Reis meis Geschreven door Reismeis. Foto door: Reismeis

Ergens in Groningen, dichtbij de Duitse grens, ligt de oude, sfeervolle vesting Bourtange. Van oorsprong een verdedigingswerk en onlangs door de ANWB uitgeroepen tot ‘Leukste uitje van de provincie Groningen’. Tot eind maart krijg je 2 euro korting op de prijs met je ANWB pas. Kaarten online bestellen bij de ANWB, of verkrijgbaar in een ANWB winkel.

Bourtange kent een rijke geschiedenis. Het eerste deel, de schans met vijf bastions, is ontstaan in 1580 op de route die de stad Groningen verbond met Lingen en Westfalen.  Willem van Oranje, de opdrachtgever, hoopte op deze manier de stad Groningen compleet af te sluiten voor de Spanjaarden, die op dat moment de stad in handen hadden. In de loop der jaren is het meerdere malen uitgebreid, totdat de vesting in 1851 werd opgeheven. Een tijd van agrariërs, vaklieden en handelaren volgde, maar helaas was dit maar van korte duur. Een eeuw na de officiele opheffing van de vesting begon de gemeente Vlagtwedde plannen te maken voor een reconstructie van het vestingdorpje. Het werd in ere hersteld en is te bezichtigen voor publiek. Bij de parkeerplaats staat een informatiecentrum, waar je alle informatie vindt over het Bourtange van nu, en het Bourtange van toen. Er worden ook rondleidingen verzorgd.

De vesting heeft diverse bezienswaardigheden, waardoor je er prima een dag(deel) kunt doorbrengen: de ophaalbruggen, de bolwerken, een Standerdmolen, de Secreten, de kanonnen (die iedere zondagmiddag worden afgevuurd), een kaarsenmakerij, de pittoreske gebouwen en nog veel meer. Breng ook een bezoekje aan vestingboerderij ‘De Sikkepit’. Hier vind je ook een expositieruimte, een kano-/punterverhuur en een speeltuin. Het centrum van Bourtange is een lief marktpleintje met zestien 350 jaar oude lindebomen. Aan dit marktplein staan o.a. een paar winkeltjes, een café en een restaurant. Zowel in het restaurant als het café kun je prima eten tegen een redelijke prijs.

Je kunt de vesting gratis bezoeken. Voor zes euro kun je de synagoge, filmzaal ‘De Poort’, museum ‘De Baracquen’ en een kapiteinswoning, welke is ingericht in de oude stijl, bezoeken. Kaartjes zijn te koop bij het filmhuis en in het informatiecentrum. Leuk detail is dat de kleding van de vrijwilligers is afgestemd op de tijd waarin Bourtange is opgezet. Kijk op de website voor actuele openingstijden.

Ook is er de mogelijkheid om te overnachten in de vestingslogementen, Hotel Vesting Bourtange. Dit is zeker een aanrader, want wat is nou leuker en romantischer dan wakker te worden in een heuse bedstee? Bijna iedere kamer is uitgerust met een bedstee, die uiteraard is aangepast aan de huidige maatschappij. De logementen zijn ruim, schoon en netjes. Het ontbijt is niet heel uitgebreid, maar wel goed.

In de omgeving van de vesting kun je heerlijk wandelen en fietsen, een prima plek voor natuurliefhebbers. Bourtange ligt op een unieke lokatie, doordat men vroeger het moeras heeft gevormd tot een verdedigingswerk. Hierdoor hebben er een aantal ontwikkelingen in het landschap plaatsgevonden, waardoor er nu diverse, soms zeldzame, planten en dieren te vinden zijn. In het informatiecentrum kun je terecht voor informatie voor wandel- en fietsroutes.

In de vesting worden regelmatig diverse activiteiten en evenementen georganiseerd.