Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Als je in Pokhara rondloopt, is het moeilijk voor te stellen dat deze stad meer dan 255.000 inwoners heeft en daarmee de op een na grootste stad van Nepal is. Vooral aan de lakeside is het erg gezellig en ontzettend laid-back, al is het er wel ontzettend toeristisch. Vanuit deze stad, zo'n 200 kilometer ten westen van Kathmandu, kun je het Phewa Lake bekijken en het is de startplek voor het Annapurna Circuit 

In Pokhara heb je een grote hoofdstraat met alle winkeltjes en leuke bars en restaurants. Buiten de hoofdstraat is er eigenlijk niet zo veel te doen, maar het stadje heeft een fijne, relaxte sfeer, waardoor mensen er graag een tijdje blijven. Aan het begin van de straat heb je een groot meer met een klein parkje, waar je vooral op zomerse dagen mooi kan zitten. Ook kun je op het meer boottochtjes maken of je kunt een kayak huren om zelf het meer op te gaan. 

Geschiedenis

Pokhara ligt aan een belangrijke oude handelsroute tussen China en India. In de 17e eeuw was het dan ook deel van een invloedrijk koninkrijk. Op veel bergen rondom Pokhara kun je nog steeds middeleeuwse ruïnes vinden. Pas sinds 1968 is er een weg voltooid waarmee de stad goed bereikbaar werd en het toerisme toe kon nemen.

De oorspronkelijke bewoners van dit gebied waren de Khas, maar in de 18e eeuw vestigden zich ook veel Newars uit Bhaktapur in de buurt van belangrijke zakelijke locaties. De oprichting van een Brits wervingskamp van het leger bracht delen van de Magar en Gurung gemeenschappen naar Pokhara. Tegenwoordig is er ook een kleine moslimgemeenschap aan de oostelijke kant van Pokhara te vinden.

Tussen 1959 en 1962 vluchtten rond de 3 miljoen Tibetanen naar Nepal na annexatie door China. In en rond Pokhara werden vier vluchtelingenkampen opgericht. Deze kampen zijn inmiddels uitgegroeid tot goed gebouwde nederzettingen, elk met eigen boeddhistische kloosters en typische Tibetaanse bouwwerken. Ze zijn ook door toeristen te bezoeken (zoals Tashi Palkhel even boven Pokhara). 

Trekking

Pokhara is voor veel mensen een uitgangspunt voor (meerdaagse) treks in het Himalaya gebergte, met name de Annapurna Circuit Trek of de Annapurna Sanctuary Trek. In de hoofdstraten zijn dan ook voornamelijk winkels te vinden die je hierop voorbereiden: materiaal, kleding en schoenen, proviand, routekaarten en boeken. Ook is het een fijne plek om na je trekking een aantal dagen heerlijk bij te komen. Je hebt alles in de buurt: leuke restaurants, winkeltjes, een paar leuke clubs en kroegjes en je kan op veel plekken een massage krijgen. 

Voor je op trektocht vertrekt: Vergeet niet voor de trek een permit te halen bij de tourism board van Nepal. Dit kan zowel in Kathmandu als Pokhara. Zonder de documenten die je dan krijgt kan je niet binnen in het gebergte. De kosten verschillen per trektocht. Je hebt voor de permit een aantal pasfoto's nodig. Het is ook mogelijk om deze bij het bureau te laten maken (in ieder geval in Kathmandu). Voor een routebeschrijving naar het bureau kun je gegarandeerd bij je ho(s)teleigenaar terecht, want iedereen weet het te liggen. In Pokhara kan het handig zijn om een taxi te nemen naar het bureau, omdat het een stukje uit het toeristische gebied ligt. 

Qua trektocht: de meeste toeristen / backpackers doen de Annapurna Sanctuary Trek of het de Annapurna Circuit Trek. Toeristen die liever een kleine trektocht doen, kiezen vaak voor de Poon Hill Trek. De trektochten zijn eventueel ook zonder gids uit te voeren. Het is hierbij het belangrijkste om zelf te bekijken waar je je het beste bij voelt. Over het algemeen wordt het wel aangeraden om de trip met een gids te doen, maar er zijn reizigers die het ook zelfstandig doen. Vooral in het hoogseizoen is dit makkelijk te doen, aangezien het dan behoorlijk druk is en je nooit lang alleen zal lopen. Voor je bagage heb je 3 opties: je draagt alles zelf, je huurt een porter, een man die tegen betaling meetrekt en je bagage draagt of je zoekt een hotel/hostel waar je je grote bagage gedurende enkele dagen mag laten staan en je neemt een kleinere rugzak met de spullen die je nodig hebt mee.

Als je beslist om het zonder gids te doen, ga dan op voorhand langs bij reisbureaus, doe alsof je geïnteresseerd bent om een gids te huren en vraag of ze je de route uitleggen. Meestal krijg je dan ook een kaart mee, durf het zeker te vragen.

Nepalezen zijn enorm vriendelijke mensen die steeds hun best zullen doen om je te helpen.

 • Dag 1 lijkt makkelijk, maar je stijgt zo fel dat je bij het eerste grote stoppunt echt wel moet stoppen. Doe je dit niet, dan is de kans enorm groot dat je last krijgt van hoogteziekte. Het probleem is dat je hoogteziekte pas voelt als het te laat is. Mijn reispartner heeft dit gekregen (omdat we dus 2 etappes in 1 dag hebben gedaan) en is zo ziek geworden dat hij de trektocht heeft moeten stopzetten! Dus echt waar, ook al gaat het goed, stop op tijd! (in de reisbureaus leggen ze wel uit waar de stoppunten per dag zijn).
 • Neem zonnebrandcrème mee, overdag is kan het super heet zijn, maar neem ook zeker heel warme kleren mee, want 's nachts vriest het.

De trektochten worden door sommige reizigers als best zwaar ervaren, maar zijn prachtig om te doen! Na de trektocht kun je nog gemakkelijk 2 dagen in Pokhara blijven, waar je een wellness behandeling kunt boeken om weer bij te komen. 

Als je trekspullen nodig hebt, koop ze dan in Pokhara, ze zijn goedkoper dan in Kathmandu. Koop zeker op voorhand niets in België/Nederland, in Nepal vind je echt ALLES, en veel goedkoper dan hier. 

Natuurlijke Omgeving

De natuur rondom Pokhara is werkelijk schitterend. Drie van de tien hoogtse bergen kunnen -met helder weer- vanuit de stad bekeken worden. Vooral de Machapuchare (door zijn vorm ook wel de 'fishtail' genoemd) op 7000 meter hoogte steekt overal bovenuit.

De poreuze ondergrond van de vallei van Pokhara zorgt er ook voor dat er veel grotten in de buurt te vinden zijn. Enkele grote grotten zijn de Mahendra, Bat en Gupteswor-grotten. 

Het Phewa meer (zie foto boven) is door indamming iets groter gemaakt dan het oorspronkelijk was. De instroom tijdens de moesson zorgt voor verzanding, maar de uitstroom van water wordt gedeeltelijk gebruikt voor de winning van elektriciteit uit waterkracht. Het water wordt ook gebruikt voor irrigatie in het zuiden van de Pokhara vallei. 

Er zijn in en rondom Pokhara een groot aantal meren te vinden. Er zijn dan ook veel wateractiviteiten in de buurt te ondernemen, zoals zwemmen, varen en raften.

Activiteiten

Ook voor de meer avontuurlijke sporten ben je in Pokhara helemaal op het goede adres. Je kunt er bijvoorbeeld een vliegtochtje maken boven de verschillende bergtoppen, paardrijden naar de nabijgelegen dorpen of  een fiets of motor huren om de omgeving te bekijken.

Als je graag eens wil Paragliden: Pokhara is the place to be! In de stad vind je heel veel bureautjes waar je dit kan boeken. Ga wel een aantal bureautjes af voordat je boekt en kies het bureau waar je het beste gevoel bij krijgt. Een uur paragliden is wat lang. Aan te raden valt dus om 30 minuten te boeken. Dit kost ongeveer 60 euro (+/- 7500 roepies).

Tempels die de moeite van het bezoeken waard zijn, zijn onder andere de Bindhyabasini, BhadrakaliSitaldevi, Gita Mandir en de Bhimsen tempel. De Barahi tempel is gelegen op een eiland in het Phewa meer, dat alleen toegankelijk is per boot. 

Op een heuvel die uitkijkt op het Phewa meer (1113 meter) staat de World Peace Stupa die in 1996 gebouwd is. Het is een aardige wandeling om bij de stupa uit te komen, maar het uitzicht is prachtig, vooral bij helder weer. Je kunt er ook met de taxi heen. 

Een ander goed uitzichtspunt over Pokhara is vanaf het nabijgelegen Sarangkot. (1600 meter). Je kunt er met de auto, bus of motor komen, maar je kunt er ook een flinke dagwandeling van maken. Gelijk een goede voorbereiding op een eventuele langere trek!

Voor museumliefhebbers is er het 'Gurka Museum' (vlakbij de KI Sing brug, je kunt er de geschiedenis van het Gurka regime bekijken), het 'International Mountain Museum' (alles over de bergen en bekende bergbeklimmers) en het 'Pokhara Regional Museum' (ten noorden van het busstation op de weg naar Mahendra Pul, je vindt er alles over de geschiedenis en cultuur van de Pokhara vallei).

Eten en Drinken

Als je ergens in Nepal veel bars en restaurantjes tegenkomt, is het wel in Pokhara. Enkele plaatsen die aan te raden zijn (Lakeside):

 • The Lauging Buddha (vriendelijk gezin, heerlijk uitgebreid ontbijt met het meest lekkere bruine brood dat wij tijdens onze reis tegenkwamen en een fijne lunch zoals een kipburger met salade en frietjes)
 • Chilly Bar & Restaurant (gratis wifi -zoals op veel plekken in de stad-, vriendelijk personeel en ontzettend lekkere 'sizzlers': gerechten op hete schotels en goede pizza)
 • Elegant View Restaurant & Bar (alleen bezoeken als ls het mooi weer is, er is alleen een tuin. ze hebben goede koffie en lekkere fruitdranken en de tuin is prachtig en relaxed, met uitzicht op het water. Er lopen ook cavia's (?) rond)
 • The Lemon Tree Restaurant (als het er druk is -en dat is het vaak-, dan kan je bestelling lang duren, maar het is wel de moeite waard. het personeel is niet heel georganiseerd (maken met vier man een fruitshake), maar het eten is heerlijk.)
 • Olive Café (een modern uitziend tentje van binnen met lekkere -warme- croissants en goede koffie/choco. het is er wel prijzig vergeleken met andere plekken)
 • All that Jazz Bar (maken o.a. ontzettend goede Mohijto's en ondanks dat het er klein is, staat er ook een biljardtafel en is er regelmatig live muziek)
 • Israëlische bakkerij (naam niet bekend, maar vanaf de kant van het meer gezien aan de overkant van de straat, vlakbij de supermarkt op de hoek. zij maken ontzettend lekkere broodjes met keuze uit verschillende soorten beleg. ook goede croissants)
 • Boomerang Cafe (lekkere pindakoeken en gebak, minder geschikt om te gaan dineren als je niet van toeristische culturele shows houdt)
 • Amsterdam Café/Bar (er is regelmatig livemuziek en ze zenden er grote sportwedstrijden uit. ze hebben goede cocktails, bier en lekkere desserts)

Klimaat

Doordat in dit gebied de hoogtes van 1000 meter tot maarliefst 7500 meter kunnen stijgen, heeft Pokhara helaas wel de meeste neerslag van het hele land (meer dan 4000 mm per jaar). Zelfs in de stad kun je al het verschil in neerslag merken tussen het zuiden van de stad (bij het meer) en het noorden van de stad (aan de voet van de bergen).

Het klimaat is verder subtropisch, maar door de enorme hoogtes zijn de temperaturen toch gematigd (in de zomer gemiddeld 25-35 graden Celcius en in de winter tussen de -2 en 15 graden Celcius).

Vervoer

Pokhara kent verschillende buslijnen en minibusjes die dagelijkse diensten rijden. Om vanuit Pokhara naar andere grote steden te komen, vertrek je vanaf een van de twee grote busstations in de stad.

De bussen die vanaf het station vlakbij Pritivi Chok vertrekken, rijden vooral van en naar bestemmingen ten oosten, westen en zuiden van Pokhara (zoals Kathmandu, Biratnagar, Dhangadi, Birganj,enz.). De bussen die vanaf het iets nieuwere Naya Bus Park (of Baglung Bus Park) vertrekken gaan over het algemeen naar west-heuvelachtige bestemmingen (zoals Baglung, Beni, enz.).

Vanaf het vliegveld van Pokhara gaan regelmatige vluchten naar Kathmandu en Mustang. Het is aan te bevelen dat je in een reisbureau in Kathmandu (er zijn er duizenden) een busrit naar Pokhara boekt waar onderweg een raftingactiviteit inzit. Rafting in Nepal is voor veel reizigers een van dé hoogtepunten van de hele reis! Ga dus zeker langs bij verschillende reisbureaus en probeer de beste prijs te bedingen. De reisbureaus proberen je meer dan het driedubbele van de echte prijs te laten betalen. Voor de busrit plus een rafting activiteit betaal je na afdingen ongeveer 2000 Roepies (€16) per persoon i.p.v. de gevraagde 12000 (inbegrepen: busrit tot Pokhara, rafting en lunch).

Overige Informatie

 • Bekijk een filmpje over Pokhara gemaakt door Nepal TV
 • In het Pokhara Photo Album kun je prachtige foto's van deze stad en omliggende gebieden bekijken.