Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Het klimaat in Nepal is voornamelijk afhankelijk van de hoogte. Hierdoor komt het dat je in Nepal een wisselend klimaat vindt. De klimaatperiodes in Nepal zijn de laatste jaren wat aan het verschuiven en minder vast geworden dan ze vroeger waren.

In de steden

Oktober tot en met mei is de beste periode om Kathmandu en omgeving te bezoeken. Waarbij december en januari de koudste maanden zijn. Juni tot september is het regenseizoen. Pokhara ligt lager dan Kathmandu en hier is het dus altijd warmer. Fijn als het koud is minder fijn wanneer het warm is.

In de bergen

Wanneer je een trekking gaat maken is het klimaat natuurlijk erg belangrijk. Oktober tot en met November is de beste periode om een trekking te gaan maken. Het is dan droog en helder. Ga je later in het jaar dan is het nog steeds helder maar erg koud, door de vele sneeuwval zijn bepaalde trekkings, zoals Annapurna en Everest base camp, niet meer mogelijk. Van februari tot april begint het dan weer minder koud te worden en dit is ook een goede tijd om een trekking te maken al is het minder helder. De periode van mei tot september is de minst populaire periode, er valt dan veel regen en er zijn bloedzuigers.

De populairste maanden om een trek te gaan doen in Nepal zijn oktober-november en daarna maar-april. In oktober en november is het echt erg druk, aangezien dit het hoogseizoen is, dus het kan handig zijn om juist niet in die periode te gaan. December en januari zijn heel erg koud en dus niet aan te raden, maar vanaf half februari zijn bepaalde treks zoals Annapurna en Everest basecamp alweer goed te doen en het is een stuk rustiger, wat een heel groot voordeel is. Zorg er wel voor dat je ergens een goede slaapzak huurt (tot -25), anders is het vooral in de basecamps zelf 's nachts veel te koud. 

De Terrai

De Terai is het gedeelte van Nepal dat aan India grenst. Dit is allemaal laag land. Het is hier altijd warm en het enige waar je echt rekening mee moet houden zijn de regens. Veel regen zorgt voor slechte wegen, hoge rivieren en meer muggen. Oktober tot en met februari is de beste periode om dit gebied te bezoeken.