Reis meis Geschreven door Reismeis.

Er zijn talloze attracties in de Friese provincie en in dit artikel worden een aantal in het noordoosten uitgelicht. Noordoost Friesland omvat de gemeentes Dongeradeel, Dantumadeel, Ferwerderadiel en Kollumerland. In deze regio vind je ruimte, veel natuur, elzensingels, groene weiden en vooral: rust. Kanoën, fietsen, wandelen of varen: het kan hier allemaal.

Dongeradeel

Het gemeentehuis van deze gemeente is gevestigd Dokkum, één van de Elfsteden, een vestingstadje en het meest noordelijkste stadje van Nederland. Een prachtig, pittoresk stadje wat een bezoek meer dan waard is. Lees alles over Dokkum in ons artikel.

Net buiten het dorpje Hantum vind je een 13 meter hoge Stoepa. Een Stoepa is een Boeddhistisch bouwwerk en bevat een of meerdere relikwieën. Het is de enige officiële in Nederland. Er is tevens een tempel en een meditatiecentrum. Op zondagen kun je dit indrukwekkende bouwwerk bezoeken.

In Moddergat, een klein dorpje met een beschermd dorpsgezicht en gelegen aan de rand van de zeedijk, is 'It Fiskershúske' (Het Vissershuisje) gesitueerd. Een openlucht museum waar men de oude visserscultuur van de dorpjes Peasens en Moddergat tot leven brengt. Het museum is van maart tot en met oktober geopend op ma-za van 10.00-17.00 uur. In de zomermaanden is het museum ook op zondag geopend, maar dan op de maandag gesloten. Entree: €4,-

Op het grensgebied Friesland-Groningen ligt het prachtige Lauwersmeergebied, de perfecte uitvalsbasis voor wadexcursies, fietstochten, rondvaarten en (kite)surfen. En natuurlijk wandelen in het prachtige Nationaal Park Lauwersmeer. Schotse Hooglanders, zeldzame orchideeën, talloze vogels: je vindt het hier. Voor een mooie kijk over het park ga je naar het molenmuseum in Anjum, vanwaar je op de bovenste verdieping van de molen kunt genieten van een prachtig uitzicht. Ook leuk is een wandeling naar en door Marnehuizen, een militaire oefendorp.

Esonstad, het bungalowpark van Landal, bestaat uit vele vakantiewoningen die in oudfriese stijl zijn gebouwd. Er is ook een haven vanwaar je direct het Lauwersmeer op kunt varen. Leuk voor een middagje ontspanning is de nieuwe Pitch & Putt golfbaan. Esonstad is gelegen nabij Anjum en Oostmahorn. Laatstgenoemde is 's zomers een populaire zwem- en relaxbestemming voor jongeren uit de regio.

In het 12e eeuws terpkerkje van Raard zijn exposities te vinden van kunstschilder-graphicus Irene Verbeek. Ieder jaar wordt de hele tentoonstelling vernieuwd. Geopend van 1 april tot en met 1 november elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Entree: €2,50

Zin in iets actiefs? Dan is het Adfunture Park in Dokkum the place to be! Adfunture Park is een in- en outdoor klimpark waar je een reis door verloren beschavingen maakt. Kijk op de website voor actuele openingstijden en toegangsprijzen. Entree: €15,- / bij online boekingen krijg je €1,- korting. Voor €18,- heb je een all inclusive ticket (inclusief 3 uur onbeperkt frisdrank/koffie/thee).

En dan zijn er natuurlijk nog de eilanden Schiermonnikoog, te bereiken via de haven bij Lauwersoog, en Ameland, te bereiken via Holwerd.

Dantumadiel

In Rinsumageast, een klein dorpje niet ver van Leeuwarden, is de Alexanderkerk (uit het jaar 1100) zeker een bezoek waard. Onder het koor van deze kerk, een rijksmonument, bevindt zich een crypt met een klein altaar. De kerk is in de maanden juli en augustus iedere woensdagmiddag te bezichtigen van 13.30 tot 17.00 uur. Net buiten het dorp ligt het Eeltjemeer, een recreatiemeer waar het 's zomers heerlijk vertoeven is. Nabij Driesum ligt de Rinsma Pôle, eveneens een recreatiemeer.

Om te fierljeppen ga je naar de Westerein (Zwaagwesteinde) waar een fierljepcentrum is gesitueerd met eveneens een wedstrijdschans. Hier kun je in groepsverband kennis kunt maken met deze sport.

Tussen Dokkum en Rinsumageast, nabij Sibrandahûs, heeft vroeger een klooster gestaan, genaamd Claercamp. Op zeer korte termijn wordt er een archeologisch steunpunt over dit klooster geopend, de voorbereidingen zijn in volle gang.

In Damwâld vind je een cultuurhistorisch centrum, de Sûkerei. Hier staan onder andere een aantal oude 'Wâldhúskes' (woudhuisjes) en een cichoreidrogerij. Het museum is geopend van 1 april tot en met 31 oktober op di-zo van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: €5,- Hier kun je helaas niet pinnen.

De Schierstins (uit 1300), ook een cultuurhistorisch centrum, staat in Feanwâlden en stond vroeger in relatie tot het voormalige klooster Claercamp. Een dergelijke stins is de Friese voorloper van de burchten, kastelen en landgoederen en werd door voorname families gebruikt om in te schuilen in geval van gevaar. Het is nog de enige stenen verdedigingstoren in Friesland die overgebleven is. De Schierstins is vanwege haar charmante looks zeer geliefd bij bruidsparen in de regio. Kijk voor actuele openingstijden op de website. Entree: €2,-

Er zijn een aantal mooie natuurgebieden te vinden in deze gemeente, waaronder het Bûtenfjild, De Houtwiel, Sippenfennen en het Ottema Wiersmareservaat. Uitermate geschikt voor natuurliefhebbers en zelfs, vanuit Feanwâldsterwâl (Veenwoudsterwal), deels te ontdekken met een kano.

Ferwerderadiel

Ferwerderadiel staat bekend om haar terpenlandschap en leent zich prima voor mooie wandelingen langs de bewijzerde historische wandelpaden, welke onderdeel zijn van een groter netwerk in de gehele regio. Je wandelt over oude landwegen en jaag- en kerkpaden, soms dwars door de weilanden heen. Informatie hierover vind je in het VVV kantoor te Hegebeintum. Hegebeintum is gevestigd op een 9 meter hoge terp uit het jaar 1000 met als middelpunt de prachtige oude kerk (open op iedere zaterdag in april tot en met september, van 13.00-17.00 uur). In het dorp vind je dan ook een bezoekerscentrum/archeologisch steunpunt over deze terp. Het centrum is geopend op maandag tot en met zaterdag van 10.00-17.00 uur en op zondagen en feestdagen van 12.00-17.00 uur.

In Burdaard, een pittoresk dorpje langs het water, staat De Zwaluw, een koren-, pel- en houtzaagmolen waar je tot op heden meel kunt kopen. Bezichtigen kan van 1 mei tot en met 1 oktober op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur. Entree: €2,50 In dit dorp staat ook het Ruurd Wiersma Hûs, met het werk van Ruurd Wiersma, een naïeve schilder. Het is geopend van 1 april tot en met 31 oktober. Dinsdags tot en met vrijdags van 10.00-11.30 uur / 13.00-17.00 uur en zaterdags en zondags van 13.00 - 17.00 uur. Entree: €2,50 inclusief rondleiding.

Op de dijk net buiten Marrum, tevens een terpdorp, staat de Dijktempel. Een monument ter ere van 66 kilometer zeedijk, gemaakt door Ids Willemsma.

Kollumerland

De Oudheidkamer Mr. Andreae ligt in het centrum van Kollum en is gevestigd in het voormalige postkantoor. Het is vernoemd naar dhr. Andreae, notaris en historicus. Je vindt hier vaste en tijdelijke exposities en sinds 2009 is hier ook het archeologisch steunpunt. Het museum is geopend van juni tot en met oktober op woensdags tot en met zaterdags van 14.00 tot 17.00 uur. Entree: €3,-

Veenklooster mag ook zeker niet overgeslagen worden, een brinkdorp met diverse monumenten, bezienswaardigheden en het informatiecentrum De Munnik. In het park van Fogelsangh State kun je prachtig wandelen. Entree: €1,- Let op: Het park is van 15 maart tot en met 15 juni niet toegankelijk, i.v.m. het broedseizoen. Fogelsangh State, gebouwd in 1646, is een buitenhuis (in particulier bezit) welke is opengesteld voor publiek. Van 30 april tot en met 31 oktober kun je van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur het huis bezichtigen. Entree: €5,-

Verder vind je hier Landbouwmuseum De Brink. Dit museum hanteert dezelfde openingsdagen en -tijden als Fogelsangh State. Entree: €3,- 'It Lytse Slot' (Het Kleine Slot) is een groot, statig, wit huis en is gebouwd in 1870 en heeft een aantal expositieruimtes. Er is tevens een bostuin, zeer geschikt voor een fijne wandeling en een theeschenkerij op het bordes, met uitzicht op de bostuin.

Meer tips in de directe omgeving van deze regio

  • Wandelen in Stania State of het bos van Ypey
  • Het Elfstedenbruggetje in Gytsjerk
  • Botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost