Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

In Nepal kun je veel originele en goedkope souvenirs vinden. Overal op straat, of in kleine winkeltjes worden wel goederen verkocht. Je zult er wel voor moeten afdingen en soms wat verder uit de toeristische gebieden moeten trekken voor kwaliteit. Houd er rekening mee dat je antiek het land niet mee uit mag nemen!

Verder vind je in Nepal enorm veel namaakproducten, The North face is verreweg het meest verkochte namaakproduct. Dit gaat zelfs zo ver dat producten die The North Face niet eens produceert in Nepal ook te verkijgen zijn met The North Face logo. Het is verleidelijk om te groot in te slaan maar let op dat je maar €349,- mag "invoeren" in je bagage.

Nepal staat vooral bekend om het feit dat kunst, religie en het dagelijks leven met elkaar in verbinding staan. De oorspronkelijke bewoners (de Newars) haalden inspiratie uit alle culturen die met de handelaars, godsdienstigen, pelgrims en vluchtelingen mee werden gebracht.

Je zult veel werken tegenkomen met daarop afbeeldingen van Goden. Ook Tibetaanse gebedsvlaggen -in alle soorten en maten- en gebedswielen kun je eigenlijk overal wel vinden. In de toeristische gebieden zijn deze natuurlijk een stuk duurder. 

Kleding en Borduurwerk

Naast trekkerskleding, die je vooral in Pokhara en Kathmandu zult vinden, koop je in Nepal ook veel gebreide kleding en accessoires. Naast (t-)shirts en truien vind je er veel sokken, pantoffels, handschoenen, mutsen en sjaals (worden ook verkocht in de bergdorpjes). De sjaals zijn gemaakt van fijne geitenwol (de pashmina /cashmere sjaals) of van de dikkere yakwol. Ze komen in honderden kleuren en patronen en worden vaak goedkoper als je er meer van koopt.

Koop geen pashmina met de naam 'Shahtoosh'. Dit is verboden in Nepal, omdat het gemaakt wordt van de Tibetaanse antilope, die hierdoor een bedreigde diersoort geworden is. Er worden drie dieren voor 1 sjaal gedood!

Hoedjes die je veel in Nepal tegenkomt zijn de 'topi': de door mannen gedragen kleine, rechtopstaande hoedjes gemaakt van de stof 'dhaka', waar ook blouses van te krijgen zijn. Ze komen in zwart, of pastel-achtige tinten met een geometrisch motief. 

Veel jasjes, truien, rokken, broeken of tassen worden in Nepal gemaakt van patchwork (aan elkaar genaaide lapjes stof), maar je kunt ook de typische 'chuba' (Tibetaanse jurken) voor je op maat laten maken.  

Wat je ook (vooral in Pokhara en Kathmandu) veel ziet, zijn de kleine naaiateliertjes die voor weinig geld een (zelf ontworpen) logo of landenvlag op je tas, t-shirt, hoedje of iets dergelijks stikken. 

In Kathmandu kun je verder grappige mutsen in de vorm van een dier (rond de 400-500 rupees) en veel viltwerk (kinderschoentjes, tassen, enz.) vinden. 

Maskers en poppen

Voor deze kleurige souvenirs kun je het beste naar Kathmandu, Patan of Bhaktapur gaan. Op het Durbar Square van Kathmandu vind je bijvoorbeeld houten marionetten in de vorm van de levende godin Kumari. De maskers zijn vaak afbeeldingen van goden. 

Juwelen

Ook juwelen vind je in grote aantallen in Nepal.  En hier zijn ze een stuk goedkoper dan in Nederland. Of je nou in de stad bent, of in een van de kleine bergdorpen in de Annapurna, de vrouwen maken de mooiste sieraden en willen die graag aan je laten zien. 
Wil je zelf juwelen kopen, kun je het beter niet in de hoofdstraten(Thamel) kopen. Hier betaal je de toeristenprijs, dus 2 tot 3 keer meer dan in de achterwijken.
Vooral zilveren ringen en oorbellen met edelstenen in allerlei kleuren zijn veel te verkrijgen in Nepal. 

Metaalwerk

(Religieuze) beeldjes, schalen, kommen, potjes, (sla)bestek en ander metaalwerk zul je werkelijk overal tegenkomen. Patan is het centrum van het brons gieten en op het Durbar Square daar zul je dan ook veel keuze hebben. Zilveren offerschalen zijn vooral in Boudhanath te koop. 

Papier Producten

Op veel plaatsen zijn handgemaakte papieren producten te koop. Je moet hierbij denken aan (foto)boeken, schilderij- of fotolijstjes, notitieboekjes, maar ook lampen en kaarten. 

Thee, kruiden en specerijen

Thee wordt voornamelijk in het oosten van Nepal verbouwd en de beste merken (maar ook de duurste) zijn: 'Ilam', 'Ontu' en 'Kanyan'. Je kunt echter in elk klein winkeltje of supermarktje verpakkingen met thee kopen (vaak in een geborduurd tasje)), wat een leuk souvenir is!

Wat je verder veel ziet -naast thee- zijn winkeltjes met honderden soorten kruiden en gedroogd fruit. Kijk goed of je dit naar het land van bestemming mag importeren. 

In Pokhara vind je veel organische winkels, waar je naast lokale thee ook handgemaakte zeepjes, wierrook, koffie en kruiden kunt vinden. 

Muziek (instrumenten)

Als je collectie 'vreemde instrumenten' wilt uitbreiden, ben je ook in Nepal aan het goede adres. Helaas zijn de meeste instrumenten van metaal en dus erg zwaar en zijn de meeste ook nog eens heel groot (manshoge trommels bijvoorbeeld), maar toch zijn er kleinere instrumenten te vinden. 

In Pokhara en Bhaktapur (en Kathmandu na goed zoeken) vind je kleine, houten viooltjes (rond de 500-800 rupees). Ook de goedkope bamboefluitjes zijn een leuk souvenir. 

In de meeste steden kun je een goede collectie CD's en DVD's vinden. Ga er wel vanuit dat deze gekopieerd -en dus eigenlijk illegaal- zijn en vaak geen goede kwaliteit hebben. In Kathmandu zitten ook enkele muziekwinkeltjes die voor 100 rupees complete albums op je iPod willen kopiëren. 

Houtsnijwerk

Bhaktapur is het centrum voor houtsnijkunst. In Kathmandu vind je vooral leuke, handgesneden houten stempels met diermotieven of religieuze opdrukken (kleintjes voor ongeveer 20-50 rupees).

Boeken

Voor  (tweedehands)boeken is Pokhara je beste optie. De boeken zijn daar een stuk goedkoper dan in Kathmandu, waar vaak alleen nieuwe boeken verkocht worden (natuurlijk wel gekopieerd).

Tapijten

Een van de nijverheden waar Nepal het meest bekend om staat, is het weven van tapijten. De Tibetaanse vluchtelingen kwamen hiermee aan en het werd al snel door de Nepalezen overgenomen. In het zuiden van Patan (Jawalakhel) is de grootste tapijtweverij en kun je ook zien hoe ze gemaakt worden. De prijs hangt af van het aantal knopen per vierkante meter die je koopt (reken iets van 60 knopen=1700 rupees en 100 knopen=4800 rupees per vierkante meter)

Versturen van Souvenirs

Als je langere tijd op reis bent is het handig om al wat souvenirs naar huis te sturen. Dit is snel en gemakkelijk te regelen bij de Cargo punten. De kosten zijn afhankelijk van het gewicht.Bij aankomst van het pakket(je) moet je rekening houden met de belasting die er over betaald moet worden. Dit is 8% van de geschatte waarde die de douane aangeeft.