kunt ervoor kiezen om hikes te doen van een week of langer. Heb je minder tijd of geen zin om zolang aan de wandel te zijn, dan kun je ervoor kiezen de relatief korte Poon Hill trek te doen. Afhankelijk van je tempo en je wensen, kun je deze trektocht in vier tot vijf dagen afleggen. 

 Poon Hill kun je ook bezoeken als onderdeel van de Annapurna Basecamp Trek of het Annapurna circuit

Voorbereiding

Voordat je echt op pad gaat, moet je een aantal zaken regelen. Zo moet je voor jezelf afwegen hoe je deze trektocht wilt doen. Je kunt ervoor kiezen met een gids en een drager op pad te gaan of je kiest ervoor om de hike zonder begeleiding te doen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Het is wel mogelijk om de trektocht zonder gids te doen; de paden staan goed aangegeven en best veel mensen lopen deze tocht, dus je komt onderweg altijd wel mensen tegen. Een gids of drager zijn er natuurlijk ook bij voor de veiligheid en door voor een gids te kiezen creëer je ook werkgelegenheid. Dit is dus een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken. 

De juiste uitrusting bij je hebben is ook erg belangrijk. De meeste spullen die je nodig hebt, kun je kopen in Kathmandu of Pokhara. Een lijst van spullen die goed van pas komen tijdens de Poon Hill trek:

 • Handige, goed zittende wandelkleding en wandelschoenen
 • douchespullen en een kleine handdoek (onderweg kun je bij bijna alle guesthouses warm douchen, soms voor een kleine meerprijs)
 • Een warme jas (down jacket)
 • Thermo ondergoed (heel handig voor 's nachts als het afkoelt)
 • Waterzuiveringstabletten
 • Snacks voor onderweg (energierepen, pinda's en dergelijke. Deze zijn in Pokhara en Kathmandu veel goedkoper dan in de bergen)
 • Voldoende geld, pinnen gaat onderweg namelijk niet. Zorg ervoor dat je te veel bij hebt zodat je nooit zonder geld komt te zitten.
 • Zonnebrandcrème
 • Een warme muts, sjaal en handschoenen (ook voor in de avond; de theehuizen waar je overnacht hebben namelijk geen verwarming)
 • Een goed boek om 's avonds te lezen (vaak kom je redelijk vroeg aan op de plek van bestemming en dan heb je 's avonds nog iets te doen)
 • Een waterfles
 • Een goede slaapzak. Je kunt in Pokhara of Kathmandu bij bijna alle winkeltjes slaapzakken huren die geschikt zijn voor temperaturen ver onder nul. 
 • Lippenbalsem. Dit hoeft niet perse, maar je lippen worden wel heel droog door de kou.

Daarnaast is het ook belangrijk om van tevoren een permit te regelen in Kathmandu of Pokhara. Hoe je dit aanpakt en meer tips voor het hiken vind je in het artikel over hiken in Nepal. 

Kosten

De kosten voor de Poon Hill trek zijn - omdat het maar een korte hike is - een stuk lager dan kosten voor andere hikes in Nepal. Hoeveel je aan de trektocht uitgeeft is afhankelijk van je aanpak. Als je voor een georganiseerde tocht kiest die je in Pokhara of Kathmandu regelt, zul je 200 tot 250 dollar per persoon kwijt zijn voor de hele trektocht. Hier zit dan alles bij inbegrepen, behalve snacks, kleding en drinken.

Als je zonder gids of drager op pad wilt, zullen je kosten een stuk lager zijn. Het hangt er natuurlijk van af hoeveel spullen je van tevoren nog moet kopen, maar inclusief inkopen zul je dan per dag 10 tot 20 dollar kwijt zijn. 

Dag 1 Pokhara-Naya Pul-Hille/Ulleri

Op de eerste dag vertrek je met een taxi vanuit Pokhara naar Naya Pul. Als je een georganiseerde tour doet wordt de auto geregeld. Doe je het op eigen houtje, dan kun je bij elk guesthouse wel een auto regelen die je naar Naya Pul brengt. Onderhandel over de prijs is gebruikelijk. Pokhara zit vol met mensen die ook gaan hiken, dus het kan zeker de moeite waard zijn om rond te vragen of mensen een auto willen delen om de kosten te delen. Er gaan ook  bussen naar Naya Pul, maar deze doen er best lang over en vertrekken van een busstation dat best ver van het centrum van Pokhara ligt. Eenmaal in Naya Pul kan de hike beginnen. De meeste mensen lopen op de eerste dag van Naya pul naar Hille of Ulleri. In het begin is de tocht nog niet zo zwaar en dus goed te doen. Kies je ervoor om in Hille te overnachten, dan heb je waarschijnlijk een vrij relaxte eerste dag. Als je ervoor kiest om verder te lopen, is het laatste stuk zwaar. Vanaf Hille moet je namelijk opeens heel hard gaan stijgen en dit betekent heel veel trappen op lopen. Loop dit zware stuk vooral in je eigen tempo en neem voldoende rust. Als je ervoor kiest om door te lopen, heb je wel een iets zwaardere eerste dag. De tweede dag is dan natuurlijk wel minder zwaar.

Eenmaal in Hille of Ulleri aangekomen, kun je je in een theehuis klaarmaken voor de - meestal heel koude - nacht. Je eet over het algemeen in hetzelfde theehuis als waar je overnacht. Je hebt hier een ruime keuze uit allerlei gerechten; van aardappels tot pasta tot pizza. De theehuizen hebben vaak een eetzaal waar ook de hele avond een kachel brandt waar iedereen zich kan opwarmen. 

Dag 2 Hille- Ghorepani

Vaak geef je 's avonds al door wat je de volgende ochtend wilt eten, dan zorgen de eigenaren van het theehuis ervoor dat dit op het afgesproken tijdstip klaarstaat. Na het ontbijt is het tijd om richting Ghorepani te vertrekken. Op de tweede dag betreed je heel veel traptreden, maar dan wel in schitterende natuur. In totaal stijg je op deze dag 1400 meter. In Ghorepani is het zaak om vroeg te gaan slapen, om de zonsopgang op Poon Hill te kunnen zien, moet je heel vroeg opstaan.

Dag 3 Ghorepani-Poon Hill- Tadapani

Op dag 3 sta je dus ontzettend vroeg op als je de zonsopgang op Poon Hill wilt aanschouwen. In het donker sta je op, maar als je eenmaal op weg bent, zie je dat bijna iedereen die in Ghorepani heeft overnacht ook op weg is om de Poon Hill te beklimmen. De tocht naar boven is heel steil en heel zwaar, maar eenmaal boven is het uitzicht dat je daarvoor terugkrijgt het absoluut waard. De zonsopkomst vanaf deze plek is adembenemend en je hebt goed uitzicht op verschillende bergtoppen.

Als de zon helemaal opgekomen is, klautert iedereen weer naar beneden om in hun guesthouse te gaan ontbijten. Daarna kan de tocht voortgezet worden. Volgende stop: Tadapani. 

Dag 4 Tadapani-Jinhu

Na vandaag vind er een splitsing van de groep plaats. De mensen die verder hiken naar Annapurna Base Camp, gaan vanaf vandaag de andere kant op. Als je alleen de Poon Hill trek loopt, kun je op dag vier naar Jinhu lopen. Dit is niet heel ver en dat is wel zo fijn. Bij Jinhu ligt namelijk een natuurlijke hotspring en daar kun je de rest van de dag lekker relaxen. Daar ben je op dit punt waarschijnlijk wel aan toe. 

Dag 5 Jinhu- Naya Pul

Op de laatste dag loop je terug naar Naya Pul, waar je gestart bent. Het is handig om van tevoren te regelen dat je hier met een auto opgehaald wordt. Als je aan een georganiseerde trek deelneemt, is dit al geregeld. Je kunt ook ter plekke een auto regelen of een bus nemen.