Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: kcoenen

Nepal is een ontzettend mooi land en dat trekt natuurlijk veel toeristen. Ben je op zoek naar een mooie bezienswaardigheid die nog niet drukbezocht is? Dan is de Kalinchowk tempel interessant. Deze prachtige tempel zonder dak staat bovenop een berg. Voornamelijk Nepalese toeristen bezoeken deze tempel. De indrukwekkende tempel bestaat uit een open ruimte die vol hangt met Tibetaanse gebedsvlaggetjes. Maar dat is niet de enige reden waarom Kalinchowk een aanrader is, ook het uitzicht en de trekking er naartoe zijn spectaculair. Je kijkt vanuit de tempel uit op verschillende bergtoppen en kunt er ver kijken. 

De Kalinchowk tempel is te bereiken door een korte, steile hike vanuit Kuri. Dit dorpje bestaat uit guesthouses en lodges voor mensen die de tempel willen bezoeken. De trekking naar boven duurt ongeveer een tot twee uur, afhankelijk van hoe getraind je bent. Eenmaal boven kun je genieten van het waanzinnige uitzicht. Neem hier vooral de tijd voor, want er bestaat een mythe over deze tempel; zodra je de tempel uit bent, moet je hier nooit meer terugkomen. 

Voor een trip naar Kalinchowk moet je twee tot vier dagen uittrekken. Hoe lang je precies nodig hebt hangt af van welk vervoer je kiest en waar je wilt overnachten. 

Het gebied rondom de tempel is ontzettend mooi, vooral in de lente. Dan staan de vele rododendrons in volle bloei, wat zorgt voor een mooi plaatje. In de buurt van Kalinchowk zijn nog een hoop andere mooie tempels te zien en een aantal hikes te doen. Het is dus zeker de moeite waard om te bekijken wat je in deze regio zou kunnen bezoeken als je van plan bent om deze richting uit te gaan. 

Kalinchowk tempel bereiken

Kuri village en Kalinchowk liggen redelijk dichtbij Kathmandu. Een trip naar de Kalinchowk tempel kun je dus het best vanuit Kathmandu regelen. Er zijn een aantal manieren om de tempel te bereiken. De wegen rondom Kalinchowk zijn erg slecht. Vooral aan het einde bestaan de wegen alleen nog uit los zand. Een jeep is het beste vervoersmiddel op deze wegen.

De makkelijkste, maar ook duurste manier is om in Kathmandu een jeep te huren voor een aantal dagen. Per jeep kun je dan vroeg vertrekken en in een dag naar Kuri village rijden. Daar overnacht je en de volgende ochtend hike je naar de tempel. Als je wilt kun je daarna weer terugrijden naar Kathmandu. Vooral als je met een aantal mensen bent, is dit een goede manier van reizen. Je kunt dan de kosten delen en hoeft verder niets te regelen.

Het is ook mogelijk vanuit Kathmandu de bus naar Charikot te nemen. Deze bussen vertrekken vroeg in de ochtend en komen in de middag aan. In Charikot kun je een jeep zoeken die je naar Kuri village brengt. De bus is heel goedkoop en daarom een goede optie als je op een budget aan het reizen bent.

Je kunt ervoor kiezen om vanuit Charikot naar Kuri village te hiken. Trek hier wel een extra dag voor uit, want deze trektocht duurt zeven tot acht uur. 

Accommodatie

Vanuit Charikot kun je naar verschillende interessante plekken in de buurt reizen. Je vindt hier veel guesthouses waar je kunt overnachten en eten. De prijzen zijn iets hoger dan in de rest van Nepal.

In Kuri Village vind je alleen maar guesthouses en lodges. Je kunt hier kiezen voor verschillende soorten accommodatie; van een privé-kamer tot een slaapzaal. De prijzen van accommodatie zijn hier hoger dan in de rest van Nepal. Stromend water en warm water hoef je in de meeste guesthouses niet te verwachten. Ook verwarming hebben ze hier niet, dus 's nachts kan het koud zijn. Neem daarom voldoende warme kleren mee om in te slapen, zoals thermo-ondergoed). Om extra dekens kun je altijd vragen. Als je ook je ontbijt en avondeten bij je guesthouse regelt, krijg je vaak een goede totaalprijs. Als je vlees wilt bij het avondeten, wordt het wel een stuk duurder.