Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Het Chitwan National Park is het eerste nationale park in Nepal (1973) en staat sinds 1984 zelfs op de Werelderfgoed lijst. Dit laatste zal -niet op de laatste plaats- te maken hebben gehad met een gebied van ruim 900 vierkante kilometer, gevuld met sappige neushoorns, beren en tijgers met moderne patroontjes, waar een iets te enthousiaste koning met de tong uit de mond als een malle achteraan begon te rennen met zijn geweer.

Van de 800 neushoorns die er in 1950 nog waren, waren er namelijk tien jaar later nog maar 95 over. Geen idee hoe dat toch kon… en ondertussen stond het hele paleis vol met bijzonder gevormde paraplubakken en kleedjes met hoofden eraan voor de open haard.

Tegenwoordig worden de dieren goed beschermd en is er zelfs een succesvolle campagne opgezet om -met name- de tijgers terug in het gebied te krijgen.  

Dieren

Er komen meer dan 50 soorten zoogdieren in het Chitwan Nationaal Park voor, maar veel diersoorten zijn sinds de jaren '80 verdwenen. Er zijn bijvoorbeeld nog maar een aantal wilde Aziatische of Indische olifanten te vinden (in het nabijgelegen Parsare reservaat), de olifanten in Chitwan zelf worden gebruikt om toeristen op rond te rijden (omdat je op de rug van een olifant de beste kans hebt de andere dieren te zien, je kunt tot heel dichtbij komen).

Tijdens een bezoek aan het park heb je wel grote kans de Indische neushoorn tegen te komen. Er zijn er meer dan 450 in het hele gebied, wat een kwart van de hele wereldpopulatie is. Ze zijn gek op het moerassige grasland. 

In het voorjaar heb je goede kans Gaurs (de grootste wilde runderen ter wereld) te zien op de dichtbeboste hellingen van de Siwalik heuvels. In het park zul je ook beslist één van de vier soorten wilde herten zien. Zo lopen er bruin gevlekte Chitals, Sambars, gedrongen Hertzwijnen (die als een blaffende hond klinken) en Muntjaks rond. 

In het park worden de Langoer (grijze aap met zwart gezicht) en de Resusaap (roodachtig) beschermd. Ook wilde zwijnen, jakhalzen en wilde honden lopen in Chitwan rond. 

Andere kleine zoogdieren die in dit gebied zitten, zijn de Mangoest, Civetkat, Marter, Honingdas, Haas, de Moeraslynx, Mangrovekat en de Aziatische Tijgerkat

Aan knaagdieren ook geen gebrek, zoals bijvoorbeeld de Eekhoorn, Vliegende Eekhoorn, het Stekelvarken, Vleermuizen en Ratten.

In de rivieren kun je gewoon verder gaan met het spotten van dieren, wat dacht je van de Gaviaal (Snavelkrokodil) of de -iets gevaarlijkere- Moeraskrokodil? Aan de rand van de plassen loop je ook zomaar een Adder, Python of zelfs een een Koningscobra tegen het lijf. 

En voor de vogelspotters is er ook goed nieuws: maarliefst 450 soorten zijn er in Chitwan geteld! Dat is wel 38% van het totaal aantal vogels dat op het hele subcontinent leeft. 

Met een beetje geluk kun je tussen de bladeren een Lippenbeer ('Sloth bear') zien of zelfs -met heel veel geluk- een Bengaalse Tijger, die voornamelijk 's nachts actief is. Ook is de kans klein dat je een van de, aan de rand van het natuurgebied levende, Panters tegen zult komen.  

Verblijf

Je kunt eigenlijk twee soorten verblijf kiezen om Chitwan te bezoeken: een accommodatie binnen het park of eentje buiten het park in de plaats Sauhara. Als je maar kort de tijd hebt, is binnen het park aan te raden, omdat je dan geen tijd verdoet met het reizen naar het park. Nadeel is wel dat de resorts in het park duurder zijn.

Vraag bij het boeken van een tour na Chitwan eens na wat de verschillende prijzen van de accommodaties zijn en wat je daarvoor in het programma erbij krijgt. Enkele namen zijn: Gaida Wildlife Camp, Chitwan Jungle Lodge, Machan Wildlife Resort, Island Jungle Resort, Safari Narayani Lodge en Temple Tiger (binnen het park)

In Sauhara zijn verschillende hotels te boeken, zoals het Royal Park Hotel. Er is ook een toeristische wijk die erg lijkt op Thamel in Kathmandu, met veel plaatsen voor backpackers. 

Persoonlijke ervaring Nienke:

Zelf heb ik overnacht in het Island Jungle Resort. Het personeel en de parkwachters waren hier erg vriendelijk en de activiteiten goed georganiseerd. De kamers zaten in leuke hutjes met rieten daken en de maaltijden (3 keer per dag waren uitstekend). Wat wel minder was, was dat er 's avonds vrijwel niets in het resort te doen was. De bar had eigenlijk alleen bier (voor sommigen genoeg :), maar geen snacks of zelfs frisdrank! Als je dus wilt snacken of iets anders wilt drinken, moet je dit zelf meenemen. Wij waren hier 3 dagen, wat inhoud dat je aan het eind van de middag van dag 1 aankomt (met 1 activiteit), de 2e dag een goed gevulde dag hebt en de 3e dag in de ochtend een korte wandeling doet en daarna weer vertrekt. Zelf zouden wij graag nog een extra dag gehad hebben om ook het Elephant Breeding Centre en de Tharu Villages gezien te hebben, maar dit kon niet via dit resort.  

Activiteiten

Kijk goed wat er allemaal in het programma van je hotel zit en bel eventueel het hotel zelf op om dit te bevestigen. Veel tourbureautjes weten namelijk helemaal niet wat er precies in het programma zit en zullen gewoon alles opnoemen dat er bij alle hotels samen mogelijk is.

Zo zijn de mogelijkheden onder andere: Rijden op olifanten, Jungle walk (soms een half uur, een uur of een hele dag), Olifanten wassen in de rivier (je kunt dan op de olifant zitten en die spuit je nat), Boottocht (met houten kano), nature/medicine walk (je krijgt informatie over de bomen en planten en geneeskrachtige werkingen), Tharu Stick Dance voorstelling (dansact), Tharu Villages Visit, Slideshow (powerpoint presentatie over de geschiedenis en de dieren van het park), Jeep Safari, bezoek aan het Elephant Breeding Centre (vaak alleen als je meer tijd hebt en in het park zelf zit).... Controleer ook welk eten eventueel inbegrepen is en of er iets te koop is bij het hotel.  

Beste Reistijd

Over het algemeen kun je het Chitwan Nationaal Park het beste in de maanden februari tot april bezoeken als je beslist wilde dieren wilt zien. Dan is de dichte onderbegroeiing verdwenen (de lokale bevolking heeft dan ook het hoge gras gesnoeid) en heb je beter kans de dieren te zien. Ook zijn er in deze periode al wat zomertrekvogels gearriveerd en zijn veel wintertrekvogels nog niet vertrokken. 

Van oktober tot maart is de lucht het meest helder en zijn de temperaturen gemiddeld 25 graden. Van juni tot september is het regentijd en is het moeilijk om met een Jeep op pad te gaan. 

Vervoer

Je kunt de toeristenbus vanuit Kathmandu of Pokhara nemen. Deze kosten beide rond de 400-450 rupees en doen er 5-7 uur over. Ze vertrekken ongeveer 7 in de ochtend, zodat je eind van de middag in Chitwan bent. Op de terugweg vertrekken de bussen rond 9:30 in de ochtend. 

Je kunt er ook voor kiezen te reizen met de comfortabele Greenline bus. Lees hier meer over in onze reisinformatie over vervoer in Nepal. 

Overige Tips

In de jungle zul je veel last van muggen hebben, vergeet dus niet goed om DEET te smeren, want in sommige delen van het park komt ook Malaria voor. In de regentijd zul je vooral last van bloedzuigers hebben. 

Als je in het park verblijft, zul je veel last van ratten kunnen hebben.  Zorg er dus altijd voor dat je geen eten in je tas of op je kamer laat liggen (als ze het ruiken, gaan ze knagen). Stop alles in een luchtdichte doos of geef het af bij het restaurant.

Neem echt de tijd om dit park te bezoeken, want het zou zonde zijn als je tijdens een van de wandelingen of Jeep ritten geen wildlife gezien hebt en dan al weer weg moet. Neem minimaal 2 hele dagen in het park, maar langer als je de tijd en het geld hebt. 

Het makkelijkst -en vaak het goedkoopst- is om een compleet pakket (vervoer, verblijf, overnachting en eten) in Pokhara of Kathmandu te kopen, om het zelf vanuit Sauhara te regelen is vaak een stuk duurder! Als je toch zelf wilt regelen, kun je beter losse activiteiten en accommodatie te boeken in Sauhara. Vooral in het laagseizoen (mei-september) kun je goede kortingen krijgen.