Reis meis Geschreven door Reismeis. Foto door: Reismeis

Het noordelijkste stadje van Nederland én een van de Friese Elfsteden: Dokkum. Dit kleine stadje, met maar 13.000 inwoners, kreeg in 1298 als vierde stad van Friesland stadsrechten. Met zijn unieke bolwerken, vele bezienswaardigheden, leuke winkels, gezellige drukte op het water met pleziervaarders en een prachtige historische binnenstad is Dokkum zeker een bezoekje waard!

Bereikbaarheid

Vanuit Leeuwarden is het nog ongeveer een half uur rijden. Kom je met het openbaar vervoer, dan neem je vanaf het busstation in Leeuwarden lijn 50 (sneldienst) of lijn 51. De bussen rijden niet meer binnen de bolwerken, vraag de buschauffeur waar je het beste kan uitstappen.
Binnen de bolwerken en vlak daarbuiten is voldoende parkeerplaats. Op de meeste parkeerterreinen, bijvoorbeeld bij de Jumbo aan de Hantumerweg, kun je gratis parkeren.

Bonifatius

Wie Dokkum zegt, zegt Bonifatius. In 754 werd Bonifatius in de buurt van Dokkum gedood. Ter nagedachtenis werd in 1934 de Bonitafiuskapel gebouwd, een bedevaartskapel die als een soort van amfitheater is ingericht. In de kapel staat een reliekschijn waarin een gedeelte van de schedel van Bonifatius wordt bewaard. De kapel is van 15 mei tot en met 15 september dagelijks van 14.00-17.00 uur open.
Van 1 tot en met 10 juni is hier Bonifatius, de musical te zien.

Historische binnenstad

Als je door Dokkum wandelt, zijn er enkele bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Dokkum is vroeger een vestingsstad geweest en is daarom omringd door bolwerken, ook wel stadswallen genoemd. Deze bolwerken, met zijn zes bastions, zijn onbeschadigd en daardoor nog goed te zien. Het is mogelijk om via deze bolwerken de stad rond te lopen. Op twee van de zes bastions zijn molens te vinden. In één van de molens is een dierenwinkel gevestigd en wanneer de molen draait, is hij gratis te bezichtigen.
De binnenstad is te bereiken via vier poorten. Vroeger werden om 21.50 uur de klokken geluid, zodat men wist dat de poorten over 10 minuten gingen sluiten. Om deze traditie in stand te houden, worden de klokken nu nog steeds om 21.50 uur geluid.

Op de Zijl, ook wel bekend als het keerpunt van de Elfstedentocht, vind je niet alleen gezellige terrasjes en prachtige grachtenpanden, maar ook het oude stadhuis. Bovenin het stadhuis bevindt zich de klokkenkoepel en het stadhuis beschikt over een prachtige zaal, waar vele bruidsparen elkaar het ja-woord geven.

Op de Markt bevindt zich de St. Martinus of Grote Kerk. Iedere woensdag en zaterdag is de kerk geopend voor belangstellenden. Even verderop, aan de Hoogstraat, vind je de St. Bonifatiuskerk. Een katholieke kerk die van 1 juni tot en met 15 september iedere middag van 14.00-17.00 uur open is voor publiek.

In het centrum zijn niet alleen veel gezellige winkels, maar ook diverse galeriën en ateliers. De meest bekende kunstenaar van Dokkum is Jan Kooistra. In zijn galerie aan de Diepswal, nabij de Zijl, kun je zijn prachtige aquarelschilderijen bewonderen.

Het Admiraliteitshuis is gevestigd in een paar monumentale panden. Hier is niet alleen een permanente tentoonstelling over Bonifatius te zien, maar ook archeologische vondsten, volkskunst, schilderijen en Fries aardewerk en textiel. Ook zijn er wisselende exposities. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00-17.00 uur. De entree is 4 euro, voor museumkaarthouders is de entree gratis.

Met het Dockumer Lokaeltje kun je een rondrit maken door de stad. Dit ‘treintje’ rijdt van mei tot en met september op de middagen van woensdag en zaterdag. Je kunt voor het oude stadhuis op de Zijl instappen op de volgende tijdstippen: 14 uur, 14.45 uur, 15.30 uur en 16.15 uur. Een rondrit kost 2 euro.
Ook kun je Dokkum met een zogenaamde trekschuit verkennen. Deze trekschuit vertrekt iedere woensdagmiddag vanaf de Zijl in de maanden juli en augustus. Kosten: 3,50euro per persoon.

Overnachten, eten en uitgaan

In Dokkum zijn een aantal hotels en B&B’s te vinden. Net buiten het centrum vind je camping Harddraverspark. Lekker eten doe je bij steakhouse De IJsherberg en pizzeria D’Angelo en voor een lekkere, betaalbare lunch ga je naar De Koffiepot of Haagens. De gezelligste terrasjes vind je aan het water op de Zijl. De Posthoorn en Het Raedhûs hebben beide een vlonderterras en bieden een prachtig uitzicht op de monumentale grachtenpanden, het water, de molen en mooie bruggetjes. En wil je ’s avond snog even naar een gezellig café, dan is Eric’s café de plaats waar je moet zijn.

Actief Dokkum

De actieve reiziger kan bijvoorbeeld terecht in het subtropisch zwembad, bij de kanoverhuur of op het Adfunturepark, een waar klimparadijs voor iedereen van 8 tot 80. Van de Inca trail tot het spannende GPS spel ‘de Bonifatius code’, voor maar 15 euro ga je als het ware op reis door verschillende oude beschavingen.