bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

We hebben hier een verzameling gemaakt van allerlei dingen die handig of leuk zijn om te weten voordat je naar Nepal op reis gaat.

Nepal is een bijzondere en veelzijdige bestemming die niet te vergelijken is met andere plekken op de wereld. Je kunt er van alles doen: van yogacursussen tot trektochten door de bergen, van raften tot het bezoeken van nationaal park Chitwan. Als je voor de eerste keer in Azië komt en op Kathmandu landt zal je waarschijnlijk wel even een cultuurshock hebben, omdat het niet te vergelijken is met het leven In Nederland. Gelukkig went het snel en zul je dit mooie land waarschijnlijk snel gaan waarderen. 

-Wat je al snel zult opmerken in Nepal is dat religie een ontzettend belangrijke rol speelt. Je ziet dat aan de grote hoeveelheid tempels die je tegenkomt, maar ook in gesprekken met Nepalezen komt dit duidelijk naar voren. De belangrijkste religies zijn het hindoeïsme en boeddhisme. Tijdens je bezoek aan Nepal zul je waarschijnlijk wel een religieuze feestdag meemaken, want die zijn er erg veel.  
-Nepalezen zijn ontzettend aardig en gastvrij. Probeer dan ook zo veel mogelijk in contact te komen met de lokale bevolking. Ze vertellen je graag alles over hun gebruiken en misschien word je zelfs uitgenodigd voor een bruiloft of andere gelegenheid.
-Waar je in andere landen in Azië gewoon in shorts kan rondlopen zonder dat dit een probleem is, is dit in Nepal niet aan te raden. De Nepalezen zelf lopen ook niet zo rond en het wordt dan ook niet gewaardeerd van toeristen. Dit is gewoon een kwestie van respect hebben voor de gebruiken  van het land dat je bezoekt. Bovendien zit zo een stoffen, loszittende broek ook ontzettend lekker, zelfs in de hitte.
-Voor de meeste tempels en andere bezienswaardigheden in Nepal moet je entree betalen. Dit geldt dus bijvoorbeeld ook voor Durbar square en dergelijken. Houd hier dan ook rekening mee in je budget. 
-Nepal is door zijn ligging vooral populair voor trekkings en dit doen de meeste toeristen die Nepal bezoeken dan ook. Je kan alle spullen die je nodig hebt ter plekke kopen voor weinig geld. Hierbij geldt hetzelfde als in andere Aziatische landen: onderhandelen kan altijd, maar ga niet te ver.
-In de grote steden is het vaak ontzettend druk, vooral in Kathmandu. Dat het zo druk is, heeft natuurlijk ook gevolgen. Zo is de lucht er vaak ontzettend smerig. Vooral in het droge seizoen hangt er erg veel stof in de lucht. Dit komt deels door de uitlaatgassen van de enorme hoeveelheid brommers, motoren en auto's (die in de droge seizoenen ook nog eens het zand doen opstuiven). Een andere oorzaak is het feit dat Kathmandu in een vallei ligt (Kathmandu Valley) en de vuile lucht hierdoor niet makkelijk weg kan komen. Je ziet in Kathmandu dan ook veel mensen rondlopen met een mondkapje. In de eerste instantie zal je hier waarschijnlijk hartelijk om lachen, maar na een week in Kathmandu heb ik ook een mondkapje aangeschaft en daar was ik aan het einde van de dag soms heel blij mee als ik zag hoe vies mijn gezicht was geworden. 
-De wegen in Nepal zijn niet de beste ter wereld. Doordat het land voornamelijk uit bergen bestaat is het moeilijk om de wegen bij te houden. De wegen verslijten sneller door de omstandigheden (naar beneden vallende rotsen, aardverschuivingen etc.) en zijn hierdoor vaak in slechte staat. Je merkt dit dan ook als je in de bus of taxi zit. Schokkerige ritjes zijn gegarandeerd.


-Vervoer in Nepal is ontzettend goedkoop. Zo reis je al voor 7000 rupee van Kathmandu naar Pokhara. De bus is de goedkoopste optie voor lange afstanden. In de steden is een taxi vaak goedkoop, vooral als je die met een aantal mensen kan delen. In Pokhara wordt niet met meter gereden en kan je dus onderhandelen over de prijs. In Kathmandu moet je specifiek naar een metertaxi vragen, anders betaal je altijd te veel. De taxi's in Kathmandu zijn verplicht om een meter te hebben, maar zullen toch vaak proberen zonder meter te rijden, omdat ze dan meer geld kunnen vragen.
-Uitgaan kan (vooral in het hoogseizoen) zeker in Nepal. In Pokhara en Kathmandu zitten een aantal clubs en een hoop gezellige kroegjes. Houd er wel rekening mee dat de meeste tentjes rond een uur of 12 dicht gaan.

 

 

Eten in Nepal

In Nepal kan je heel goed eten, vooral in steden als Kathmandu en Pokhara waar je een grote keuze hebt aan restaurants. Je kan van alles kiezen: Nepalees eten, Indiaas, Tibetaans of westers. Ook een vegetarisch dieet volgen is in Nepal niet moeilijk. Je hebt van een hele hoop gerechten sowieso de 'veg' variant.

Een aantal leuke plekken die we aanraden in Nepal: 

 • Bij Bodhnath: goed koffietentje is ' Flavor's' (Boudha-6. Kathmandu). Ze hebben er heerlijk gebak en goede koffie
 • In Kathmandu heerlijk eten bij New Orleans. Op zondag zit er live muziek (in de wijk Thamel). Ook in Thamel: Weizen Bakery voor overheerlijke broodjes. Echt om je vingers bij af te likken.
 • Voor mensen met een vegan of vegetarisch dieet is OR2K in Kathmandu of Pokhara zeker een aanrader. 
 • in Pokhara zijn de steaks echt super.

Let wel op: in de meeste restaurants in Nepal wordt 10 procent aan de rekening toegevoegd. Dit staat meestal ergens klein op de kaart aangegeven. Bij sommige restaurants wordt er naast de 10 procent service charge ook nog 13 procent belasting berekend. Dat is dus in totaal 23 procent meer. De prijzen die op de kaart staan hebben op dat punt niet zo veel meer met de uiteindelijke rekening te maken, dus houd er rekening mee dat je hierdoor veel duurder uit kunt zijn. 

Algemene Azië tips

 • Kleed je discreet. Dit betekend geen blote benen! Voor zowel mannen als vrouwen en ook geen mouwloze shirts. Een t-shirt kan maar het liefst een blouse.
 • Toon geen affectie/ intimiteiten in het openbaar.
 • Vraag toestemming om een foto te nemen van personen en respecteer een nee!
 • Lever geen kritiek op gewoontes, de overheid of de regering in het openbaar.
 • Neem een geschenk mee als je iemands huis bezoekt.
 • Doe je schoenen uit als je een huis of tempel in gaat.
 • Gebruik altijd twee handen om belangrijke dingen als geschenken of documenten aan te pakken.
 • Loop altijd in de richting van de klok om een tempel of Stupa.
 • Stap niet over iemands benen.
 • Wijs niet met de onderkant van je voeten naar andere personen.
 • Draag geen lederen kleding/accessoires bij het bezoeken van een tempel.