Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Lumbini, gelegen op ongeveer drie kwartier rijden van de grensplaats Sunauli, wordt door bezoekers van Nepal vaak overgeslagen. Maar de geboorteplaats van Boeddha heeft de laatste jaren grote veranderingen ondergaan en dit bedevaartsoord wordt meer en meer een interessante bezienswaardigheid van Nepal. Sinds 1997 staat het gebied op de Werelderfgoed lijst.

Lumbini ligt in het Rupandehi district van Nepal en is de plek waar koningin Mayadevigave het leven schonk aan Siddharta Gautama, iemand die wij vooral kennen als Boeddha. Hij leefde ongeveer tussen 563 en 483 voor Christus en bleef tot zijn 29e in de gemeente Kapilvastu (25 km ten oosten van Lumbini).

Bezienswaardigheden

De plaats Lumbini zelf is redelijk klein, met een hoofdstraat waaraan voornamelijk kleine hotels en winkeltjes zitten. Je kunt er goed eten bij het 'The 3 Fox' restaurant.

Maak een lunch en huur een fiets bij een van de verhuurders in de straat. Neem wel even de tijd om rond te kijken, want de fietsen zijn niet overal in goede staat. Je zult waarschijnlijk de hele dag fietsen, dus neem er een met vastzittende trappers, stevige banden en een redelijk zadel.

Steek vanaf de hoofdstraat de autoweg over en koop een entreekaartje voor het tempelterrein. Als je door de poort bent, blijf je rechtdoor fietsen en kun je voor 5 roepie parkeren voordat je de geboortegrond op gaat. (Alle overige tempels kun je per fiets bezoeken, je hoeft nergens meer te betalen)

De Geboortegrond

Hier vind je binnen in de Mayadevi tempel een markering die de exacte geboorteplek aangeeft. Buiten staat de Ashokan pilaar met daarop de oudste inscriptie van Nepal, die onder andere aangeeft dat in Lumbini geen belasting hoeft te worden betaald ter ere van de geboorte van Boeddha.  

 Verder zijn er overblijfselen van oude kloosters te vinden, een heilige Bodhi boom en de Pushkarini, ofwel de 'Heilige Vijver', waar de moeder van Boedhha een geboorteritueel uitvoerde en Boedhha zelf zijn eerste bad had.   

Bij de uitgang vind je veel religieuze souvenirs, die variëren van gebedsvlaggen en -rollen tot snowglobes met Boeddha erin. 

Het Tempelterrein

In de zone buiten dit heilige gebied, kun je gemakkelijk één of twee dagen met de fiets rondrijden en verschillende kloosters uit de hele wereld te bezoeken. Het gebied is ingedeeld in een oosterse (met Theravadin kloosters) en westerse (Mahayana en Vajrayana kloosters) zone.  Verschillende kloosters zijn nog in aanbouw en winkels, hotels of restaurants mogen in dit gebied niet worden gebouwd.

Aan het eind van de tempelgronden ligt het 'Lumbini Museum', waar je artefacten uit de Mauryan en Kushana periodes, religieuze manuscripten en andere items die gevonden zijn in dit gebied kunt vinden.

Nog iets verder (steek een grote weg over) ligt de Japanse Peace Pagoda, een 41 meter hoge witte stupa die ontworpen is om mensen van alle rassen en geloofsovertuigingen bij elkaar te brengen en te helpen verenigen in hun zoektocht naar wereldvrede.  

Gedragscode

  • Draag bij het bezoeken van de tempels kleding die respect uitstraalt, dus met bedekte schouders en benen. 
  • Loop altijd met de klok mee om stupa's en andere heilige objecten. 
  • Wees rustig en klim nooit op beelden of andere heilige voorwerpen. 

Vervoer

Het dichtstbijzijnde vliegveld (22km) is het Siddharthanagar vliegveld (ook bekend als het Bhairahawa vliegveld). Vanaf daar kom je van en naar Kathmandu.

Als je vanuit India (Laatste treinstop Gorakphur) over de grensplaats Sunauli komt, kun je daar makkelijk een taxibusje regelen en ben je in ongeveer drie kwartier in Lumbini. Vanaf Kathmandu is het 10 uur rijden. 

Overige Informatie

Een leuke website is nepal.tv/watch/lumbini, waar je een filmpje over Lumbini kunt bekijken.

Ook een echte aanrader is: www.world-heritage-tour.org/.../sphere-flash.html, waar je drie verschillende 360 graden foto's van het gebied kunt vinden.