Reis meis Geschreven door Reismeis. Foto door: Tikva

De perfecte bestemming om te relaxen, actief bezig te zijn én te genieten van al het moois wat het eiland te bieden heeft! Cultuur, natuur, historie: Ameland heeft het allemaal. 

Ameland is vrijwel alleen met de veerboot, welke in Holwerd aankomt en vertrekt, te bereiken. Via Leeuwarden rijd je in ongeveer een half uur naar de pier van Holwerd. Er is voldoende parkeerplaats op de pier. In het hoogseizoen is er tussen Holwerd en de pier een extra parkeerterrein om de drukte op te vangen, er is dan een pendeldienst beschikbaar. De parkeerkosten bedragen ongeveer €4,50 per dag. Het (onbewaakte) parkeerterrein is geopend vanaf 30 minuten voor aankomst van de eerste boot tot 15 minuten na het vertrek van de laatste. Je kunt het parkeerterrein verlaten tot 0.00u. Tip: Mocht er slecht weer op komst zijn, extreem hoog water of springtij, parkeer dan de auto op het bovendek van de parkeergarage.

Als je je eigen fiets meeneemt, kun je de auto wel ergens in Holwerd parkeren. Naar de pier is het nog ongeveer een klein half uur fietsen. Heb je geen fietsen mee en ga je voor langere tijd naar Ameland, dan is het misschien voordeliger om in Holwerd de bus (lijn 66) te nemen. Geef wel aan d.m.v. hand opsteken dat je graag mee wilt.

Ben je eenmaal op de pier en heb je nog wat tijd over, dan kun je dagelijks vanaf 8.00u terecht bij restaurant Land en Zeezicht. Dit restaurant is gevestigd tussen het parkeerterrein en de terminal. Geniet van het prachtige uitzicht op de Waddenzee en Ameland onder het genot van een hapje en een drankje.

Een kaartje voor een volwassene kost €13,65. Wil je een fiets meenemen, dan is dat €8,75 extra. Een auto meenemen naar het eiland is prijzig, dat kost €89,15 exclusief inzittenden. Alle genoemde prijzen zijn voor een retourkaartje in het hoogseizoen van 2012. Voor actuele tarieven kun je een kijkje nemen op de website van Wagenborg Passagiersdiensten.

De veerboot doet er meestal zo'n 45 minuten over. Houd er rekening mee dat de vertrektijd van de boot weleens gewijzigd kan worden. Hij zal nooit te vroeg vertrekken, maar het komt dikwijls voor dat de boot later aankomt en dus ook later vertrekt. Dit heeft vaak te maken met de windrichting en het tij, de boot doet er bij eb langer over om op plaats van bestemming te komen. Het mooie van laag water is dat je vaak zeehondjes kunt spotten, die op een zandbank van het zonnetje liggen te genieten. Op de boot is een buffet, hier kan alleen contant betaald worden. Wil je niet zolang op de boot zitten, dan kun je een Watertaxi bestellen. Met de Watertaxi ben je in binnen 15 minuten op Ameland, of op de wal. Kosten: €25,- per persoon, maar er wordt per afvaart minimaal €100,- in rekening gebracht (ook bij minder dan vier passagiers). Er kunnen maximaal 12 personen vervoerd worden. Kijk op de website van Wadtaxi voor meer informatie.

Ga je zonder fiets naar het eiland, dan kun je op het eiland overal fietsen huren. Als je van de boot afloopt, kom je al gauw de eerste fietsverhuur voorbij. Controleer de fiets goed op mankementen! Op de pier staan ook bussen en taxi's. In de bus kun je een kaartje kopen en als je niet zeker weet waar je moet zijn, willen de chauffeurs je wel helpen. Aan het eind van de pier vind je aan de rechterkant het VVV kantoor.

Er zijn talloze overnachtingsmogelijkheden voor ieder budget: hotels, pensions, gastverblijven en campings. In Hollum kun je overnachten in een hostel (Stay Okay). Deze is gesitueerd nabij de vuurtoren en het strand.

In Nes kun je leuk winkelen. Er zijn vooral veel gezellige sneupwinkels: Juf Olga, de Rentmeester, en natuurlijk de vele leuke souvenierwinkeltjes. In Hollum, Ballum en Buren zijn ook een aantal winkels. Ieder dorp heeft tenminste één supermarkt. Lekker eten kan bijvoorbeeld bij de Heksenketel (normaal geprijsd), Hotel De Jong (iets duurder), Paal 13, De Piraat. Uiteraard onder het genot van een Nobeltje, het Amelandse likeurtje. Voor een avondje gezelligheid kun je terecht in het Nescafé, Van Heeckeren of Hotel Nobel. 's Zomers kun je terecht in de strandpaviljoens. The Sunset in Hollum is zeker een aanrader.

Er is ontzettend veel te zien en te beleven op Ameland. In Hollum staat de vuurtoren welke je kunt beklimmen. De demonstratie van de paardenreddingboot is iets wat je gezien moet hebben. Een tochtje op de robbenboot is leuk als je zeehondjes in hun natuurlijke habitat wilt zien. Het natuurcentrum in Nes is compleet vernieuwd en ook zeker de moeite waard. Daarnaast kent Ameland nog een aantal musea, zoals het cultuur-historisch museum Sorghdrager, het landbouw-juttersmuseum Swartwoude en ook de Amelander molens zijn open voor bezichtiging. Ben je met een groep, dan is het leuk om een huifkartocht te maken, of met de Strandexpress (tractor en wagen) -eventueel i.c.m. een barbeque- via het strand naar een afgelegen natuurgebied te rijden.

Ook voor de actieve reiziger is er genoeg te beleven. Parachutespringen, kitesurfen, bowlen en kayaken behoren tot de mogelijkheden. En een ritje op de trapkar mag niet ontbreken!

Voor low budget activiteiten kun je denken aan wandelen door de Vleijen of het Nesser/Hollumer bos, over het eiland fietsen, naar het Oerd fietsen, zwemmen in de Noordzee, wandelen over het strand of door de pittoreske straatjes van de dorpjes.

Kijk voor alle activiteiten, bezienswaardigheden, openingstijden en andere nuttige informatie op de website van het Amelander VVV kantoor.

Tips

In november is de Amelander Kunstmaand. In deze maand zijn over het hele eiland exposities te bewonderen van diverse kunstenaars.

Rond 5 december vindt op Ameland het zogenaamde Sunneklaasfeest plaats, een oud traditioneel feest wat twee dagen duurt. Eigenlijk alles is tijdens dit feest gesloten. Mocht je tijdens deze dagen wel op het eiland zijn, dan is het aan te raden om voor zonsondergang binnen te zijn. Laat je informeren over de gebruiken van dit feest. Let wel op dat de lokale bevolking je hier waarschijnlijk niet veel over zal vertellen! Een leuk artikel: http://nos.nl/op3/artikel/319613-sunneklaas-wie-kent-hem.html