Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Een rondreis door Nepal heeft je als backpacker heel wat te bieden. Van oude steden en tempels tot prachtige natuur en trektochten in de Himalaya.

Steden en cultuur in de Kathmandu vallei

De belangrijkste steden in Nepal bevinden zich in de Kathmandu vallei.Vrijwel iedereen die naar Nepal gaat, maakt een stop in Kathmandu. Vaak is Kathmandu het begin- of eindpunt van de reis, omdat hier de internationale luchthaven zit. Maar de stad heeft verder nog veel meer te bieden. Het hart van de stad is Durban Square; een plein vol met tempels en een must-see voor iedereen die Kathmandu bezoekt.

Kathmandu heeft heel veel tempels, één van de bekendste is de Swayambhu tempel, ook wel de monkey temple genoemd. De tempel heeft deze naam gekregen door de grote hoeveelheid apen die hier rondhangt. Pas op als je de tempel bezoekt. De aapjes zien er ontzettend schattig uit, maar kunnen soms agressief uit de hoek komen (vooral als ze je eten willen hebben). 

The place to be voor backpackers in Kathmandu is Thamel. Hier vind je restaurantjes, winkeltjes en vollop accommodatiemogelijkheden.

Kathmandu is ook een goede basis voor tripjes in de omgeving en naar de andere steden in de Kathmandu vallei; Patan en Bhaktapur. Beide steden hebben ook vele tempels, maar ook de lokale bewoners en heilige mannen zijn een attractie op zichzelf. De steden in de kathmandu vallei zijn nog interessanter tijdens een van de vele festivals.

Pokhara

Pokhara is de belangrijkste grote plaats buiten de Kathmandu. Het is een plek waar je je als backpacker prima kunt vermaken. Bij helder weer is Pokhara prachtig met het meer en daarachter de besneeuwde bergtoppen. Er hangt een heel relaxte sfeer in de stad. 

Daarnaast is Pokhara ook voor de meer sportieve reizigers een mooie plek om te bezoeken. Raften en Paragliden zijn ontzettend populair in en rondom Pokhara en je kunt deze activiteiten bij elk reisbureau boeken. Ook komen veel mensen naar Pokhara omdat ze gaan hiken, aangezien je vanaf hier je trekking in de annapurna regio kunt starten of eindigen.

Trekking

I

n Nepal bevinden zich de hoogste bergen ter wereld. Een geweldig gebied voor natuurschoon en voor sportieve activiteiten. Trekking is dan ook een van de grootste attracties van Nepal.

Ten westen van Kathmandu is de Annapurna regio. Hier bevinden zich de populairste trekkingroutes van het land. In het gebied zijn nog vele dorpen die alleen lopend te bezoeken zijn. Behalve de natuur tijdens het wandelen zijn ook deze dorpjes en de traditionele levenswijze een reden voor een bezoek. Wanneer je 2-3 weken de tijd hebt dan kan je de Annapurna circuit trek lopen (zie reisinformatie Annapurna), met een 1 tot 2 weken tijd kan je een korte trek zoals de Annapurna basecamp trek doen. Voor trektochten in de Annapurna regio reizen mensen eerst af naar Pokhara, omdat deze plaats dicht in de buurt van verschillende begin- en eindpunten ligt. Ten oosten van Kathmandu is de khumbu regio waar zich de mount Everest bevindt. Om naar deze regio te reizen moet je in de praktijk gebruik maken van een binnenlandse vlucht. Vanaf Namache Bazaar kan je dan verder lopen naar everest basecamp.

Wildlife watching

Het zuidelijke gedeelte van Nepal, waar het land grenst aan India is wat natuur betreft heel anders. Hier vind je tropisch regenwoud en ook veel verschillende soorten dieren. Er zijn meerdere nationale parken. De meest bezochte is het Chitwan National Park, dit park kan je bezoeken vanuit het plaatsje Sauraha. De attractie hier zijn de Indische neushoorns, wanneer je een paar dagen de tijd hebt dan is de kans groot dat je die tegen komt. In het park zijn ook diverse hertensoorten, wilde varkens, vogels, tijgers en bloedzuigers.

Olifanten worden ingezet om het park in te gaan, in de middag worden de olifanten gewassen in de rivier. Je bent als toerist welkom om mee te doen aan het olifanten wassen, olifanten en mahouds vinden het geweldig om toeristen nat te spuiten. Lees je voordat je hiervoor kiest wel goed in. Olifanten die ingezet worden heeft namelijk zijn voor- en nadelen. Het zorgt voor een inkomstenbron voor de arme bevolking, maar, vooral als er op olifanten gereden mag worden, is dit niet goed voor de olifant. Olifanten zijn er helemaal niet voor gemaakt om mensen rond te rijden en kunnen dan ook ernstige rugklachten krijgen hiervan. Bedenk van tevoren dus ook goed of je dit wel wil doen.