Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: lisette-van-beek

Volendam is het beroemde vissersdorp aan het IJsselmeer.  Dwaal rond in het Doolfhof en waai uit op de Zeedijk. Ondertussen kun je ook nog op foto in klederdracht. Prachtige traditionele huizen en de smalle straatjes geven het palingdorp een authentiek karakter.

Bezienswaardigheden

De Dijk

Het hart van Volendam is de dijk langs het water. Hier heb je prachtig uitzicht over het IJsselmeer en vind je de visafslag. Dit houten gebouw is in 1934 gebouwd en inmiddels niet meer in functie. Het is het kenmerk van de haven en inmiddels een Rijksmonument. Aan de dijk ligt ook hotel Spaander. Hotel Spaander is het bekendste hotel in Volendam en hier hangt zelfs een lijst van bekende mensen van over de hele wereld, die hier hebben overnacht. In het hotel zijn diverse schilderijen te bekijken.

Het oude centrum

Het Doolhof en de Oude Kom laten de, het oudste deel van het centrum, laten de karakteristieke bouwstijl van Volendam zien. Geen kaarsrecht stratenpatroon, maar een doolhof van traditionele huizen. Elke zaterdag is er aan de zeestraat een markt.

 

Kerken

In Volendam zijn ook drie kerken, die elk in een verschillende eeuw zijn gebouwd. De Stolphoevekerk (1658) is de oudste kerk en alleen van de buitenkant te bekijken. Het is hedentendage een Rijksmonument. In 1860 werd de Sint Vincentiuskerk gebouwd. Deze kerk is in de zomer toegankelijk voor toeristen. De Mariakerk werd in 1957 gebouwd en is vrij toegankelijk en nog steeds in gebruik.

Volendams museum

Volendam staat bekend om de traditionele klederdracht. In het Volendams museum vind je een collectie van klederdracht en de bijbehorende sieraden. Volendam is met name bekend geworden door de vele schilderijen die van het vissersdorp gemaakt zijn.  Ook deze zijn in het museum te zien, naast ansichtkaarten en tekeningen. Dit geeft een goed inzicht in het leven en werken aan het einde van de 19e eeuw tot omstreeks 1950.

Palingsoundmuseum

Later is Volendam ook bekend geworden vanwege palingsound. Oftewel de diverse Nederlandstalige zangers uit Volendam. Natuurlijk is het bekendste voorbeeld Jan Smit. Maar er zijn meerdere succesvolle artiesten uit Volendam gekomen. In het Palingsoundmuseum leer je alles over de laatste 100 jaar palingsound.

Op de foto in traditionele klederdracht

Bij een bezoek aan Volendam mag een foto in traditionele klederdracht niet ontbreken. Langs de dijk zijn er diverse fotografiestudios die je deze mogelijkheid bieden. Een bekende is Foto Zwarthoed  tegenover hotel Spaander. Hier zijn ook diverse (inmiddels oud-) spelers van Ajax op de foto geweest en deze sieren de etalage.

Evenementen

Elk jaar vindt in het eerste weekend van september de Volendammer Kermis plaats. In het  centrum staan diverse attracties en ook op de dijk is het een groot feest. De kermis trekt niet alleen mensen uit Volendam maar uit heel Nederland. Ook is er in juni een speciale Volendammerdag waarbij het hele dorp de traditionele klederdracht uit de kast trekt. Er zijn allerlei activiteiten zoals palingroken en een braderie.

De plaatselijke trots is de voetbalclub FC Volendam. Het is mogelijk om ter plekke in de vrije kaartverkoop met een paspoort een ticket aan te schaffen mits er geen risicowedstrijd wordt gespeeld.

Marken

Marken is een voormalig vissersdorp op een schiereiland. Ook hier kennen ze traditionele klederdracht en een karikeristieke bouwstijl. De huizen zijn gebouwd op houten palen. Sijtje Boes is het bekendste winkeltje op Marken. Je kunt hier ook nog de inrichting van een traditioneel huisje bekijken. Andere bezienswaardigheden zijn het Marker Museum en de Hervormde kerk. Daarnaast is het vooral leuk om hier te wandelen en te genieten van de authentieke sfeer.

Vervoer

Vanaf Amsterdam Centraal gaan bus 110 en 118 naar Volendam. De busreis duurt ongeveer 30 minuten. Je kan het beste uitstappen aan de Zeestraat. Marken is bereikbaar vanaf Volendam met de Marken Express. Deze boot gaat elke 45 minuten van half maart tot begin november tussen 10:30-17:30.