Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

De Nepalese keuken staat niet bekend om zijn grote variëteit aan maaltijden. De doorsnee Nepalees ontbijt met wat thee met misschien een koek en lunch/dineert met rijst met groentes. Elke dag. Veel meer kunnen de meeste Nepalese gezinnen zich dan ook niet veroorloven.

Met de komst van de toeristen in Nepal, zijn er (met name in de grotere steden) ontzettend veel restaurants gekomen en kun je inmiddels een goede keur aan gerechten vinden. Je vindt er alles van Tibetaans, Chinees, Thais, Japans, Indiaas tot aan Italiaans en Mexicaans. Maar met name op de langere trekkingen, waar je voornamelijk in bergdorpen verblijft is de keuze beperkt. Denk er hier ook aan dat alles wat je eet aan niet-lokaal eten, door iemand de berg opgedragen moet worden!

Gewoonten

De meeste Nepalese eten met de rechterhand, maar tegenwoordig zie je ook veel mensen met bestek eten. Het eten komt voornamelijk in metalen schalen, zoals de 'Thal' (schaal met vakverdeling), of een metaal bord. 

Nepalezen die bijvoorbeeld uit elkaars beker/waterfles drinken, zullen nooit met hun lippen de rand van de beker of fles aanraken,  maar ze gieten de drank in hun keel. 

Dal Bhaat Tarkari

Het meest goedkope ben je af met het eten van de nationale maaltijd 'Dal Bhaat Tarkari' (rijst met linzensoep en een curry van groentes). Deze maaltijd varieert met het gebied waar je bent en welke seizoensgroenten er zijn (soms met aardappel, achar (zuur), chapati (Indiaas brood), papad (gefrituurd linzenmeel brood) of yoghurt), maar je kunt altijd voor een tweede (of derde) portie vragen, zonder extra te hoeven betalen.

Je giet de Dal soep over je rijst en maakt het geheel los met je vingers. De overige ingrediënten voeg je met je handen toe per hap die je neemt. Alles wordt als een soort 'bal' in de hand tegelijk gegeten. 

Overige Hoofdgerechten

Gundrook- Dheedo is een suikervrij gerecht gemaakt van tarwe, maïs en gedroogde groentes.

Alu Tama betekent letterlijk 'aardappel bamboescheuten'. Het is een klassiek Nepalese curry schotel.

Pulao is een van de populairste manieren om rijst te serveren tijdens feesten en evenementen. Het heeft de smaak van kuruma en komijn.  Toeristen eten het ook graag samen met kwark. 

Thukpa zijn eiernoedels en is een seizoensgebonden gerecht. Vooral tijdens het Tibetaans nieuw jaar is deze schoten een groot onderdeel van het feest. 

Tibetaanse gerechten

Uit Tibet komen de 'momo': deegballetjes gevuld met vlees of groentes (zie foto boven). Ze worden gestoomd of gebakken en gegeten als snack of maaltijd. 

Verder brachten de Tibetanen het jakvlees mee, maar ze eten ook veel stoofschotels met pasta en roti (ronde, platte broden).

Kapse is Tibetaans brood dat gefrituurd wordt en geserveerd met honing. Erg lekker!

Vlees

De Newars in de Kathmandu vallei zijn grote vleeseters. Ze eten vooral waterbuffel en geit. Koeien worden, net als in India, niet gegeten, omdat ze heilig zijn.

Enkele andere vleesgerechten zijn:

Masu: gekruid- of kerrievlees (meestal kip, schaap, buffel- of varken) met jus. Het wordt geserveerd met rijst.

Choyla: gegrild of gebraden gekruid vlees, dat meestal gegeten wordt als voorgerecht met drank erbij.

Sekuwa: gegrild vlees, meestal gemaakt van schapenvlees, eend, kip, buffel of wild zwijn.

Sukuti: kruidig gedroogd vlees, geroosterd boven een houtskoolvuur.

Brood

De Nepalese kennen zelf een aantal soorten brood (zie bij Dal Bhaat), maar door de komst van toeristen zijn er in de steden (maar ook in de bergen) een flink aantal 'German Bakery's' te vinden. Ze verkopen er onder andere (chocolade/kaas) croissants en kaneelbroodjes, al is de kwaliteit (zeker in de bergen) niet altijd even goed en koop je soms broodjes die aanvoelen als een baksteen. Gelukkig kosten ze vaak niet meer dan 50 cent.

Voor de broodliefhebbers: In Pokhara kun je erg lekker bruin brood vinden bij de 'Laughing Buddha' en goede sandwiches bij de Israëlische bakker. In Kathmandu doe je goede zaken bij de "Weizen Bakery", vooral na 8 uur, wanneer alles voor de helft van de prijs te koop is. 

Dranken

Rakshi is een lokale alcoholische drank, gedestilleerd van gierst. Het is erg sterk en warmt je daarom vooral in koude gebieden lekker op. Je slaapt er ook goed van! Het wordt bij veel religieuze en sociale evenementen gedronken. 

Thon (Newari) of Chhyan (Tibetaans) is een melkachtig, wit bier gemaakt van gefermenteerde rijst. 

Tongba is een populaire alcoholische drank in de bergen. Het wordt gemaakt door heet water in een pot met gefermenteerde gierst te gieten. Je drinkt het met een bamboe rietje. Echt een winterdrankje. 

Nepalees bier is Everest (meest verkocht, algemeen Europees-achtig bier), Nepal Ice (minder vaak te vinden, iets minder prik dan in Everest, maar verder vrijwel hetzelfde) en Ghorka (iets sterkere hop-smaak, maar vrij moeilijk te vinden). Verder is overal Tuborg, Carlsberg, San Miguel and soms Lowenbrau te koop.

In gebieden met veel Indiërs zul je de lassi op de kaart zien staan. Het is een kwark/yoghurtdrank gemixt met suiker en (soms niet zuiver) water. 

Snacks

Chatamari kun je zien als de Newari pizza. Het is een plat brood, gemaakt van rijstmeel, met of zonder beleg (vlees, groenten, eieren, suiker). Het lijkt op de Dosa die je in Zuid-India kunt krijgen. 

Kwati is soep met veel bonen, veel gegeten bij festivals.

Samay baji is geklopte rijst met gebraden vlees, gerookte vis, gebakken ei, zwarte sojabonen en in blokjes gesneden gember.

Sel is een donut-achtig toetje, gemaakt van rijstmeel.

Wo is een pasteitje, gemaakt van linzen en met of zonder vlees en ei bovenop. 

Samsa (Indiaas: Samosa) zijn pakketjes met aardappel curry, gefrituurd in een linzen-deegjasje. 

Websites

Voor een woordenlijst met Nepalese ingrediënten, kijk je op: www.food-nepal.com/.../translation. Deze website heeft ook een overzicht met recepten van Nepalese gerechten: www.food-nepal.com/.../recipe