Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Welk budget heb je als reiziger nodig in Nepal? Welke munteenheid hebben ze eigenlijk en kan je pinnen?

Geld

De officiële munteenheid van Nepal is de Nepali Rupee (NPR). Er wordt vrijwel altijd betaald met bankbiljetten en zeer zelden meer met muntjes. Het grootste bankbiljet is 1000 rupee maar deze is lastig te wisselen buiten Kathmandu. 

Pinnen

In de grotere steden zijn er pinautomaten die gewoon werken met je Nederlandse bankpas. Ga je naar kleinere plaatsje of bijvoorbeeld een trekking maken dan moet je er voor zorgen dat je voldoende geld bij je hebt. Vooral als je een langere trektocht in de Himalaya gaat maken is het belangrijk om voldoende geld mee te nemen. Vergeet bij het berekenen van je budget ook niet de terugreis vanaf het eindpunt van de trek naar je accommodatie. 

Het maximale bedrag dat je kunt pinnen varieert per bank. Bij veel banken is het  10.000 rupees, of 35.000 rupees. Bij de Himalayan Bank kun je maximaal 40.000 rupees opnemen. 

Bij het pinnen in Nepal moet je met een buitenlandse bankkaart vaak extra geld betalen. Dit is meestal 400 of 500 rupees extra. Banken willen dit betreffende bedrag nog wel eens wijzigen. Soms zijn er banken die geen extra kosten in rekening brengen voor het pinnen. 
Indien een bank extra geld in rekening brengt voor het pinnen wordt dit bedrag altijd weergegeven voordat je de pin-opdracht moet bevestigen. Het is dus zeker de moeite waard om eens te kijken wat verschillende banken aan extra pinkosten vragen en om te kijken wat de maximumbedragen zijn die je kunt pinnen. Op die manier kan je vrij makkelijk best wat geld besparen. 
Het bedrag wat je pint wordt vrijwel altijd in bankbiljetten van 1000 rupees gegeven. 

Pinnen in winkels gebeurt in Nepal eigenlijk bijna nooit. Zorg er dan ook voor dat je voldoende cash geld op zak hebt als je gaat winkelen. Alleen in de grotere winkelcentra in Kathmandu en een aantal supermarkten in Thamel kun je bij de kassa pinnen met je creditcard.

Budget

Nepal is geen duur land. Op de meeste dagen waren wij met 2 personen ongeveer €30-€35 kwijt, dus minder dan €20,- per persoon. Hiervoor krijg je dan een kamer met eigen badkamer in een hostel, 2 maaltijden in een restaurantje per dag, lokaal transport, entreegeld voor verschillende attracties en een drankje ergens.

De kosten tijdens een trekking hangen er vanaf of je georganiseerd (vanuit Nederland of vanuit Nepal) gaat of dat je zelf via via een gids/drager regelt of dat je helemaal niemand mee neemt. Als je het in Nepal regelt ben je voor een groep van 2 personen met gids en drager inclusief alle extra kosten (water, snacks, fooi) toch al snel zo'n 30 tot 35 euro per persoon per dag kwijt. (LET OP: Vaak boek je bijvoorbeeld voor 18 dagen maar als alles goed gaat ben je al naar 16 dagen klaar, in je contract is opgenomen dat je dan geen geld terug krijgt). 

Regel je de tocht vanuit Nederland of een ander land? Dan ben je vaak veel duurder uit. Reisbureau's gaan er dan natuurlijk vanuit dat je de prijzen niet kent en vragen vaan zo'n 100-200 dollar per persoon per trektocht meer dan er ter plekke gevraagd wordt. Maak je dus geen zorgen. Je kunt een trektocht makkelijk in Nepal zelf regelen, het is nergens voor nodig om dit vanuit huis te doen.

Als je echt op budgetvakantie bent kun je er ook voor kiezen om zonder gids en drager op pad te gaan. Je bent dan echt een stuk goedkoper uit. Ik heb de tocht naar Annapurna Basecamp gedaan zonder gids en drager en kwam uit op gemiddeld 15 tot 20 euro per dag. Hier zit dan alles bij inbegrepen: vervoer, overnachtingen, snacks, huur van een slaapzak, spullen die ik moest kopen(thermisch ondergoed, extra trui, wandelsokken) etc. De eerste dagen zijn dan het goedkoopst, het eten wordt namelijk steeds duurder, hoe hoger je komt. Dit is logisch, aangezien het eten natuurlijk ook omhoog moet. Voor veel trektochten geldt: je het in principe wel zonder gids of drager doen (als je in goede conditie bent), maar probeer dan bijvoorbeeld wel een loopmaatje te vinden in een hostel voordat je gaat, een stuk gezelliger en helemaal alleen lopen is gewoon niet verantwoord. Bedenk wel dat het meenemen van een gids of drager wel zorgt voor inkomen voor deze mensen en dus zeker wel de moeite waard kan zijn als je voldoende budget hebt. 

In Nepal zijn er zeker een aantal mooie splurge opties waarvoor het zeker de moeite waard is geld opzij te leggen. Bijvoorbeeld voor zweefvliegen, bungee-jumpen of een meerdaagse rafting trip.